İçindekiler Hide
- 1 Linux İşletim Sistemi Özellikleri Nelerdir?
- 2 Linux İşletim Sistemi Nasıl Kurulur?
- 3 Linux İşletim Sistemi Altında Çalışan Programlar Nelerdir?
- 4 Linux İşletim Sistemi Alınır mı?
- 5 Linux İşletim Sistemi Değiştirilebilir mi?
- 6 Linux İşletim Sistemi Faydaları Nelerdir?
- 7 Linux İşletim Sistemi Hangi Firma Tarafından Üretilmiştir?
- 8 Linux İşletim Sistemi ile Windows Arasındaki Farklar Nedir?
- 9 Linux İşletim Sistemi Güvenli mi?
- 10 Linux İşletim Sistemi Hangi Dosya Sistemini Kullanır?
- 11 Linux İşletim Sistemi Oyun Performansı Nasıldır?
Linux işletim sistemlerinin temel taşı olan çekirdek yazılımlarından biridir. Linux işletim sistemi özellikleri neler, nasıl kurulur, fiyatı ne kadar? Linux işletim sistemi altında çalışan programlar hangileri? Linux işletim sistemi alınır mı değiştirilebilir mi, faydaları nelerdir, hangi firma tarafından üretilmiştir? Linux ile Windows arasındaki farklar neler, Linux işletim sistemi güvenli mi, hangi dosya sistemini kullanır? Linux işletim sistemi oyun performansı nasıldır?
,Linux işletim sistemlerinin temel taşı olan çekirdek yazılımlarından biridir. Linux Vakfı tarafından geliştirilmiş olup özgür yazılım projesidir. Linux ismi bu yazılım sistemini ilk geliştiren Linux Torvalds tarafından 1991 yılında verilmiştir. Daha iyi anlaşılması adına işletim sisteminin tanımını değinecek olursak işletim sistemi donanım kaynaklarını yöneten ve uygulamaların servis sağlayıcılığını yapan bir yazılım bütünüdür. Donanım parçaları ve uygulamaların bilgisayar ile arasında köprü görevi görür. Serbest dağıtılabilen çok kullanıcılı Unix ortamının bir türevi olup daha çok bilişimciler tarafından kullanılmaktadır. Ücretsiz dağıtıma ve açık kaynak kodları kullanması yönünden kullanıcılar tarafından tekrar tekrar kullanabilmeye ve geliştirilmeye uygun özelliktedir.
· VLC Media Player. Şayet kendisi popüler bir medya oynatıcısıdır.
· Simplenot. Küçük notlar alırken işinize yarayabilir
· GIMP. Fotoğraf editleri ,efektler, kolajlar ve daha birçok fotoğraf biçimlendirme işinde kullanabilirsiniz.
· Libre Office. Bu çok önemli uygulama Microsoft Office içinde bulunan Word, Excel, PowerPoint muadili programlar gibi içinde birçok ofis işlerinizi sunum, yazma, hesaplama işlerini yapabileceğiniz her şeyi içinde barındıran çok popüler bir uygulamadır.
· Openshot
· Mozilla Thunderbird
· Flameshot
· Süblime text
Gibi uygulamalar Linux işletim sistemine ait temel programlardır.
,Linux işletim sistemlerinin temel taşı olan çekirdek yazılımlarından biridir. Linux Vakfı tarafından geliştirilmiş olup özgür yazılım projesidir. Linux ismi bu yazılım sistemini ilk geliştiren Linux Torvalds tarafından 1991 yılında verilmiştir. Daha iyi anlaşılması adına işletim sisteminin tanımını değinecek olursak işletim sistemi donanım kaynaklarını yöneten ve uygulamaların servis sağlayıcılığını yapan bir yazılım bütünüdür. Donanım parçaları ve uygulamaların bilgisayar ile arasında köprü görevi görür. Serbest dağıtılabilen çok kullanıcılı Unix ortamının bir türevi olup daha çok bilişimciler tarafından kullanılmaktadır. Ücretsiz dağıtıma ve açık kaynak kodları kullanması yönünden kullanıcılar tarafından tekrar tekrar kullanabilmeye ve geliştirilmeye uygun özelliktedir.
Linux İşletim Sistemi Özellikleri Nelerdir?
Linux işletim sisteminin en büyük özelliği açık kaynak kodlu olması sayesinde tamamen ücretsiz olması ya da çok cüzi bir miktara satılmasıdır. Bu sayede işletim sistemine ait programlarda ücretsiz hale gelmektedir. Hatalara karşı oldukça dayanıklı bir yazılımı vardır. Birçok programı aynı anda açabilme özelliği kullanırken çökme veya kasma hasarlarının yok denecek kadar azlığı bu işletim sisteminin çokça tercih edilmesinde çok büyük payı vardır. Aynı zamanda başka işletim sistemleriyle çalışabilir. Yazı, editörlük işleri, hesap cetvelleri, çizim yazılımları veri tabanları gibi birçok ihtiyaca kolaylıkla yetmektedir. Aklımıza gelebilecek birçok yazılım dilini düzenleme ve yorumlamaya açıktır.Linux İşletim Sistemi Nasıl Kurulur?
Linux kurulumunu yapmak için öncelikle bir USB belleğe veya bir DVD’ye “Ubuntu Linux ISO” dosyasını yazdırmanız gerekmektedir. Ubuntu Linux kurulumunu daha kolay hale getiren ISO dosyaları yaratmanızı sağlıyor. Yazdırma işlemi sona erdikten sonra kuruluma başlayabilirsiniz fakat burada dikkat etmeniz gereken önemli nokta ise Linux kurulum türlerinden size uygun olanı seçmektir. Bu sebebi Linux’ün başka işletim sistemleri ile çalışabilme özelliğindendir ki Linux işletim sisteminizi Windows işletim sisteminin yanına kurabilir ve aynı anda çalıştırabilirsiniz. Tabii eğer isterseniz Windows’u kapatıp sadece Linux işletim sistemini kurup çalıştırabilirsiniz. Bunu seçmek size kalmış.Linux İşletim Sistemi Altında Çalışan Programlar Nelerdir?
Linux işletim sistemi altında çalışan programlardan bazıları şunlardır:· VLC Media Player. Şayet kendisi popüler bir medya oynatıcısıdır.
· Simplenot. Küçük notlar alırken işinize yarayabilir
· GIMP. Fotoğraf editleri ,efektler, kolajlar ve daha birçok fotoğraf biçimlendirme işinde kullanabilirsiniz.
· Libre Office. Bu çok önemli uygulama Microsoft Office içinde bulunan Word, Excel, PowerPoint muadili programlar gibi içinde birçok ofis işlerinizi sunum, yazma, hesaplama işlerini yapabileceğiniz her şeyi içinde barındıran çok popüler bir uygulamadır.
· Openshot
· Mozilla Thunderbird
· Flameshot
· Süblime text
Gibi uygulamalar Linux işletim sistemine ait temel programlardır.