habercibotu
Yeni Üye
Makat çatlağı (Anal Fissür) makatın çıkışında küçük bir yırtığın neden olduğu sık görülen ve ağrılı bir hastalıktır. Kanama, kaşıntı ve dışkılama sırasında şidddetli ağrıya neden olur. Ağrı bacağa kadar uzanan sızılama yapabilir.
Anal fissür ilk seferde genellikle birkaç hafta içinde düzelir. Ancak bazen tekrarlar veya düzelmez. Bu durumda kronik fissür olarak adlandırılır.
Anal fissüre kabızlık, sert dışkılama, ishal atakları, doğum, makata yabancı cisim teması gibi çeşitli nedenler sebep olabilir.
Anal fissür tedavisinde öncelikle lokal kullanılan ilaçlar, dışkı yumuşatıcılar ve ağrı kesiciler kullanılır. Bunların tedavi edemediği durumlarda anal kasları gevşetici tedaviler denenir. Eskiden sadece ameliyat tek tedavi yöntemi iken şimdi BOTOX tedavisini kullanmaktayız.
Botoks, kasların fonksiyonunu engelleyerek işlev görür. Botoksu makatın çevresindeki kas içine enjekte etmek, rahatlamasına ve kas gerginliğinin azalmasına sağlar. Bu, ağrıyı azaltır ve fissürdeki kan akışını artırır ve fissürün iyileşmesini sağlar.
Botoks enjeksiyonundan sonra anal fissür iyileşmesinin başarı oranı %80’ lerdedir. Tekrarlayan botox enjeksiyonu ile başarı %90 ları geçer.
İşlemden önce özel bir hazırlık gerekli değildir, isteyen hastalara hafif uyutulma(sedasyon) için 2 saat öncesinden aç kalmak yeteryapılabilir. Bağırsak hazırlığı yapmak gerekmez, işlemden önce duş almak yeterlidir.
İşlem yalnızca birkaç dakika sürer. İşlemden sonra hastanede yatış gerekmez.
Botoxun etkisi 72 saat içinde başlar ve 2-3 ay kadar sürecektir ve bu süre fissürün iyileşmesi için yeterli bir süredir.
Herhangi bir cerrahi işlemde olduğu gibi, küçük kanama, enfeksiyon veya çok nadir de olsa Botox'a karşı alerjik reaksiyon olasılığı riskleri vardır.
Tüm anal fissür tedavileri sonrasında anal fissürün tekrar etme riski vardır. Ancak botoksun en önemli özelliği ileride hastalık tekrar etse bile hastaya ek yük getirmeden hastalığın tedavi edilebilmesidir.