Cihaz Ressamı makina ressamlığı olan üniversiteler makina ressamlığı puanları üniversitesi cihaz bölümü hangi üniversitelerde var bölümü olan üniversiteler Bir makinenin veya makine parçasının imalat resmini ve detaylar resimlerini, istenilen ölçekte ve belli standartlara uygun bir şekilde çizen kişidir GÖREVLER Makineler ve bunlarla ilgili parçaları çizim öncesi inceler ve yapacağı işlemlerin sırasını belirler, Alet veya alet parçalarının krokilerini çizer ve bunları farklı alanlara yönlendirilmiş bölümlere ayırıp ölçümlendirerek üretim resmini ve gerekli hallerde detaylar resimlerini çizer, Mevcut imalat resimleri üstünde, zorunlu durumlarda düzeltmeler yapar KULLANILAN MAKINE VE MALZEMELER Ölçüm aletleri (kumpas, mikrometre, mastar vb), Çizim aletleri ve malzemeleri (pergel takımı, rapido takımı, fotoğraf masası, gönye takımları vb), Ofis makineleri (bilgisayar, ozalit makinesi, fotokopi makinesi vb) MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Alet ressamı edinmek isteyenlerin: Şekil ve uzay ilişkilerini görebilme, Gördüklerini zihinde canlandırabilme, Tasarım yeteneği, Tasarladığı cisimlerin krokilerini çizebilme yetenekleri gelişmiş, Elleri ve gözleri sağlam ve ahenkli şekilde çalışan, Alet ve makinelerle çalışmaktan hoşlanan, dikkatli, Sayısal düşünme yeteneği olan, Sabırlı ve uyumlu kimseler olmaları gerekir ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Alet ressamları, cihaz parçaları üreten fabrika ve atölyelerin teknik resim bürolarında çalışırlar Çalışmalarını makine mühendisi ve alet teknisyenlerinin gözetiminde yürütürler ara sıra öteki çalışma arkadaşları ile iletişime girebilirler oysa, iş genellikle yalnız yürütülmektedir ÇALIŞMA ALANLARI VE IŞ BULMA OLANAKLARI Makine ressamlığı eğitimini alanlar; mühendislik ve proje bürolarında, fabrikalarda mühendislerin yanında yardımcı eleman olarak çalışırlar Makine üretimi yapan işletmelerde alıştırma olanağı mevcuttur Fakat bu meslekte egzersiz olanağı eğitimi bitirenlerin sayısına oranla daha azdır Hem, edindikleri veri ve becerilerin iş piyasasında bir takım mesleklerde kullanılması nedeniyle; satın almacı, stok teftiş elemanı (ambarcı) olarak, montaj hattı ve üretim planlaması bölümlerinde çalışabilirler MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Makine ressamlığı mesleğinin eğitimi, teknik lise, endüstri meslek liseleri ve fazla programlı liselerin Cihaz Ressamlığıbölümünde yer verilmektedir IŞ EĞİTİMİNE ANTRE KOŞULLARI Endüstri Iş Liseleri ile çok programlı liselere girebilmek için; İlköğretim mezunu elde etmek yeterlidir Teknik Liselere girebilmek için: endüstri iş ve fazla programlı liselerin 1 sınıfını başarıyla bitiren ve ilgili mevzuata tarafından belirlenen galibiyet puanına ulaşan istekli öğrenciler, kontenjan varsa ikinci sınıftan itibaren teknik liseye devam edebilirler EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Mesleğin eğitim süresi endüstri iş liselerinde 3 sene olup, eğitim; 2 gün okul, 3 gün işletme eğitimi olarak yapılır Teknik liselerde 4 yıl süreyle eğitim verilmektedir Meslek eğitimi sırasında genel kültür ve pratik dersler ve tatbik birlikte verilimektedir MESLEKTE İLERLEME Endüstri Meslek Lisesi, fazla programlı lise ile teknik liselerin Cihaz ressamlığı bölümünden mezun olanlar istedikleri takdirde, Bilgisayar Destekli Teknik Çizim, MakineResimKonstrüksiyon, Alet ve Otomotiv ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler Hem, endüstri meslek lisesi, fazla programlı lise ile teknik lise mezunları bölümünden mezun olanlar üniversitelerin, Cihaz Devlete Ait ve Kontrüksiyonu Öğretmenliği, Tasarım ve Konstrüksiyon Öğretmenliği Lisans programlarını seçim etmeleri durumununda ek puan alırlar BENZER MESLEKLER: Cihaz teknisyeni, Cihaz teknikeri, Teknik sanatçı BURS, KREDİ VE ÖDENTI DURUMU Mesleğin eğitiminde, işletmelerde uygulamalı eğitim görebilen öğrencilere, işletmelerce en düşük ücretin %30'undan eksik olmamak üzere bir ödenti verilmektedir Eğitim görebilen adayların iş kazası, meslek riski ve iş hastalıkları ile ilgili sigorta primleri devletçe karşılanır İşletmelerde tecrübeye tarafından vergi de artar En Az ücretin 23 katı aidat alabilirler DAHA AYRINTILI BILGI İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER İlgili Eğitim Kurumları, Türkiye Iş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde Iş Danışma Merkezi bulunan Türkiye Iş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri