Son Konu

MAC Adresi Nedir?

dagcı

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
152,900
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
68
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
internet-servis-saglayici.jpg

İnternete bağlanabilen ve internet kullanmamızı sağlayan her elektronik aygıtın birden fazla kimliği var. Bu kimlikler MAC Adresi ve IP Adresi.

MAC Adresi bir aygıtın mahallî ağdaki kimliğini belirtirken, IP Adresi ise aygıtın küresel adresini belirtir.

MAC yani Medya Erişim Denetimi (Media Access Control) adresi, kısaca mahallî ağlarımızda cihazlarımızı tanımlamamıza yarayan ve 128 bit bilgiden oluşan kimliklerdir.

Günümüzde internetli aygıtlar ya ethernet kablolarıyla ya da Wi-Fi üzerinden internete bağlanabiliyor. Modemlerimiz, internete bağlanan aygıtları MAC Adresleriyle tanımlayarak kaydeder ve sonraki internet ilişki isteğinde kullanır. Örneğin akıllı telefonunuzla kablosuz ağa bağlanırken yapılan kontrol üzere.

Onaltılık sayı sistemi ile belirtilen MAC Adresi, 6 adet çiftten oluşan 12 haneli sayılardır. IP adresleri üzere MAC Adresleri için de bir limit mevcuttur ve bu limit 00-00-00-00-00-00 ile FF-FF-FF-FF-FF-FF ortasındadır. Numaranın birinci yarısı ekseriyetle üretici kimliği olarak kullanılırken, ikinci yarısı aygıtın tanımlayıcı bilgilerini içerir. Bugün neredeyse tüm kurumsal ağ aygıtlarında, ister Wi-Fi ister Ethernet olsun, bu numara üretim sürecinde aygıta sabit kodlanmıştır (modemler üzerinde yapılan MAC adresi değiştirme üzere istisnalar dışında).

Her MAC Adresi, bir aygıtın internet çipine özeldir, lakin aygıtı tanımlayan bitlerin sayısı sonludur, bu da üreticilerin bunları yine kullandığı manasına gelmekte. Her üreticinin yaklaşık 1.68 milyon adet kullanılabilir adresi mevcut. Bu nedenle MAC adresi FF-FF-FF ile bittiğinde, 00-00-00’da tekrar başlar. Bu mecburî senaryo, birebir adrese sahip iki aygıtın birebir mahallî ağda bulunma mümkünlüğünün çok düşük olmasından ötürü mecburen kullanılıyor.

Fakat bu düşük ihtimalin gerçek olması durumunda her iki aygıt da internete bağlanma noktasında sorun yaşayacak ve bağlı oldukları modemin DHCP sunucusunu (kısaca mahallî ağ IP adres tanımlayıcı) etkileyecektir.

IP adresleri bir ağ üzerinde aygıtlar ortasında bilgilerin gönderilmesine imkan tanıyan tanımlayıcı kimliklerdir. Bu kimlik pozisyon bilgileri içerir ve aygıtların bağlantı için erişilebilir olmasını sağlar. İnternetin bilgisayarlar, modem-router ve web sitelerini ayırt etmek için bir prosedüre muhtaçlığı vardır. IP adresleri bu gereksinimi giderir ve internetin çalışma halinde çok değerli bir role sahiptir.

Açılımı Internet Protocol yani internet protokolü olan IP, günümüzde hala yaygın olarak kullanılan IPv4 yapısına inşa edildi. Fakat IPv4 adreslerinin tükenmesi sebebiyle IPv6 geliştirildi ve artık tüm dünya bu protokole geçiş yapıyor. Ülkemizde de bu geçişi başlatan şirketlerden birinin TurkNet olduğunu belirtelim.

IPv4 nedir?


