Son Konu

Kuresel Isınma Odev, Odevi

bilgiliadam

Yeni Üye
Tepkime
42
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Kuresel Isınma odevi, Kuresel Isınmayla ilgili odev, kuresel ısınma performans odevi, kuresel ısınma anket odevi

Kuresel ısınma
Kuresel ısınma, dunya atmosferi ve okyanuslarının ortalama sıcaklıklarında belirlenen artış icin kullanılan bir terimdir Bu olay son 50 yıldır iyice saptanabilir duruma gelmiş ve onem kazanmıştır
Dunya'nın atmosfere yakın yuzeyinin ortalama sıcaklığı 20 yuzyılda 06 (± 02) °C artmıştır İklim değişimi uzerindeki yaygın bilimsel goruş, son 50 yılda sıcaklık artışının insan hayatı uzerinde fark edilebilir etkiler oluşturduğuyonundedir
Kuresel ısınmaya, atmosferde artan sera gazlarının neden olduğu duşunulmektedir Karbondioksit, su buharı, metan gibi bazı gazların, guneşten gelen radyasyonun bir yandan dış uzaya yansımasını onleyerek ve diğer yandan da bu radyasyondaki ısıyı soğurarak yerkurenin fazlaca ısınmasına yol actığı ileri surulmektedir
Su buharı, diğer sera gazlarından farklı olarak guneşten gelen radyasyonun şiddetine ve gezegenin ortalama ısısına gore sabit olan bağlı bir değişkendir Dolayısıyla kuresel ısınma konusunda pasif etkiye sahiptir Ancak diğer sera gazları, yer yer bağımsız değişken olarak kuresel ısınma uzerinde aktif bir etki yaratabilirler Orneğin karbondioksit, yoğun volkanik etkinlik sonucu ya da insanlar tarafından fosil yakıtların yakılmasıyla yoğun olarak atmosfere salınabilir Bu durum, gezegenin ortalama ısısından bağımsız olarak ortaya cıkabilen ve ortalama ısının artması sonucunu doğuran bir etken olarak işlev gorur
Bugun icin bilim cevrelerinde kuresel ısınmadan başat rolun atmosferde karbondioksit oranının artmasına bağlanmaktadır Her ne kadar atmosferdeki karbondioksit,
yeşil bitkilerin fotosentez olayında, karbondioksitin litosfer yuzeyinde suda cozunmesiyle, atmosferden cekilmekte ise de, bu mekanizmaların kapasitesinin uzerinde karbondioksit salınımı, gezegen uzerinde sera etkisi yaratmaktadır
Su buharı dışındaki sera gazları dolayısıyla gezegen yuzeyindeki ortalama ısının artması, buharlaşmanın artmasına yol acacaktır Bu ise atmosferde daha fazla su buharı, yani bulut oluşmasına yol acar Bulutlar, guneşten gelen radyasyonun bir bolumunu dış uzaya yansıtırken bir bolumunu soğurarak ısınırlar, bir bolumunu de yeryuzune gecirirler Litosfer ve hidrosfere ulaşan bu radyasyonun da bir bolumu soğurularak ısınmaya yol acarken bir bolumu dış uzaya yansır Dış uzaya yansıyan radyasyon yeniden bulut kutlesi ile karşılaştığında, aynı olaylar yaşanır, yansıtılır, soğurulur, dış uzaya kacar
Bu mekanizma, su buharı dışındaki sera gazlarının atmosferde artması sonucu bulutların sera etkisini artırmakta, kuresel ısınmaya yeni bir katkıya yol acmaktadır
II Dunya Savaşı sonrasında dunya nufusu 2 kat, buna karşılık enerji kullanımı 4 kat artmıştır 1958 yılında atmosferdeki 315 ppmm³ karbondioksit oranı 2004'te 379 ppmm³ olmuştur ABD dunya nufusunun %4'une sahipken karbondioksit uretiminin %'ini gercekleştirmektedir

KURESEL ISINMA ANKETİ
AdınızSoyadınız:
Adresiniz:
Cinsiyetiniz: 0 Kadın
0 Erkek
Oğrenim durumunuz: 0 İlkoğretim
0 Lise
0 Universite
Mesleğiniz:
Yaş Grubunuz: 01724 02529 03044 045uzeri

1)Kuresel ısınma sizin icin ne kadar onemli?
0Beni etkilediği olcude
0Tum insanlık uzerinde yarattığı etkileri olcusunde

2)Kuresel ısınmaya karşı duyarlı mısınız?
0 Hayır 0 Kısmen 0 Evet

3)Cevrenizde kuresel ısınma aleyhinde bir davranışa tanık olsanız tepkiniz nasıl olurdu?
O Beni etkilemeyeceğini duşunduğum icin umursamazdım
O Uyarır,bu felaketin tum insanlığı etkileyeceğini soylerdim

