İçindekiler Hide
- 1 Hedef Kitlenizi Tanıyın
- 2 Tutkulu Olun
- 3 Tutarlı Olun
- 4 Rekabete Hazırlıklı Olun
- 5 Ulaşılabilir Olun
- 6 Marka Çeşitleri Nelerdir?
- 7 Kişi Markaları
- 8 Ürün Markaları
- 9 Hizmet Markaları
- 10 İşletme Markaları
- 11 İmaj Markaları
- 12 Lüks Markaları
- 13 Kar Amacı Gütmeyen Markalar
- 14 Aktivist Markaları
- 15 Yer Markaları
- 16 Ulus Markaları
- 17 Dünyanın En Büyük 10 Ulus Markası:
- 18 Marka Sorgulama Nasıl Yapılır?
- 19 Marka Tescil Nasıl Yapılır?
Stratejik marka yönetimi üzerinden işletmelerinize benzersiz bir kimlik yaratmak hiç bu kadar önemli olmamıştı. Bir ürününüz veya hizmetiniz ne kadar kaliteli olursa olsun, marka yönetimini başarılı gerçekleştiremediğiniz sürece ürününüzün değerini istediğiniz gibi yansıtamayabilirsiniz. Kaliteli bir ürün veya hizmet sunmanın önemi herkes tarafından kabul edilirken, marka yönetimi gerçekleştirmek de gelişmekte olan firmaların temel ihtiyaçlarından biri olmuştur.
Marka birinin size, bir ürününüze, hizmetinize, herhangi bir kuruluşa ya da bir fikre dair kafasında oluşturduğu algıdır. Marka yaratma ise bir kişinin kafasında oluşturmak istediğiniz algı için gerçekleştirilen bir dizi planlı faaliyettir. Kendi marka sürecinizde örnek alabilmeniz için başarılı markaların ortak özellikleri ve gerçekleştirdiği faaliyetleri sizin için derledik.
Başarılı bir marka kimliği yaratmak için devrim niteliğinde bir fikre ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Hedef kitlenize, kendinizi rakiplerinizden farklılaştıracak özel bir şey sunmanız marka kimliğiniz açısından olumlu olacaktır. Bunu basit bir yol haritasıyla bile gerçekleştirmeniz mümkün. Önemli olan yeterince akılda kalıcı olmak ve rakiplerinizden daha farklı görünmenizi sağlamak.
Alanında öncü markaları yakından incelediğinizde, müşterilerinin kendiliğinden gelmesini beklemeyerek, potansiyel müşterilerini ve marka değerlerini arttırmak amacıyla sürekli faaliyet halinde olduklarını görebilirsiniz. Bu gibi firmalar ipleri eline alarak müşteri beklentisinin de ötesine geçerek marka algısı yaratma konusunda oldukça başarılı olarak sektörlerinin en önde gelen markalarından biri haline geliyorlar.
Fakat internet ve sosyal medyanın hayatımıza girmesiyle birlikte küçük şirketler ile büyük şirketler arasındaki fark gittikçe kapanmaya başladı. Marka algısı yaratabilmek adına kullanabileceğiniz araçlar artık her zamankinden daha fazla. Facebook, Twitter, LinkedIn ve Instagram gibi sosyal ağlarda faaliyet göstererek hedef kitlenize kolaylıkla erişebilmeniz mümkün. Tek ihtiyacınız olan, bunu nasıl kullanacağınızı bilmek.
Marka tescili sorgulama işlemi yapmadan önce ürün ve hizmetlerinizin kapsamını, hitap ettiğiniz hedef kitleyi belirlemek oldukça önemlidir. Öncelikle kullanmak istediğiniz ismin daha önce alınıp alınmadığını kontrol etmek için sorgulama işlemi yapılır. Marka sorgulama işlemi yaparken hangi alanlarda hizmet vermek istiyorsanız o sınıfların hepsi için sorgulama yapmalısınız.
Marka sorgulama işlemini Türk Patent Enstitüsü’nün ilgili sayfasından gerçekleştirebilir, markanızın başkası tarafından kullanılıp kullanılmadığını anında görebilirsiniz.