Ülkemizde hala IPv4 kullanımı bir standart halinde. Modemlerimize tahsis edilen 192.168.1.1 yahut 192.168.0.1 üzere IP adresleri, lokal ağlarımız dışında da birçok alanda kullanılıyor. Bu IP yapısına ise IPv4 deniyor. Bu yapıdaki IP’ler sonlu sayıda ve artık tükenme noktasında. Bu sebeple internet servis sağlayıcılar da çeşitli sistemler geliştirmek zorunda kaldı. CGNAT ismi verilen bu sistem, kısaca birden fazla kullanıcıya tek bir IP adresini bölüştürme süreci olarak açıklanabilir. Bu teknikle birlikte kullanıcıların hem internet suratları hem de gecikme müddetleri (ping) olumsuz etkileniyor.

Bu sorunu çözmek için tek tahlil ise IPv6 sisteminin yaygınlaşmasıdır. IPv6, IPv4’e nazaran çok farklı bir yapıdadır. IPv6, İnternet’teki aygıtlara muhakkak ve özgün bir adres verebilmek emeliyle geliştirilen, Internet Protocol‘ün (İnternet Protokolü) en son sürümüdür. İnternette bağlantının sağlıklı bir formda gerçekleşmesi için, interneti kullanan her aygıtın kendine ilişkin bir IP adresi olması gerekiyor. Bu bakımdan, bir mektubu postalamak için bilmeniz gereken sokak adresleri ve posta kodları ile benzerlik gösteriyor.

ipv6-nedir-1.jpg


Evvelki sürüm olan IPv4, 32 Bitlik bir adresleme şeması kullandığı için, 4.3 milyar üzere bir sayı ile kısıtlı kalmıştı. Lakin internette şahsî bilgisayarların, akıllı telefonların sayısının giderek artması ve artık yeni yeni hayatımıza giren IoT (Nesnelerin İnterneti) aygıtlarının da eklenmesiyle, dünyanın daha fazla internet adresine muhtaçlığı olduğu ortaya çıktı. IPv6 ile bu sayı 340 undesilyon’a (1036) çıktı.

IPv6 nedir?


IPv6, IPv4 yüzünden tükenme noktasına gelen IP adresi eksikliğini 1998’den beri gidermeyi amaçlayan yeni İnternet Protokolü sürümüne verilen isim. Öte yandan verimlilik ve güvenlik avantajlarına karşın, IPv6 hala daha tam manasıyla hayatımıza girebilmiş değil.

İnternet adreslerinin tükenmesiyle ilgili korkutucu tehditlerin birçok bertaraf edildi. Çünkü yavaş lakin kesin bir biçimde, Internet Protocol version 4 (İnternet Protokolü Sürüm 4 – IPv4) ortamından IPv6 ortamına geçiş başladı. IP adreslerinin bir gün tükenebileceği birçok kişi tarafından halihazırda biliniyordu, bu nedenle IPv6’ya ek olarak IPv4 için de ek tahlillerle bu sorun önlenmeye çalışıldı.

IPv6’nın yararları nelerdir?

IETF (İnternet Mühendisliği Vazife Gücü), çalışmalarında IPv4’e kıyasla IPv6 protokolünde önemli iyileştirmeler vadediyor. IPv6 protokolü, artık paketleri daha verimli bir biçimde işleyebilir, performansı ve güvenliği artırabilir bir pozisyonda. Bunun yanında, internet servis sağlayıcılarının, yönlendirme tablolarını daha hiyerarşik hale getirerek, tabloların boyutunu küçültmelerini sağlıyor.

Network address translation (NAT) ve IPv6

IPv6’nın benimsenmesi, özel IP adreslerini alan ve bunları genel IP adreslerine dönüştüren Network address translation (Ağ adresi çevirisi – NAT) nedeniyle kısmen ertelendi. Bu biçimde, özel bir IP adresine sahip bir şirket makinesi, genel IP adreslerine sahip özel ağın dışında bulunan makinelere paket gönderip alabiliyor.

ipv6.jpeg


NAT olmadan, binlerce yahut on binlerce bilgisayara sahip büyük şirketler, dış dünyayla irtibat kurmak isterlerse, çok büyük ölçülerde genele açık IPv4 adresini tüketmek zorunda kalabiliyor. Fakat bu IPv4 adreslerinin bir sonu var ve o sona yaklaşmış durumdayız. Bu noktada NAT, sorunu halletmeye büyük ölçüde yardımcı oluyor. NAT ile özel adresli binlerce bilgisayar, güvenlik duvarı yahut yönlendirici üzere muhakkak bir NAT makinesi tarafından genel internete sunulabiliyor.