4)Kuresel ısınmaya karşı yeterince onlem aldığınızı inanıyor musunuz?
O Evet
O Hayır
(cevabınız evet ise lutfen aşağıdaki soruyu cevaplayınız)

5)Aldığınız onlemleri işaretleyiniz
O Su tasarrufuna ozen gosteriyorum
O Elektrik tasarrufuna ozen gosteriyorum
O Kullandığım kozmetik urunlere (Deodorant, Sac spreyi) ozen gosteriyorum
O Naylon poşet yerine kese kağıdı kullanıyorum
O Diğer

6)Kuresel ısınmanın sosyal yaşamınızı ne kadar etkilediğini duşunuyorsunuz?
O Hic O Biraz O Yeterince O Oldukca fazla

7)Kuresel ısınmaya yonelik bilinci arttırma kampanyalarını yeterli buluyor musunuz?
O Evet O Hayır

8)En cok kullandığınız yayın organı nedir?
O Tv
O Gazete
O Radyo
O İnternet

9)Kuresel ısınmayla ilgili bircok film yapılmaktadırİleride bunların gercekleşeceğine inanıyor musunuz?
O Yeterince inandırıcı bulmuyorum
O İnanıyorum

10)Kuresel ısınma ile ilgili filmler, reklamlar ve haberler bu konuya bakışınızı değiştiriyor mu?
O Evet O Hayır

11)Aşağıda kuresel ısınma sonucu oluşacak problemler verilmiştirHangisi sizi daha cok endişelendirmektedir?
O Bircok ulkenin aclık sorunu yaşaması
O Doğal afetler (hava sıcaklığının artması, seller)
O Susuzluk sorunu
O Hastalıkların yaygınlaşması

12)Kuresel ısınmanın son 10 yıl icinde geri donulmez bir boyuta girileceği soyleniyorBu sureci uzatmak icin ne gibi onlemler alınabilir?
O İnsanlar daha cok bilinclendirilmeli
O Yapılacak bir şey yok

13)*Ormanlık alanlar azalacak ve kalan alanlar da ordu tarafından korunacak
*Su yetersizliğine bağlı olarak duş sayısı azalacak ve kadınlar saclarını kazıtmak zorunda kalacak
*Vucut yeterli su alamadığı icin deri kuruyacak ve 30 yaşındaki insanlar 70 yaşında gibi gorunecek
Tum bu senaryolar gercekleşirse ne yaparsınız?
O Yakın zamanda gercekleşmeyeceği icin beni etkileyemeyecektir
O Zamanında gostermediğim duyarlılık icin pişman olurum
O Kabullenirim

14)Kyoto sozleşmesi ne anlama geliyor?
O Cevrede yaşayan canlı turlerini araştırmak icin ulkelerin bir araya gelip imzaladığı sozleşme
O Turkiye ’nin AB ’ye girmesi icin sunulan şartlar
O Kuresel ısınmaya neden olan gazların salımlarını kısmak uzere sanayileşmiş ulkelere ceşitli hedefle belirleyen anlaşma
O Bilmiyorum

15)Kyoto sozleşmesini imzalayan ulkelerin cıkarları neler olabilir?
O Daha iyi bir dunya icin birlik olmak
O Ekonomik guclerini arttırmak
O Hicbir fikrim yok

16)Dunyada atmosfere en cok zarar veren ulkeler arasında Turkiye de bulunmaktadırAyrıca Kyoto sozleşmesini imzalamayan ulkeler arasındadırUlkemizin boyle bir durumda olması size ne duşunduruyor?
O Ulkemiz kuresel ısınmaya yeterince onem vermiyor
O Bir anlaşma kuresel ısınmaya verilen onemi gostermez

17)Sizce İzmir ’deki kurumlar kuresel ısınmaya yeterince onem veriyor mu?
O Evet O Hayır

18)İzmir ’deki kuresel ısınma ile ilgili kurumlar neler yapmalı?
O Daha fazla yapmalı
O Zaten yeterince etkin
O Diğer

19)Kuresel ısınma ile ilgili herhangi bir calışmaya katıldınız mı?
O Evet O Hayır
Ek bilgi:

20)TEMA Vakfı ’nın acılımı aşağıdakilerden hangisidir?
O Turkiye Eğitim,Meslek Araştırma Vakfı
O Turkiye Madenler ve Enerji Kaynaklarını Araştırma Vakfı
O Turkiye Erozyonla Mucadele Ağaclandırma ve Doğal Kaynakları Koruma Vakfı

Üst Alt