Başvuru için müsait markalar için, TÜRK PATENT ENSTİTÜSÜ çevrimiçi sistemi kullanılarak online başvuru yapabilirsiniz. Marka başvurusu yapıldıktan sonra, Türk Patent Enstitüsü tarafından markanızın şekil, yazı tipi gibi görsel materyalleri incelenir. Bu sayede markanızın tüm bilgilerinin eksiksiz olup olmadığı ve markanızın herhangi bir benzerinin olup olmadığı tespit edilmektedir.
Yapılan değerlendirme sonucu, tescile uygun bulunan markalar Resmi Marka Bülteni’nde 3 ay süreyle yayınlanır. 3 aylık yayın süresi tamamlandıktan sonra marka tescil edilmeye hak kazanır. Bu aşamada Türk Patent Enstitüsü’ne gerekli olan marka tescil harcı yatırıldıktan sonra MARKA TESCİL BELGESİ düzenlenir.
Marka birinin size, bir ürününüze, hizmetinize, herhangi bir kuruluşa ya da bir fikre dair kafasında oluşturduğu algıdır. Marka yaratma ise bir kişinin kafasında oluşturmak istediğiniz algı için gerçekleştirilen bir dizi planlı faaliyettir. Kendi marka sürecinizde örnek alabilmeniz için başarılı markaların ortak özellikleri ve gerçekleştirdiği faaliyetleri sizin için derledik.
Hedef Kitlenizi Tanıyın
Marka yönetimi konusunda başarılı işletmeler hedef kitlesinin ilgi alanlarını, demografik özelliklerini ve iletişim kurma biçimlerini yakından inceleyen işletmelerdir. Hedef kitlenizi tanımanız marka kimliğinizi oluştururken ve pazarlama stratejinizi geliştirirken izleyeceğiniz yol haritası hakkında size ipucu verir. İşletmeniz ve müşteri kitleniz arasında oluşacak bağın doğal ve güçlü olmasına yardımcı olur.Başarılı bir marka kimliği yaratmak için devrim niteliğinde bir fikre ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Hedef kitlenize, kendinizi rakiplerinizden farklılaştıracak özel bir şey sunmanız marka kimliğiniz açısından olumlu olacaktır. Bunu basit bir yol haritasıyla bile gerçekleştirmeniz mümkün. Önemli olan yeterince akılda kalıcı olmak ve rakiplerinizden daha farklı görünmenizi sağlamak.
Tutkulu Olun
Kısa vadede kendi markanızı yaratmak ve hedef kitlenizle buluşturmak için bir engeliniz yok. Ancak markanızı yaratsanız bile bu markaya ilişkin müşteri algısını uzun soluklu sürdürebilmeniz oldukça zor. Steve Jobs gibi başarılı girişimcileri incelediğinizde, kendi markaları için değer yaratmak için tutkulu olduklarını görebilirsiniz. Böylesi bir tutku ile çalışmak keyfe dönüşerek çevrenizdekileri de coşkuyla işbirliği yapmaya yönlendirecektir.Tutarlı Olun
Ürünleriniz ve hizmetlerinizde bir kalite standardı oluşturmanız oldukça önemli. Bir müşteri herhangi bir ürünü ya da hizmeti tekrar satın almak istediğinde üründen aynı düzeyde memnun olmayı bekler. Hiçbir müşteri tutarlılığını görmediği bir markadan hizmet almak istemez. Bu nedenle, ürün ve hizmetleriniz için bir kalite standardı yaratmanız ve buna bağlı kalmanız gereklidir.Rekabete Hazırlıklı Olun
Günümüz iş dünyasında rakipleriniz arasından sıyrılarak müşterilerinizin gözünde ön plana çıkmak pek de kolay değil. Hedef kitlesi tarafından ilk akla gelen ve hafızalara kazınan bir marka olmak isteyen bir işletmeye sahipseniz, rekabeti doğru anlayabilmeli, sektörünüzle ilgili gelişmeleri yakından takip ederek yenilikçi adımlar atabilmeli, bu adımların sürekliliğini sağlamalısınız.Alanında öncü markaları yakından incelediğinizde, müşterilerinin kendiliğinden gelmesini beklemeyerek, potansiyel müşterilerini ve marka değerlerini arttırmak amacıyla sürekli faaliyet halinde olduklarını görebilirsiniz. Bu gibi firmalar ipleri eline alarak müşteri beklentisinin de ötesine geçerek marka algısı yaratma konusunda oldukça başarılı olarak sektörlerinin en önde gelen markalarından biri haline geliyorlar.
