Litecoin (LTC), 2011 yılında Charlie Lee (eski bir Google çalışanı) tarafından kurulan eşler arası bir kripto para birimidir. Bitcoin ile birçok benzerliği paylaşır ve bitcoin’in orijinal kaynak koduna dayanır.
Litecoin, daha ucuz işlemler için ve günlük kullanım için daha verimli olacak şekilde tasarlanmıştır. Buna karşılık, bitcoin daha uzun vadeli amaçlar için bir değer deposu olarak kullanılıyordu. Madeni para limiti piyasa değeri litecoin’de bitcoin’den çok daha yüksek ve madencilik süreci çok daha hızlı. Bu, işlemlerin genellikle daha küçük olmasına rağmen daha hızlı ve daha ucuz olduğu anlamına gelir.
Bitcoin gibi, litecoin de bir dijital para biçimidir. Blockchain teknolojisini kullanan litecoin, doğrudan bireyler veya işletmeler arasında para transferi yapmak için kullanılabilir. Bu, tüm işlemlerde bir kamu defteri kaydının kaydedilmesini sağlar ve para biriminin merkezi olmayan bir ödeme sistemini çalıştırmasına izin verir.
Litecoin Nasıl Çalışır?
Litecoin, açık kaynak kodlu bir şifreleme protokolü yoluyla dijital paraların oluşturulmasını ve aktarılmasını içerir. Tüm işlemlerin merkezi olmayan, kamuya açık bir defteri kaydetmek için blockchain teknolojisini kullanır.
Blockchain Nedir?
Bir blockchain, merkezi olmayan, kamu defteri veya bir kripto para biriminin işlemlerinin listesidir. En son işlemlerden oluşan tamamlanmış bloklar kaydedilir ve blok zincirine eklenir. Kronolojik sırada açık, kalıcı ve doğrulanabilir bir kayıt olarak saklanırlar. Sürekli gelişen pazar katılımcıları ağı blok zincirlerini yönetiyor ve yeni blokları doğrulamak için belirlenmiş bir protokol izliyorlar. Ağa bağlı olan her ‘düğüm’ veya bilgisayar otomatik olarak blok zincirinin bir kopyasını indirir. Bu, herkesin merkezi kayıt tutmaya gerek kalmadan işlemleri izlemesini sağlar.
Madencilik Nedir?
Madencilik, yeni blokları mevcut blok zincirine bloklar halinde ekleme işlemidir. Bir blok güvenli hale getirildikten sonra, ‘blok ödülleri’ olarak bilinen yeni kripto para birimleri madenciye aktarılır. Madenciler bu birimleri doğrudan pazara enjekte edebilirler. Süreçteki önemli rolleri nedeniyle madenciler, blok zincirinde bitcoinlerinin sahipliğini uygulayabilirler.
Litecoin ve Bitcoin Arasındaki Farklar Nelerdir?
Bitcoin ve litecoin arasında birçok benzerlik olsa da, ince farklılıklardan bazıları şunlardır:
İşlem Hızı
Litecoin, madencilik için bitcoin’den daha karmaşık bir teknolojiye ihtiyaç duysa da, bloklar aslında dört kata kadar daha hızlı üretilir. Litecoin aynı zamanda finansal işlemleri çok daha hızlı işler ve aynı zamanda daha fazla sayıda işlemi de gerçekleştirebilir.
JETON SAYISI
Hem bitcoin hem de litecoin, dolaşımda sınırlı sayıda jetona sahiptir. Bitcoin 21 milyon jetona sahipken, litecoin 84 milyon cap’a sahip – bitcoin’den dört kat daha yüksek.
PİYASA DEĞERİ
Litecoin paraları şu anda bitoin ile karşılaştırmalı olarak daha küçük bir değere sahiptir, ancak hala en çok işlem gören kripto para birimlerinden biridir.
ALGORİTMALAR
Madenciler, blok zincirine yeni bir kripto para birimi bloğu eklemek için hash işlevlerini başarıyla çözmelidir. Litecoin ve bitcoin, farklı madencilik algoritmaları kullanır; Scrypt, litecoin için kullanılan hash fonksiyonu ve SHA-256, bitcoin için kullanılan hash fonksiyonu. Scrypt başlangıçta litecoin geliştirme ekibi tarafından madenciliğin ASIC tabanlı madencilerin egemen olmasını önlemek için seçildi. Bu, CPU ve GPU tabanlı madencilerin rekabet etmesine izin verecektir.
Scrypt madencilik algoritması daha fazla bellek gerektirir ve bu başlangıçta ASIC madencileri için daha az uygundur ve diğer madencilere daha fazla fırsat verir. Ancak, Scrypt özellikli ASIC tabanlı madenciler zamanla gelişti. Bu, CPU ve GPU tabanlı madencilerin düşük hesaplama güçleri nedeniyle artık geçerli madencilik araçlarına sahip olmadığı ve ASIC’lerin saniyede çok daha fazla karma üretebildikleri anlamına gelir.
Litecoin Ticareti Nasıl Yapılır?
Bir borsada litecoin satın aldığınızda, bir litecoin fiyatı genellikle ABD dolarına (USD) karşı verilir. Başka bir deyişle, litecoin satın almak için USD satıyorsunuz. Litecoin’in fiyatı yükselirse, kar için satabilirsiniz, çünkü şimdi satın aldığınızdan daha fazla USD değerinde. Fiyat düşerse ve satmaya karar verirseniz, bir kayıp yapardınız.
CFD’ler kaldıraçlı ürünlerdir. Bu, bir pozisyon açmak için bir işlemin tam değerinin sadece bir yüzdesini yatırmanız gerektiği anlamına gelir. Litecoin’i doğrudan satın alarak tek bir seferde tüm sermayenizi bağlamanız gerekmeyecek, bunun yerine daha büyük miktarlara maruz kalmak için ilk para yatırabilirsiniz. Kaldıraçlı alım satım getirilerinizi büyütmenize izin verirken, kayıplar da pozisyonun tam değerine dayandığı için büyütülür.
Litecoin’in Fiyatını Etkileyen Bazı Faktörler Nelerdir?
Litecoin’in oynaklığının muhtemelen bitcoin’e benzer faktörler tarafından yönlendirilmesi muhtemeldir, örneğin:
Düzenleme : kripto para birimleri şu anda hükümetler ve merkez bankaları tarafından düzenlenmemektedir. Bunun önümüzdeki birkaç yıl içinde nasıl değişebileceği ve bunun değer üzerinde ne gibi etkileri olabileceği konusunda sorular var.
Arz : madencilik için sınırlı sayıda litecoin vardır (84 milyon). Paraların piyasaya girme hızına bağlı olarak bulunabilirlik de dalgalanabilir.