IPv6’yı dünyada kimler sunuyor?


Taşıyıcı ağlar ve İSS’ler, IPv6’yı ağlarına entegre etmeye başlayan birinci küme olmuştu. Daha sonrasında bu kümesi taşınabilir ağlar takip etti ve farklı bir halde, taşınabilir ağlar başı çeken küme haline geldi. Örneğin, T-Mobile ABD trafiğinin %90’ından fazlasına IPv6 protokolü üzerinden erişmekte. Bunu %82 üzere bir sayıyla Verizon Wireless takip ediyor. World IPv6 Launch sanayi kümesinin bilgilerine nazaran, Comcast ve AT&T ağları sırasıyla %63 ve %65 oranında IPv6 ilişkisine sahipler.

Tekrar World IPv6 Launch kümesine nazaran, büyük web sitelerinin de bu trendi takip ettiği görülüyor. Alexa Top 1000 listesindeki web sitelerinin %30’unun şu anda IPv6 üzerinden erişilebilir olduğu belirtiliyor. Technopat.net olarak biz de iki yıldan uzun bir müddettir IPv6 takviyesi sunuyoruz.

Internet Society’nin “State of IPv6 Deployment 2017” raporuna nazaran, işletmelerin dörtte birinden biraz azı, IPv6 sistemine geçmekte zorlanıyor. Karmaşıklık, maliyetler ve harcanması gereken vaktin fazlalığı, bu durumun esas sebeplerinden. Ayrıyeten yazılım uyumluluğu nedeniyle kimi projelerin de ertelenmesi gündemde. Örneğin, Ocak 2017 tarihli bir rapor, Windows 10’da çıkan bir yanılgının Microsoft’un Seattle genel merkezinde sırf IPv6 kullanan bir ağı kullanıma sunma uğraşlarını büyük ölçüde olumsuz etkilediğini gün yüzüne çıkarttı.

IPv6 ne vakit yükselişe geçecek?

İnternet Topluluğu, IPv4 adreslerinin fiyatının 2018’de tepe yaptığını fakat bu artışın IPv6 kullanımı %50 barajını geçtikten sonra düşeceğini söyledi. Şu anda Google’a nazaran, Dünya’daki kullanıcıların %20 ila %22’si IPv6 protokolünü kullanıyor. (Bu sayı ABD’de yaklaşık %32 civarındadır.)

GitHub’da yayınlanan bir nota nazaran, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, IPv4 adreslerini satıp IPv6 adreslerine geçiş yaptı. Üniversite, mevcut IPv4 adreslerinden 8 milyonunun “fazla” olduğu ve 20 nonilyon IPv6 adresine de sahip olduğu için, mevcut yahut gelecekteki gereksinimleri etkilemeden 8 milyon IPv4 adresinin satılabileceği sonucuna vardı. (Bir nonilyon, 30 sıfır ile takip edilen sayıdır.)

Ayrıyeten, daha fazla dağıtım meydana geldikçe, daha fazla şirket IPv4 adreslerinin kullanımı için fiyat almaya başlayacak ve IPv6 hizmetlerini fiyatsız olarak sunacak. İngiltere merkezli ISP Mythic Beasts, “IPv6 temasının standart olduğunu” söylerken, IPv4 kontağının artık isteğe bağlı bir özellik haline geldiğini söyledi.

IPv4 ne vakit sona erecek?

2011 ve 2018 yılları ortasında dünyanın birçoklarında yeni IPv4 adresleri tükendi. Fakat IPv4 adresleri satılıp yine kullanıldığından ve kalan IPv4 adresleri IPv6 geçişlerinde kullanıldığı için, IPv4 hala kullanılabiliyor.

