Son Konu

Kuru meyve sektörünün hedefi “Kalıntısız üretim, 2 milyar dolar ihracat”

teknoloji

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
152,992
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
bha_88_7607b65b5f7303968454.jpg

Egeli kuru meyve ihracatçıları Türkiye’nin organik gücünü AB’de gösteriyor

Organik tarımın merkezi Ege Bölgesi kuru meyvenin üretim kalitesi ve besin güvenliği için vites artırdı

Kuru meyve kesimi AB standartlarında üretiyor

Ege Bölgesi dünyanın organik üretim üssü

Egeli kuru meyve ihracatçılarından AB ile yakın temas: “Sağlıklı besin bir tercih değil haktır”

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, FRUCOM (Avrupa Kuru Meyve, Kabuklu Yemişler, Konserveler ve Gibisi Eserler Ticaret Federasyonu) yetkililerinin iştirakiyle AB nezdinde yürütülen çalışmalar, besin güvenliği, sürdürülebilirlik, organik tarım, beslenme ve irtibat çalışmaları hakkında üyelerine bilgi transferinde bulunmak üzere, Ege İhracatçı Birlikleri’nde bilgilendirme semineri düzenledi.

FRUCOM yetkilileri, resmi denetimlerdeki düzenlemeler, AB’nin sürdürülebilir pestisit kullanımı siyaseti, kontaminant riski (bulunması istenmeyen unsur, mikroorganizma yahut kimyasal zararlı), pestisitler, kuru incir-kuru kayısı ve çekirdeksiz kuru üzüm dahil meyveler için yeni MRL (maksimum kalıntı düzeyi) bedelleri, aflatoksin ve okratoksin için yeni azamî seviyeleri, sürdürülebilir besin sistemi ve etiketleme sistemi, sürdürülebilir besin sistemine geçişte FRUCOM üyeleri için oluşturulan yol haritası, etraf ayak izi puanı, Avrupa Birliği’nin yeni tedarikçi kuralları, emekçi hakları, genç jenerasyonlar ortasında sağlıklı alışkanlıkları teşvik etmek için uygulanan AB okul programı ile ilgili bilgi aktardı.

Kuru meyve ihracatının yüzde 50’si AB ülkelerine

EİB Organik Eserler ve Sürdürülebilirlik Koordinatörü Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Lideri Mehmet Ali Işık,“Birliğimiz, Türkiye’de kuru meyve ihracatının yüzde 55’ini tek başına gerçekleştiriyor. Bölümümüzün ihracatının yüzde 50’sini gerçekleştirdiği en değerli alıcı pazarımız Avrupa Birliği’ndeki (AB) mevzuat değişikliklerini yakından takip ediyoruz. Gözlemci statüde üyesi olduğumuz FRUCOM ile uzun yıllardır yakın iş birliği içinde çalışıyoruz. Türkiye’nin organik üretiminin yüzde 75’i Ege Bölgesi’nden yapılıyor. Türkiye yaklaşık 170’e yakın ülke ve bölgeye 1,6 milyar dolarlık kuru meyve ihracatı yapıyoruz. Önümüzdeki periyotta kuru meyve ihracatında 2 milyar dolar amacımız var. Hedeflenen sayılara ulaşabilmemiz için dünya tüketicilerinin tercih ettiği eserleri besin kodeksine uygun halde üretmeye, üretimi küresel talebe uygun biçimde artırmaya ve Türk kuru meyvelerinin imajının dünya piyasasında yer etmesini sağlamaya çalışıyoruz.” dedi.

Işık, “FRUCOM yetkilileri üç günlük program dahilinde; birinci Manisa’yı sonra Aydın’ı ziyaret ettiler, üniversitelerimizi ve enstitülerimizi ziyaret ettiler. Bugün de burada eserlerimizi ve bölümümüzü tanımak, üretimi ve işletmeleri görmek için kuru incir, kuru üzüm ve organik ile ilgili teknik bir çeşit yaptılar ve Birliğimize de bir ziyaret gerçekleştirip üyelerimizle bir ortaya geldiler. Birliğimiz üretim ve ihracatta dünya önderi olduğumuz besleyici kıymeti yüksek harika besinler kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incirin üretim kalitesi ve besin güvenliğinin artırılması için uzun yıllardır çalışmalarımızı titizlikle sürdürüyoruz.” diye konuştu.

