Mobil cihazlardan herkesin aşina olduğu Android‘i bilgisayarda emülatörler ile kullanabiliyoruz. Ancak bu yazılımlar temelde işletim sistemlerini simüle ederek çalıştırdığı için çok verimli değiller. Yazılım devi Microsoft da emülatörlerin performans eksiliğini fark ettiğinden dolayı Windows 11’e Android uygulama desteği getirerek kullanıcı deneyimini üst seviyeye taşımıştı. Bahsettiğimiz uygulama desteği Windows cephesinde bir ilk olsa da Linux’ta uzun zamandır var. İşte bu rehberde Linux’ta Android uygulamalarını nasıl çalıştırabileceğinizi adım adım anlatacağız.
Microsoft, Android için Windows Alt Sistemi isimli uyumluluk katmanını kullanarak Windows 11’e uygulama desteği getirmişti. Linux tarafında ise bu görevi WayDroid üstleniyor. Emülatörlerden çok daha kararlı olarak nitelendirebileceğimiz WayDroid’i Linux dağıtımınıza kurmak için işte yapmanız gerekenler.
Android Uygulamalarını WayDroid’le Çalıştırma
Waydroid kurulumunu gerçekleştirmek için Terminal‘i kullanacağız. Aşamaları gerçekleştirirken izin sorunları yaşamamak adına Terminal’i açtıktan sonra sudo su komutunu kullanarak kök erişimini almanız gerekiyor. Ardından 1. adıma geçebilirsiniz.
1 – Öncelikle Curl isimli yazılımı Terminal aracılığıyla kurmamız gerekiyor. Bunun için aşağıdaki komutu terminale girin. Eğer Terminal sizden izin isterse “E” harfiyle ile onay verebilirsiniz.
sudo apt install curl
2 – Ardından, Linux dağıtımınıza göre aşağıdaki komutu çalıştırın. Örneğin Ubuntu kullanıyorsanız focal, Debian kullanıyorsanız bullseye komutundan faydalanabilirsiniz.
export DISTRO="bullseye"
3 – İkinci aşamadan sonra WayDroid’in GPG anahtarını Linux dağıtımınıza indirmek için bu komutu terminale girin.
sudo curl
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
--output /usr/share/keyrings/waydroid.gpg4 – WayDroid’i kaynak listenize eklemek amacıyla aşağıdaki komutu kullanın.
echo "deb [signed-by=/usr/share/keyrings/waydroid.gpg]
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
$DISTRO main" > ~/waydroid.list5 – Şimdi, bahsettiğimiz kaynak listesini asıl konumuna taşımamız gerekiyor.
sudo mv ~/waydroid.list /etc/apt/sources.list.d/waydroid.list
6 – WayDroid’i kurmaya başlamadan önceki bu son adımda depoyu ve paketleri güncelleyeceğiz.
sudo apt update
7 – WayDroid’i kurmaya hazırız. Aşağıdaki komutu uyguladığınızda terminal izin isterse “E” harfiyle onay vermeyi unutmayın.
sudo apt install waydroid
8 – Kurulum tamamlandıktan sonra, WayDroid’in çalıştırabileceği Android imajını indireceğiz. Bu imajın boyutu yaklaşık 600 MB olduğu için Terminal’de komutun tamamlanması uzun sürebilir.
sudo waydroid init
9 – Linux’ta Android uygulamalarını emülatör olmadan çalıştırmak için bazı WayDroid hizmetlerini başlatmamız gerekmekte. Aşağıdaki iki komutu sırasıyla tek tek Terminal üzerinden çalıştırın.
sudo systemctl start waydroid-container
sudo waydroid container start
10 – Son olarak WayDroid oturumunu da aşağıdaki komutla başlattıktan sonra Uygulama çekmecesinden WayDroid’i açabilirsiz.
waydroid session start
Son Sözler
Ubuntu veya Debian tabanlı dağıtımlar üzerine Android uygulamalarını bu şekilde yükleyebilirsiniz. Yazının başında belirttiğimiz gibi WayDroid’le alacağınız performans emülatörlerden çok daha iyi. Ancak bu performansın bilgisayarınızın teknik özellikleriyle doğru orantılı olduğunu belirtmekte fayda var. Zira WayDroid, düşük donanımlara sahip sistemlerde bazen sağlıklı çalışamayabiliyor. Konuyla alakalı düşüncelerinizi ve sorunlarınızı yorumlardan iletmeyi unutmayın.