IPv4 için resmi bir kapatma tarihi yok. Bu nedenle insanların internet erişimlerinin bir gün apansız kesileceğinden endişelenmelerine gerek de yok. IPv6’ya geçiş arttıkça, daha fazla içerik sitesi IPv6’yı destekledikçe ve daha fazla IPv6 takviyeli ağ ekipmanı satıldıkça, dünya da yavaş yavaş IPv4’ü bırakacaktır.

Ülkemizde de hala yaygın olarak IPv4 yapısı kullanılıyor. Üstte da bahsettiğimiz üzere birçok sorun bu protokolün limitlerinden kaynaklanıyor. Bir IP adresinden birçok kullanıcıya çıkış sağlanması, bilhassa oyuncular için birçok sorun getiriyor. Bunlardan en değerlileri port açamamak ve yüksek gecikmeye mahkum olmak.

TurkNet, Türkiye’de IPv6’yı Kullanıcılarına Sunmaya Başladı

TurkNet artık kullanıcılarına IPv6 teknolojisini sunmaya başladı. Zyxel modeme sahip tüm kullanıcılar kademeli olarak bu teknolojiye geçmeye başladı. Çok kısa bir mühlet içerisinde öteki tüm kullanıcılar da bu teknolojiden faydalanabilecek.

Örneğin TurkNet’in satış listesinde olan Zyxel VMG3625-T50B modem de IPv6 dayanağına sahip. TurkNet müşterisi değilseniz, çabucak müracaat adımlarını tamamlayarak ve Zyxel modeminizi temin ederek siz de IPv6 dünyasına giriş yapabilirsiniz.

TurkNet’in faturaya ek 12 taksitle yahut direkt peşin fiyatla satışa sunduğu Zyxel VMG3625-T50B modem, hem ADSL hem VDSL hem de fiber yani TurkNet’in GigaFiber hizmetiyle tam uyumlu. Ayrıyeten IPv6 takviyesine de sahip.

Zyxel-VMG3625-T50B.png


Modem ve router tarifini tek aygıtta birleştiren bu eser, kullanıcıların altyapı tipi fark etmeden internete süratli bir biçimde bağlanmalarını sağlıyor. Üstelik ayrıcalıklar bununla da hudutlu değil. ADSL kullanıcısı olan bir kişi altyapısı güzelleştikten sonra VDSL hizmetine geçmek istediğinde rastgele bir ek masrafa girmeden mevcut aygıtla yoluna devam edebilecek.

Modemin TurkNet GigaFiber ile sunulan 1000 Mbps süratiyle da tam uyumlu olduğunu belirtelim.

Türkiye’nin başarılı servis sağlayıcılarından olan TurkNet, kendi altyapısıyla kullanıma açtığı TurkNet GigaFiber hizmetini 99.90 TL’ye sunuyor. Üstelik vaat edilen 1000 Mbps’e kadar olan sürat sadece download yani indirme suratında değil, upload yani yükleme suratında da kullanıcıların hizmetine sunuluyor.

TurkNet GigaFiber hizmeti, TurkNet’in öteki hizmetlerinde olduğu üzere taahhütsüz bir hizmet ve farklı bir operatörden geçmeniz durumunda taahhüt cayma bedelinin bir kısmı da TurkNet tarafından karşılanıyor. Adresinizde TurkNet GigaFiber olup olmadığını öğrenmek için çabucak altyapınızı sorgulayabilir, akabinde aboneliğinizi online olarak başlatabilirsiniz.

TurkNet’li olmak için birinci olarak internet hizmeti almak istediğiniz adreste altyapı sorgulama yapmanız gerekiyor. Bu sorgu sonucunda altyapınızda alabileceğiniz azamî suratı görebilir ve aboneliğinizi başlatabilirsiniz.

TURKNET_LOGO.png


Türkiye’nin başarılı internet servis sağlayıcılarından olan TurkNet, kullanıcılarına oturdukları yerden kolay ve zahmetsiz müracaat imkânı tanıyor. Bu noktada müracaat adımlarınızı da dijital olarak 3 adımda gerçekleştirebiliyor ve süreçleri Online Süreç Merkezi’nden takip edebiliyorsunuz. Bu sayede abonelik süreci anlık olarak Online Süreç Merkezi veya TurkNet Taşınabilir Uygulaması üzerinden takip edilebiliyor.