Mehmet Ali Işık, çiftçiden başlayıp rafa kadar uzanan tedarik zincirinde sürdürülebilirliği sağlamak için EİB olarak öbür kurumlarla, üniversitelerle, araştırma enstitüleriyle, Tarım Vilayet ve İlçe teşkilatları, borsalar, ziraat odaları, ticaret odaları üzere kurumlarla ortak çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Kimyasal pestisit üretimi ve kullanımının yasaklanmasında ülkeler daha somut maksatlar ortaya koymalı

Türkiye'nin dünya kuru meyve üretiminin yüzde 16’sını tek başına gerçekleştirdiğini aktaran Türkiye Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birlikleri Kesimi Heyeti Lideri Osman Öz kelamlarına şöyle devam etti:

“Biz tarladan sofraya sofradan ihracata olan zincirde hakikat üretim teknikleriyle, besin güvenliğini önceleyen planlı ve sürdürülebilir bir siyasetle sağlıklı besin imajı ile markalaşarak, dünyada ismimizi birinci sıraya yazdırdık. Ülkemiz kuruyemiş üretiminde dünya önderi. Türkiye’nin kuru meyve üretiminin yüzde 61'ini kuru üzüm, yüzde 23'ünü kuru kayısı ve yüzde 16'sını ise kuru incir oluşturuyor. Türk kuru meyvelerinin çoğunluğu Avrupa Birliği'ne ihraç ediliyor. Bölgemizden yüzde 95’ini gerçekleştirdiğimiz kuru üzüm ihracatında Avrupa ülkeleri yüzde 80 hisse ile ana ticaret ortağımız. Kuru kayısıda Avrupa Birliği’nin hissesi yüzde 48 civarındayken kuru incir ihracatımızdaki hissesi ise yüzde 51.”

Osman Öz, “Kuru incir, kuru üzüm ve kuru kayısıda dünyada açık orta önder pozisyonda olan Türkiye, sağlıklı besinde organik besinde kilit bir tedarikçi. Ülkemiz tarım için devasa doğal alanlara, bol su kaynaklarına, gerekli bilgi birikimine ve düzgün yetişmiş insan kaynaklarına sahip. Kuru meyve sanayisi tesirli, sürdürülebilir ve etraf dostudur. Dünyada bütün eserlerinde muteber ihracatçı olarak tanınıyoruz. Bu unvanı devam ettirmek için çalışıyoruz. Kimyasal pestisit üretimi ve kullanımının yasaklanmasında ülkelerin daha somut gayeler ortaya koymasını istiyoruz. Kuru ve kabuklu meyvelerin tüketimini artırmak, dalımızı milletlerarası alanda daha düzgün tanıtmak için FRUCOM ile yeni iş birliklerine hazırız.” dedi.

FRUCOM semineri; EİB Organik Eserler ve Sürdürülebilirlik Koordinatörü Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Lideri Mehmet Ali Işık, Türkiye Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birlikleri Kesimi Heyeti Lideri Osman Öz, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği İdare Konseyi Lider Yardımcısı Yusuf Gabay iştirakiyle gerçekleşti.

FRUCOM Genel Sekreteri Anna Boulova, FRUCOM Beslenme Uzmanı Martina Zurli, FRUCOM Besin Güvenliği Siyaseti Danışmanı Katri Saari, FRUCOM Ticaret ve Sürdürülebilirlik Siyaseti Danışmanı Lebo Mofolo besin güvenliği, sürdürülebilirlik ve AB Yeşil Mutabakatı ile ilgili sunum yaptı.
Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı
 
Üst Alt