Son Konu

Marmara Denizi'ndeki Müsilaj Sorunu İçin Bir Çözüm Geldi

Garfield

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
171,000
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
bilim-insanlari-musilaj-sorununu-ortadan-kaldiracak-bir-cozum-uretti-1623047994.jpg

Türkiye'nin gündemine oturan müsilaj sorunu ile ilgili çalışmalar tüm süratiyle devam ediyor. Bir yandan hükümet yetkilileri, bahsin üstesinden gelmek için çalışmalarını sürdürürken öteki yandan da bilim insanları, deniz salyası belasına karşı neler yapılabileceği üzerinde çalışıyorlar. Bu bağlamda Tekirdağ'dangelen son haberler ise umut verici.

Namık Kemal Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer'in liderliğinde başlatılan yeni bir çalışma, Marmara Denizi'nin tekrar hayata dönmesini sağlayabilir üzere görünüyor. Konusu "reaktif oksijen tipleri ve soğuk atmosferik plazmalar" olan bu çalışma, denize verilecek reaktif oksijen ile sorunun ortadan kaldırılabileceğini gözler önüne seriyor.

Laboratuvardaki çalışmaların Marmara Denizi'ne nasıl uygulanacağı tartışılıyor


ad6a2b77926f8fa262b2d9ea8bb2a653f6794bb0.jpeg

Lokman Hakan Tecer, Marmara Denizi'ndeki oksijen ölçüsünü ölçtüklerini, bu ölçümler sonucunda litrede 0,8 milimetreküp oksijen tespit ettiklerini söylüyor. Bunun olağan kıymetinin 2 milimetreküp olduğunu, bu pahanın altında deniz ömrünün son bulacağını söyleyen bilim insanı, kendi çalışmalarını şöyle anlatıyor:

"Soğuk atmosferik plazmayla ürettiğimiz reaktif oksijenin deniz suyuna enjekte edilmesiyle tahlil olacak bir etaba geldik. Litre başına 0,8 miligram çözülmüş oksijene sahip deniz salyası örneğini içeren suyu çok kısa bir müddette reaktif oksijen uygulamasıyla yaklaşık 13-14 miligram düzeyine getirdik. Bu lakin tatlı sularda görülebilen bir düzeydir. Deniz salyasının organik kısmını parçalayarak elimine ettik ve tabana çökelmesini sağladık."

11327b94b4c73a0b9c349d7c6aedaf72e522464d.jpeg

Yalnız, Namık Kemal Üniversitesi'ndeki çalışmanın makul ölçüde takviyeye gereksinimi var. Çünkü Tecer, laboratuvarda elde ettikleri sonucu denize nasıl uygulayacaklarından tam olarak emin olamadıklarını söylüyor. Bu bahiste yetkililerden takviye isteyen bilim insanı, maliyet ve verimlilik hesaplamaların yapılması gerektiğini savunuyor. Şayet istenilen sonuçlara ulaşılabilirse, Marmara Denizi'ne verilecek oksijen ile deniz ömrünün olağana dönmesi ve deniz salyası sorununun ortadan kalkması sağlanabilir.


 
Üst Alt