Pekala tüm bu evreler nasıl gerçekleştiriliyor? Tüm bu süreçler için “3 Adımda Nasıl TurkNet’li Olurum?” isimli makalemize göz atabilirsiniz.

Halihazırda bir internet aboneliğiniz varsa, aboneliğinizi iptal ettirmeden basitçe TurkNet’e geçebilirsiniz. Nasıl mı?

TurkNet, öbür operatörlerden geçmek isteyen kullanıcılar için, mevcut aboneliklerini iptal ettirmeden TurkNet’e geçiş kolaylığı sunuyor. Süreçlere başlamadan evvel, TurkNet ile alabileceğiniz tarifeyi, altyapı sorgulaması ile öğrenebilirsiniz.

TurkNet başvurusu öncesi altyapı nasıl sorgulanır?


Türkiye’nin önde gelen internet servis sağlayıcılarından olan TurkNet, internet başvurusu öncesinde altyapınızın hangi teknolojiyi desteklediği ve hangi suratı desteklediğini belirten bir altyapı sorgulama sistemine sahip. Bu sistem sayesinde adresinizdeki altyapının ADSL/VDSL ya da Fiber olup olmadığını ve desteklediği azamî suratı görebilirsiniz.

turknet-adres-ile-altyapi-sorgulama.jpg


TurkNet’in altyapı sorgulama sistemi iki formda çalışıyor; adres ile sorgulama ve sabit telefon numarası ile sorgulama. Altyapı sorgulaması hakkında daha fazla ayrıntı için “TurkNet Altyapı Sorgulaması Nasıl Yapılır?” makalemize ve görüntümüze göz atabilirsiniz.



Altyapımızı sorguladığımıza nazaran, gelelim operatör değiştirme süreçlerine.

Müşteriler internet sitesindeki müracaat adımlarını uygulayarak yahut telefon üzerinden müracaat metodunu kullanarak TurkNet’e geçişleri için birinci adımı atıyor. Akabinde TurkNet, müşteriler için tüm geçiş sürecini yöneterek zahmetsiz bir geçiş süreci sunuyor. Bu sayede size ayrılan mevcut portu kaybetme riski olmadan ve internetiniz neredeyse hiç kesilmeden geçiş yapabiliyorsunuz.

Bununla birlikte, TurkNet’e geçen kullanıcıların mevcut internet servis sağlayıcı operatörlerindeki cayma bedellerinin 120 TL’si de TurkNet tarafından ödeniyor.

Sizin hiç yerinizden kalkmanıza gerek yok. Mevcut internet aboneliğinizi iptal etmeden TurkNet’e geçiş yapabilirsiniz. Birinci olarak müracaatınızı yapıyorsunuz, akabinde kurye ile kapınıza gelen operatör değişikliği evraklarını imzalamanız kâfi. TurkNet, sesli onayınızı aldıktan sonra değişiklik talebinizi operatörünüze iletiyor ve 48 saat içerisinde bu talebe yanıt verilerek geçişiniz tamamlanıyor.

Farklı operatörlerden geçiş süreci de daha evvel anlattığımız “3 Adımda Nasıl TurkNet’li Olurum?” rehberimizdeki ile misal ilerliyor. Abonelik başvurusu süreçlerine geçmeden evvel altyapı sorgulaması yaparak geçebileceğiniz tarifelere ve kullanabileceğiniz sürat ölçüsüne göz atabilirsiniz. Şayet Kablonet, Superonline fiber yahut Vodafone fiber altyapısı üzerinden hizmet alıyorsanız direkt geçiş süreci olmuyor. Operatör değişikliği için hizmetinizi iptal ettirip, altyapınızın uygunluğuna nazaran TurkNet’e müracaat yapabilirsiniz.
 
Üst Alt