Leonard Kuyruklu Yıldızı’nın, önümüzdeki hafta Güneş Sistemi içerisinde Güneş’e gerçek olan seyahati sırasında Dünya’nın yakınından geçmesi bekleniyor. Kuyruklu yıldız, Leonard ismini bu yılın başlarında kendisini keşfeden astronom Gregory Leonard’dan almış. Kuyruklu yıldız, 12 Aralık tarihinde Dünya’ya yakın geçiş yapacak ve gökyüzünde epey parlak bir biçimde gözlemlenebilecek. Aslında kuyruklu yıldız, doğuda hala gün doğumundan evvel gözle görülebiliyor. Yıldız gözlemcileri onu, Büyük Ayı grup yıldızının uç bölgesi ile Dünya’dan görülen en parlak yıldızlardan biri olan Arcturus ortasında görebilmekte.
NASA, C/2021 A1 olarak da bilinen Leonard Kuyruklu Yıldızı’nın geçişi sırasında, Dünya’nın ufkuna yaklaştıkça daha parlak görüneceğini söylüyor. Bu durum, yıldız gözlemcilerinin onu görmesini de zorlaştıran bir faktör. Fakat uzay ajansı, 12 Aralık’taki yakın müsabakanın akabinde, 14 Aralık tarihinde gün batımından çabucak sonra kuyruklu yıldızı gökyüzünde görmenin çok daha kolay olacağını belirtti.
Leonard Kuyruklu Yıldızı, Dünya’nın yakınından geçen en parlak kuyruklu yıldızlardan biri olmasına karşın, teleskop yahut gibisi araçlar olmadan görüntülemek güç olacak. Ayrıyeten, kuyruklu yıldız bizden uzaklaştıkça daha az parlak görünmeye başlayacak. EarthSky, Leonard’ın şu anda Güneş’e en yakın nokta olan günberisine gerçek ilerlediğini söylüyor. Bu seyahatin ise 3 Ocak tarihinde tamamlanması bekleniyor. Kuyruklu yıldız, 12 Aralık tarihinde bizden 34 milyon kilometre uzakta olacak. 3 Ocak’ta vardığı pozisyonda ise Güneş’e olan uzaklığı yaklaşık 90 milyon kilometre olacak.
Son olarak, NASA’nın bahsi geçen kuyruklu yıldızın çıplak gözle görebilecek kadar parlak olabileceği ihtimalinden de bahsettiğini belirtelim.