Son Konu

Mars Yüzeyinde 2,7 Milyar Yıllık Yaşam Belirtisi Tespit Edildi

teknoloji

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
152,992
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-d5013c2299870e4e51d2bc346e276d1b4774a40f.jpg


NASA’nın 10 yıl önce Mars yüzeyine inen Curiosity isimli aracı sonunda Kızıl Gezegen’de bir yaşam belirtisi bulmuş olabilir. Curiosity tarafından keşfedilen fosilleşmiş kayaçların 2.7 milyar yıllık mikrobiyal yaşama işaret ettiği düşünülüyor.


NASA’nın Mars yüzeyini inceleyen Curiosity aracının yeni topladığı kayalarda böceklerden geldiği düşünülen organik karbon bazlı fosil benzeri kayaç tortuları tespit etti.




Yapılan tortu analizi sonucu eski bir karbon döngüsü tanımlandı. Toplanan örneklerin Avustralya’da 2,7 milyar yıl öncesine ait fosilleşmiş yaşam kalıntılarıyla benzerlik gösteren biyolojik bir temele sahip olduğu düşünülüyor.



ABD’de bulunan Penn State Üniversitesi’nden Prof. Christopher House, “Karbon 13’e dayanan örnekler, Avustralya’daki 2,7 milyar yıllık tortu örnekleriyle benzer” açıklamasını yaptı. Karbon maddesinin 12 ve 13 olmak üzere iki kararlı izotopu karbonun kökenine dair işaretler içeriyor.



Mars’ta yer alan Gale Krateri’nde dolaşarak yer altı sondajlarıyla topladığı örnekleri Dünya’ya gönderen Curiosity, Kızıl Gezegen’de yaşam olma ihtimalini araştırıyordu. Gale Krateri’nin yaşam için temel maddeler olan karmaşık organik moleküller barındıran 3,5 milyar yıllık bir göl olduğu iddia edilmişti.



Prof. House, “ Dünya’da alışılagelmiş süreçlerin aksine başka bir dünyayı incelerken yorum yapmakta temkinli davranıyoruz” dedi. Ancak mikrobiyal organizma kalıntılarının doğrulanması yeni bir çığır açabileceğine inanıyor.



NASA’nın geçtiğimiz yıl Mars’a iniş yapan Perseverance isimli keşif aracı da yaşam belirtisine rastlanması muhtemel olan Jezero Krateri’ni inceliyor.


 
Üst Alt