Ukrayna'nın doğusunda ayrılıkçıların bağımsızlığını ilan ettiği Luhansk'ta, bölgenin Rusya'ya katılması konusunda yakında referanduma gidilebileceği açıklandı.
Rusya'nın geçen ay bağımsızlığını tanıdığı Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı iki bölgeden biri olan Luhansk'ın yetkililerinden bölgenin statüsüne ait yeni bir açıklama geldi.
Rus haber ajanslarında yer alan habere nazaran, resmi olarak yalnızca Rusya tarafından tanınan Luhansk Halk Cumhuriyeti'nin başkanı Leonid Paseçnik, Ukrayna'nın doğusunda Rusya'ya katılmayı oylamak için bir referandum düzenlenebileceğini söyledi. Paseçnik, 'Yakın bir gelecekte cumhuriyetin toprakları içinde bir referandum düzenlenebileceğini düşünüyorum' dedi. Paseçnik, bölge halkının bu sayede anayasal hakkını kullanacağını ve Rusya'ya iştirakle ilgili olarak görüşünü beyan edeceğini söyledi.
Rusya, geçen ay Luhansk ve Donetsk'in bağımsızlığını tanımıştı. Rusya, bu kararın akabinde 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgal etmiş ve bir 'barışı sağlama operasyonu' düzenlendiğini açıklamıştı.
'Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, pazar günkü açıklamasında Rusya'nın "silahlı saldırganlığının kapsamlı şekilde" sürdüğünü açıkladı. '
Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, pazar günkü açıklamasında Rusya'nın 'silahlı saldırganlığının kapsamlı şekilde' sürdüğünü açıkladı. Lakin, Ukrayna güçlerinin ülkenin doğusundaki Donetsk ve Luhansk bölgelerindeki yedi saldırıyı geri püskürtmeyi başardığı ve Rus ordusuna ilişkin çok sayıda tank ve zırhlı aracın tahrip edildiği bildirildi.
Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya ordusunun Luhansk'ın yüzde 93'ünde, Donetsk'in ise yüzde 54'ünde denetimi sağladığını açıklamıştı. Rus kumandan Sergey Rudskoy, 'Operasyonun birinci safhasının hedefine bu halde ulaşıldı' dedi. Rus kumandan Ukrayna güçlerinin çok fazla güç kaybettiğini ve artık Donbas bölgesinin 'kurtuluşuna' odaklanılabileceğini söyledi.
Batı yanlısı muhaliflerin protesto şovları ve Ukrayna'da hükümetin devrilmesi sonrasında Rusya yanlısı bu iki bölgede 2014 yılında 'halk cumhuriyetleri' ilan edilmişti.