Ulaşılabilir Olun
Başarılı bir marka yaratabilmenin en önemli adımlarından biri de hedef kitlenize ne kadar çeşitli kanallardan ulaşabildiğinizdir. Büyük şirketler daha fazla pazarlama bütçelerine ve daha ilgi çekici müşteri bağlantılarına sahip oldukları için ulaşılabilirlik konusunda daha avantajlı bir noktada. Birden çok mecrayı aynı anda kullanarak hedef kitlelerine erişebiliyor, marka değerini arttıracak ve akılda kalıcılığı sağlayacak çalışmalarını sürdürebiliyorlar.Fakat internet ve sosyal medyanın hayatımıza girmesiyle birlikte küçük şirketler ile büyük şirketler arasındaki fark gittikçe kapanmaya başladı. Marka algısı yaratabilmek adına kullanabileceğiniz araçlar artık her zamankinden daha fazla. Facebook, Twitter, LinkedIn ve Instagram gibi sosyal ağlarda faaliyet göstererek hedef kitlenize kolaylıkla erişebilmeniz mümkün. Tek ihtiyacınız olan, bunu nasıl kullanacağınızı bilmek.
Marka Çeşitleri Nelerdir?
Marka algısı oluşturmaya yeni karar verdiyseniz, tek çeşit marka olduğu yanılgısına düşebilirsiniz. Markalar kapsamları, işlevleri, hedef kitleleri ve faaliyet alanları bakımından ele alındığında farklı türlere ve alt türlere ayrılmaktadır. Marka tescil etmeye karar verdiğinizde, aşağıdaki marka türlerinden ilham alarak, marka oluşturabilir ve tescil işlemi başlatabilirsiniz.Kişi Markaları
Kişi markaları, adından da anlaşılabileceği üzere, bireysel faaliyetler gösteren markalar olarak nitelendirilmektedir. Kişi markaları genel olarak, bir kişinin kendisini ve faaliyetlerini çeşitli kanallar üzerinden tanıtıp pazarladığı marka türüdür. Kişi markalarının işletme modeli ve ticari yönü zayıftır. Yaşam koçları, eğitmenler, danışmanlar, aktivistler veya sanatçılar kişi markalarına örnek gösterilebilir.Ürün Markaları
Ambalajlı tüketim ürünlerine ait markalar ürün markaları grubuna girer. Bu markaları tüketicinin belli ihtiyaçlarını karşılayacak hızlı tüketim malları olarak adlandırabiliriz. Ürün markalarına gündelik hayatta sıkça tüketilen temizlik ürünleri, kişisel bakım ürünleri gibi ürünlerden olan Gilette, Ipana, Oral – B, Ariel gibi markaları örnek olarak göstermek mümkün.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Hizmet Markaları
Hizmet sektöründe faaliyet gösteren işletmelere ait markalardır. Hizmet markaları, verdiği hizmete göre kendi aralarında ayrışmaktadır. Ulaşım, turizm, eğlence merkezleri, üniversiteler, müzeler ve ören yerleri, sağlık merkezleri ve daha birçok alt gruba ayırabiliriz. Türk Hava Yolları, Master Card, Koç Üniversitesi, Acıbadem Hastanesi, Sheraton, Rixos gibi markalar hizmet markalarına örnek olarak gösterilebilir.İşletme Markaları
İşletme markalarının ürün ve hizmet markalarından farkı, ürün ve hizmetlerin haricinde kendi markasını ön plana almasıdır. Ürün ve hizmet markaları ile karıştırılsa da, bu başlık altında yer alan markalar, müşterileri tarafından ürünlerinden daha çok işletme kimliğiyle hatırlanmaktadır. İşletme markalarına Ford, Siemens, IBM, ING, FedEx gibi isimleri örnek verebiliriz.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
İmaj Markaları
İmaj markaları, tüketicinin zihninde spesifik bir algı oluşturarak değer yaratan markalardır. İhtiyaca bağlı olarak satın alınan ürün markalarından farklı olarak, kullanıcıların bu tarz ürünleri kullanarak kendilerini farklılaştırmak ve öne çıkmak istedikleri markalardır. Ünlü moda markaları, belirli gıda, içki ve markaları imaj markaları arasında yer alır.Lüks Markaları
