Son Konu

Markalara Farklı Mitolojilerden İsim Koymak Caiz midir?

Profösör

(¯´•._.• Site Yetkilisi•._.•´¯)
Katılım
11 Ocak 2022
Mesajlar
15,260
Tepkime
14
Puanları
38
Yaş
35
Konum
Rusya
Web
bilgilihocam.com
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Bu konuda toplumumuzda yabancı şeylere olan özentinin sonucu olan şu soruya yer vereceğiz. Markalara farklı mitolojilerden isim koymak caiz midir? Şimdi önce ilgili soruya ve daha sonra cevabına yer verelim.

Soru: Dinimizde Markalara Farklı Mitolojilerden İsim Koymak Caiz midir?​

Hocam sorum bazen markalar ürettikleri bir eşyaya farklı farklı mitolojilerden isim koyuyorlar. Mesela Yunan mitolojilerindeki tanrıların isimlerini sırf göz boyamak için koyuyorlar. Yada atıf olsun diye koyuyorlar. Sözde onların söylediği bir sözü de koyan var. Mesela savaşçı anlamını eşyaya yüklemek için Ares adını veriyorlar. Bunun İslamiyetteki karşılığı nedir? Teşekkürler selam ve dua ile

Cevap: Bir Müslüman Mitolojik İsimleri Neden Kullanır?​

Değerli ziyaretçimiz, aslında sadece bu konu dahi Müslümanların hazin durumunu göstermektedir. Elimizde ki büyük değeri bizler kaybettik. Tabi buda bize yetmedi. Daha sonra ise dinimize ve kültürümüze uymayan şeyleri gözümüzde büyüttükçe büyüktük.

Marka aslında sadece bir isimden ibaret değildir. Örneğin ticaret yapan bir insan yaptığı işe çok büyük emekler harcamaktadır. Emek verilen şey o insan için değerlidir. Değerli bir şeye ise insanlar inancından, geleneğinden bir şeyler katmaktadır. Dolayısı ile ister bir marka olsun ister kendi çocuğumuz olsun verdiğimiz isimler bizleri yansıtmaktadır.

Biz Müslümanların inanç yönünden küçümsediğimiz batı insanı bu konuda bizden daha inançlıdır. Bu nedenle batı denilince akla güzel şeyler gelmekte, Doğu denilince ise insanların aklına güzel olmayan şeyler geliyor. Oysa ki doğu güneşin doğduğu yerdir. Anlam itibari ile aydınlığı medeniyeti temsil etmektedir. Ki bu nedenle olsa gerek ki Peygamberler diyarı günümüzde doğu diye tabir edilen bölgedir.

Özetle, demek istediğimiz biz nasıl bir duruma düştük ki Mekke’de doğan ve Medine’de medenileşen inancımızı ve kültürümüzü artık çekici olmayan değersiz gören bir hale geldik. Bu konuda pek çok söz söylenebilinir. Sözü daha fazla uzatmadan sorunuza cevap verelim.

Farklı Mitolojilerdeki İsimleri Kullanmak Caiz midir?​

Bir Müslümanın kendi çocuğuna , evine, mahallesine, iş yerine bu tür isimleri koyması caiz değildir. Mitolojiden kastımız farklı inançların veya dinleri temsil eden isimlerdir. Soruda da yer aldığı üzere Ares ismi bu konuya bir örnektir. Ancak bir ticaret insanı İslam dini kurallarına uygun olan bir ürünü yurt dışında ve yurt içinde satacaksa yabancı bir isim koyabilir. Fakat bu yabancı ismin karşılığı Dinimize ters olmamalıdır. Aksi taktirde mitolojik bir isim olmasa dahi caiz olmayacaktır.

Ancak insanların bu konuda atladığı bir nokta vardır. Bir kimsenin Kendi kültürü varken marka ismini yabancı bir isim tercih etmesi aslında o kişinin kendine ve kültürüne güvensiz olduğunu göstermektedir. Zira isimler markaya bir anlam katmamaktadır. Aksine değerler markaya bir anlam katmaktadır. İsimle bir işletme başarılı olamaz. Başarı ile bir işletmenin ismi marka olabilir.

Özetle, bir Müslümanın her ne iş olursa olsun başka bir inancın kültürünü yansıtan bir ismi kendine ait olan bir şeye vermesi caiz değildir.
 
Üst Alt