morfeus
Yeni Üye
Kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan Trabzon diğer bir adıyla cennet hurmasının tazesinin olduğu kadar kurusunun da faydaları vardır. Özellikle sindirim sistemi hastalıklarını önleyen kuru cennet hurması hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Cennet hurması ayrıca içeriğinde yüksek oranda lif ve A vitamini barındırır. Peki Kuru Trabzon (Cennet) hurmasının faydaları nelerdir?
Bilimsel adı Diospyros kaki olan Trabzon hurması yetiştiği yere göre ismi değişir. Japon hurması, cennet hurması ve Akdeniz hurması gibi isimleri de vardır. Tropikal iklim kuşağı meyvesi sayılır. Ağaçta yetişen Trabzon hurması ülkemizde ilk kez Hatay'da yetiştirilmiştir. Şimdilerde de en lezzetlisi ve en serti Hatay'da bulunur. Ancak en çok ekim Karadeniz yöresinde yapılır. Renk olarak portakala benzese de zamanla yumuşayan bir besindir. Dünya genelinde en çok Çin'in ürettiği hurma ilaç ve kozmetik fabrikalarında kullanılır. A vitamini bakımından havuç kadar zengin olan cennet hurması taze olduğu gibi kurutularak da tüketilir. Kurutulan cennet hurmasının içeriğindeki lif oranı artar. Sindirim sistemi için gerekli olan lifleri barındıran cennet hurması özellikle bağırsaklarda yaşanma ihtimali olan hastalıkların oluşmasını önler.
KURU TRABZON (CENNET) HURMASININ FAYDALARI NELERDİR?
- Kış aylarında tembelleşen bağırsaklar da kabızlık gibi sağlık sorunları artar. Özellikle ileri yaşlarda görülen bu sağlık sorunun önüne geçmek için bağırsakları çalıştıran besinlerin tüketimi artırılmalıdır. Bunlardan biri de kuru Trabzon hurmasıdır. Lif bakımından zengin olan Trabzon hurması işlevselliği artırarak kolit ya da düğümlenme gibi sorunları da azaltır. Ayrıca bağırsaklarda besin kalıntısına izin vermez.
- Mide duvarını güçlendirir. Besinlerin öğütülmesi için yardımcı olur. Yemek sonrası yaşanan şişkinlikleri önlemek için yemekten hemen sonra bir adet cennet hurması tüketilmesi önerilir. Cennet hurması midenin işlevselliğini artırır.
- Vücudun istediği doğal şeker bakımından da zengin olan kuru cennet hurması kandaki şekeri dengeler. Gün boyu enerji seviyesini yükseltir. Ayrıca protein içeren kuru cennet hurması bağışıklık sistemini güçlendirir. Bağışıklığın sitocin yani protein fırtınasını artırması önlenir. Doğal olarak virüsle mücadeleyi sağlar.
- Çiğ ve kuru hali kabızlığı önlediği gibi pişirilip tüketildiğinde ise ishali önler. Bin bir derde deva olan cennet hurması, safra kesesi ve karaciğer için de fayda sağlar. Toksinleri vücuttan atmaya yarımcı olacak kadar C vitamini içerir.
- Kan basıncını dengeler. Yüksek ya da düşük tansiyon risklerini azaltır. Kandaki kötü kolesterol seviyesini azaltarak kalp ve damar hastalıklarının yaşanma riskini azaltır. Uzmanlar genellikle kalp hastalarının kış aylarında bu besinin tüketilmesi gerektiğini önerir.
- A vitamini bakımından zengin olan her besin gibi cennet hurması da göz hastalıklarını öneler. Gözdeki sıvı seviyesini dengeleyerek
KURU CENNET HRUMASI NASIL TÜKETİLİR?
Kurutulmuş her besin gibi tüketilen kuru cennet hurması aynı zamanda mutfaklarda ekmek ve pasta yapımında da kullanılabilir. Kaynatılıp çayı da tüketilebilen kuru cennet hurması özellikle kilosuna dikkat edenler için ara öğün olarak yoğurtla beraber tüketilebilir. Sabah kahvaltısından sonra bir tane en fazla iki tane tüketerek yukarda sayılan faydaları görebilirsiniz.