Son Konu

Mahlep Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Profösör

(¯´•._.• Site Yetkilisi•._.•´¯)
Katılım
11 Ocak 2022
Mesajlar
15,260
Tepkime
14
Puanları
38
Yaş
35
Konum
Rusya
Web
bilgilihocam.com
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Mahlep, gülgiller familyasından kışın yaprak döken bitkilerdendir. Mahlep ağacı, 8-10 metre uzunluğa kadar erişebilen bir ağaçtır. Mahlep diğer adı, halk arasında İdris ağacı olarak da bilinir. Çiçekleri hoş kokulu ve beyazken olgunlaşmaya başlayınca rengi koyulaşır. Koyulaşıp siyah olan meyvenin tadı ekşimsi ve acıdır.

Kokusu bir imza gibidir. Tam da bu sebeple kozmetik sanayi içerisinde deodorant ve parfümlerde alt notalar olarak sıkça kullanılmaktadır biz fark etmesek bile. Yine mahlebin hoş kokulu yağından, kozmetik alanında da faydalanılır.

Birçok bölgede ilaca, gübreye veya sulamaya ihtiyacı olmadan yetişir oldukça verimli bir bitkidir ancak günümüzde kullanımına çok önem verilmemektedir. Osmanlı döneminde oldukça yaygın bir kullanışı olsa da yeni tariflerde mahlep görmek pek mümkün olmuyor.

Mahlep, mahlep tozu haline getirilerek kullanılır. Yaygın kullanım alanı olarak yemekler olarak biliriz çünkü çokça tükettiğimiz kandil simidinin içinde mahlep bulunur ancak bunun dışında mahlebin kullanıldığı birçok farklı alan bulunmaktadır.

Mahlep Ne İşe Yarar?​

Sağlık alanında da oldukça önemli bir bitki olan mahlep bu alanda da kullanılır. Astıma iyi gelen ve kemik ağrıları için de kullanılan mahlep adeta mucizevi bir bitkidir. Bademle karıştırılması muhtemeldir çünkü bademe benzemektedir. Fakat genelde toz halinde kullanılır.

Toz halinde kullanılmasının sebebi aromatik tadını ve kokusunu artırmaktır. Aynı zamanda dış kabuğu sert olduğu için bu şekilde kullanılması daha çok tercih edilmektedir. Mahlep yalnızca toz halinde kullanılmaz, ağacının dayanıklılığı ve damıtılarak kabuklarından elde edilen yağın verimliliği sebebiyle birçok alanda katı veya yağ olarak da kullanılır. Peki mahlep hangi alanlarda kullanılır ve faydaları nelerdir?

Mahlep Kullanım Alanları ve Mahlep Faydaları​

Öncelikle şunu söyleyebiliriz ki sağlık alanından yemeğe kadar birçok alanda kullanılır. Orta-Güney Avrupa ve Kuzey Afrika’ya özgü olan bu bitki başlarda koyu gri ve yeşil boya elde etmek amacıyla kullanılmıştır.

Tohum halindeyken damıtılıp yağı elde edilen mahlep elde edilen boyayı da tuttuğu için birçok alanda (gemi boyası, boya sanayi vs.) da vernikle beraber kullanılarak boyayı sabitler. Bu yağ suya dayanıklıdır.

Aynı zamanda kraliyet saraylarını da süsleyen bu bitki yemeklerde de aromatik kokusu sebebiyle oldukça fazla kullanılmıştır. Öyle ki kültürümüzde bulunan kandil simidinin en önemli, anahtar lezzetlerinden biridir. Bunun yanında başka yemeklerde de sıkça kullanılmıştır. Ekmeklerde, peynirlerde, kurabiyelerde de sıkça kullanılmış olan bir lezzettir. Özellikle Kıbrıs’ta, peynir yapımında mahlep kullanılan bir üründür.

Üstelik yalnızca bizim mutfağımızda değil, örneğin Amerika ve Yunanistan’da yılbaşı pastalarında ve diğer birçok tarifte anahtar maddelerden bir tanesi olarak kullanılır. Yine Ermeniler, kültürlerinde yılbaşı pastası olarak geçen Choereg adlı pastalarında mahlebi olmazsa olmazlar arasında kullanmaktadır.

Yalnızca tatlılarda değil sotelerde ve çorbalarda da tatlandırmak amacıyla toz hali kullanılmaktadır.

Yemekler dışında mahlebin astım ve kemik ağrılarına iyi geldiği bilinmektedir. Saç dökülmelerinde, tırnak kırılmalarında da güçlendirici olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda bağışıklığı da güçlendirdiği bilinen özellikleri arasındadır.

Mahlep Şarabı​

Türkiye’de üretilen şarapların imza lezzeti olan mahlep şarap yapımında da zaman zaman aromatik olması açısından kullanılır. Bazı likörlerin yapımında da kullanılsa da likör içinde kullanıldığında kimi kişilerde karın ağrısına sebebiyet verdiği görülmüştür.

Yağ yakımını artırdığı için diyetlerde de yağ yakmak amacıyla da kullanılan mahlep idrar söktürerek vücuttaki ödemin atılmasına da fayda sağlamaktadır. Yağ yakımının yanında dut pekmezi ile karıştırıldığında mahlebi kilo almak için de kullanabilirsiniz.

Prostat şikayetleri için, hipertansiyon için, osteoporoz için ve daha birçok sağlık problemi için kullanılır. Anemi-kansızlık için faydalıdır ve vücudun savaşma fonksiyonunu yerine getiren bağışıklık sistemini iyileştirerek daha kaliteli bir yaşam sürmenizi sağlayacaktır.

Yalnızca mahlep ağacının bitkisi değil kendi de kısa bir ağaç olmasına rağmen oldukça dayanıklı olmasıyla bilinmektedir. Bu dayanıklılık, mahlep ağacının pipo yapımında kullanılmasına ve oymacılık, mobilya alanlarında popüler olmasına sebep olmuştur.

Mahlep, kanıtlanmamış olsa da kanser tedavisinde de kullanılabileceği düşünülen bir bitkidir. Mucizevi olduğunu söylemiştik. Hangi bitkiyi hem zayıflamak hem kilo almak için; yemek yemek sektöründe hem de boya sanayinde kullanabilirsiniz ki?

Mahlep birçok alanda kullanılan ve oldukça faydalı bir bitkidir. Toz halindeyken tadı oldukça güzeldir ve kullandığınız tariflere çok güzel bir koku, lezzet vermektedir.

Mahlep Nerede Satılır?​

Mahlep satılan yerler, tazelik açısından ilk sırada aktarlardır. Daha sonra, marketlerde de taze mahlep bulunabilir. Alışveriş sitelerinde de artık mahlep ürünü satılmaktadır.
 
Üst Alt