[*]Türü bilinmeyen mantarların tüketiminden uzak durmak, [*]Mantarın ambalajlı olanlarından tercih etmek, [*]Ambalajlı mantarların üretim yeri, üretim tarihi ve üretim izni gibi detayları incelemek mantıklı olacaktır. Kültür mantarı zehirler mi gibi yaygın bir sorunun cevabı ise yukarıdakilere dikkat edildikten sonra hayır olacaktır. Kültür mantarı ve çeşitleri dışında bilinmeyen türlerde mantarlar tüketmezseniz zehirlenme tehlikesi yaşamazsınız. Yoğurt ve mantarın birlikte tüketilmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Tüketilen mantar zehirli ise yoğurdun herhangi bir fonksiyonu olmadan zaten vücuda zarar vermektedir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken mantarın zehirli olup olmadığıdır.
Mantarın Taze Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır? Mantar alırken ambalajlı olması, üretim yeri, tarihi gibi detayların yanı sıra bazı noktalara dikkat ederek taze olup olmadığını anlamak mümkün olacaktır. Dikkat edilmesi gereken noktalar şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Mantarın kök kısmının kapalı olması gerekmektedir. Kök kısmı kapalı ve mantarın dibi gözükmüyorsa mantar taze demektedir.
- Mantarların sağı tazeliği ile ilgili ipucu vermektedir. Mantarın sapında sararma yoksa taze demektedir.
- Mantarlar sulanmamışsa ve üzerinde kararma yoksa taze demektir.
- Mantarın kokusu toprak gibiyse mantar taze demektir.
- Ağaçların üzerinde yetişen mantarlar zehirli değildir.
- Mantar koparıldığında rengi değişiyorsa zehirsizdir. Koparıldığında mantar kısmında mavileşme oluşursa o mantar zehirli demektir.
- Gümüş kaşık yardımı ile pişirilen mantar zehirli ise gümüş kaşıkta kararmamalar meydana gelmektedir.
- Salyangozlar zehirli mantarlara yaklaşmamakta ve tüketmemektedir.