Lüks markalar imaj markalarıyla karıştırılsa da İmaj markalarından farkı, gösteriş yapma, statü gösterme gibi amaçlarla satın alınan ürünler üretmezler. Lüks markalar az sayıda ve nadir olma niteliği taşıyan son derece kıymetli üretimleri ile kullanıcılarının ilgisini çeker. Rolls Royce, Chanel, Rolex, Louis Vuitton gibi markalar lüks markalardandır.Kar Amacı Gütmeyen Markalar
Toplumsal bir amaç doğrultusunda kurulmuş, ticari faaliyet göstermeyen markalardır. Kızılay, TEMA, Yeşilay, LÖSEV gibi markalar kar amacı gütmeden gerçekleştiği faaliyetler nedeniyle bu başlık altında örnek olarak gösterilebilir.Aktivist Markaları
Bir amaç adına gerçekleştirdikleri faaliyetler ile tüketicilerin aklında kalan markalardır. Bu özellikleri nedeniyle amaç markaları olarak adlandırmak da mümkündür. Kar amacı gütmeyen markalar gibi ticari yönleri ön planda olmayan markalardır. Kar amacı gütmeyen markalardan en büyük farkı ise daha eylemsel olmalarıdır. Femen, Greenpeace, HAYTAP activist markalarına örnektir.Yer Markaları
Bir şehrin veya bölgenin dünya genelinde bilinirliğini artıracak çalışmalar sonucunda yer markaları meydana gelir. Yer markalarının amacı bir bölgeyi veya şehri belirli fikirler ve duygularla bağdaştırmaktır. Turistleri, emlak satın almak isteyen tüketicileri, iş adamlarını ve yatırımcıları bölgeye çekmek için yapılan uygulamalardır. Yer markaları belirli fikirler veya duyguları bir şehir ile bağdaştırdığından, marka şehirlerin özdeşleştiği birer sloganı vardır. Buna örnek olan şehirlerden birkaçı şu şekildedir:- Roma: “Aşk şehri”
- Las Vegas: “ Vegas’ta yaşanan Vegas’ta kalır”
- New York: “Hiç uyumayan şehir”
Ulus Markaları
Ulus markaları yer markalarından daha kapsamlı olarak, bir ülkenin dünyadaki algısı ve saygınlığı üzerine yapılan çalışmaların bütünüdür. Ülkelerin kültürel mirası, toplum yapısı, yönetimi, turizm faaliyetleri, ihracatı ve dış politikası üzerine pozitif algı yaratma çalışmaları yürütülür.Dünyanın En Büyük 10 Ulus Markası:
- 1. ABD
- 2. Almanya
- 3. Birleşik Krallık
- 4. Fransa
- 5. Kanada
- 6. Japonya
- 7. İtalya
- 8. İsviçre
- 9. Avustralya
- 10. İsveç
Marka Sorgulama Nasıl Yapılır?
Marka tescili sorgulama işlemi yapmadan önce ürün ve hizmetlerinizin kapsamını, hitap ettiğiniz hedef kitleyi belirlemek oldukça önemlidir. Öncelikle kullanmak istediğiniz ismin daha önce alınıp alınmadığını kontrol etmek için sorgulama işlemi yapılır. Marka sorgulama işlemi yaparken hangi alanlarda hizmet vermek istiyorsanız o sınıfların hepsi için sorgulama yapmalısınız.
Marka sorgulama işlemini Türk Patent Enstitüsü’nün ilgili sayfasından gerçekleştirebilir, markanızın başkası tarafından kullanılıp kullanılmadığını anında görebilirsiniz.
Marka Tescil Nasıl Yapılır?
Başvuru için müsait markalar için, TÜRK PATENT ENSTİTÜSÜ çevrimiçi sistemi kullanılarak online başvuru yapabilirsiniz. Marka başvurusu yapıldıktan sonra, Türk Patent Enstitüsü tarafından markanızın şekil, yazı tipi gibi görsel materyalleri incelenir. Bu sayede markanızın tüm bilgilerinin eksiksiz olup olmadığı ve markanızın herhangi bir benzerinin olup olmadığı tespit edilmektedir.
Yapılan değerlendirme sonucu, tescile uygun bulunan markalar Resmi Marka Bülteni’nde 3 ay süreyle yayınlanır. 3 aylık yayın süresi tamamlandıktan sonra marka tescil edilmeye hak kazanır. Bu aşamada Türk Patent Enstitüsü’ne gerekli olan marka tescil harcı yatırıldıktan sonra MARKA TESCİL BELGESİ düzenlenir.