bilgiliadam
Yeni Üye
İçindekiler Hide
Matematik öğretmeni nasıl olunur? Matematik öğretmeni olmak için hangi bölüm okunmalı. Matematik öğretmeni maaşları ne kadar? Çok sayıda öğrenci bu soruya bir cevap aramakta. Son yıllarda en çok tercih edilen branşlardan biri olan matematik öğretmeni, öğretmen olmak isteyen birçok insanın hayalini oluşturmaktadır. Kutsal ve saygın olarak nitelendirilebilecek mesleklerden biri olan öğretmenlik mesleği, günümüz koşullarında oldukça iyi konumda bulunmakta ve hem iş imkanı hem de çalışma koşulları açısından en çok tercih edilen meslek dalı haline gelmiştir.
Matematik Öğretmeni olmak isteyen adaylar, üniversitelerin Eğitim Bilimleri Fakültelerinin açmış olduğu kontenjan dahilinde, Matematik Öğretmenliği bölümünü tercih etmelidir. 4 yıllık lisans eğitimi sonucunda başarılı olan öğrenciler bölümden mezun olur.
Başka bir alternatif yol olarak üniversitelerin Fen Edebiyat Fakültelerinde bulunan Matematik Bölümü tercih edilebilir. Bölümden mezun olan öğrenciler için başarılı sayıldıkları taktirde Pedagojik Formasyon Sertifikası alarak öğretmen olma hakkı verilir.
Lise haricinde İlköğretim matematik öğretmeni olarak çalışmak isteyen adaylar için üniversitelerin İlköğretim Matematik Öğretmenliği bölümü tercih edebilir. Her iki bölüm arasında ufak tefek farklılıklar bulunsa da ders içerikleri neredeyse aynıdır.
Günlük yaşantımızın her alanında karşımıza çıkan matematik; bilgi, beceri ve analitik düşünmeyi gerektirir. Dolayısıyla bu branşta eğitim almış, kendini geliştirmiş profesyonel bireylere ihtiyaç artmıştır.
Matematik branşında öğretmen olmaya karar veren adayların sahip olması gereken özellikler şu şekilde sıralanabilir;
Sayısal alanda tercih yapacak öğrenciler için MF puanı, TYT (%40) ve ATY (%60) sınavından aldıkları puanların ortalaması baz alınarak hesaplanmaktadır.
Matematik öğretmeni nasıl olunur? Matematik öğretmeni olmak için hangi bölüm okunmalı? Sorusuna sizler için en iyi şekilde cevap vermeye çalıştık.
Matematik Öğretmeni Nasıl Olunur? Hangi Bölüm Okunmalı?
Öğretmen olamaya karar veren öğrencilerin, lise eğitiminden sonra her yıl düzenlenen üniversite giriş sınavlarına girmeleri gerekir. Sayısal alandan yeterli puan alındığı taktirde, tercih döneminde alınan puan ve başarı sıralamasına göre istenilen üniversite tercih edebilecektir.Matematik Öğretmeni olmak isteyen adaylar, üniversitelerin Eğitim Bilimleri Fakültelerinin açmış olduğu kontenjan dahilinde, Matematik Öğretmenliği bölümünü tercih etmelidir. 4 yıllık lisans eğitimi sonucunda başarılı olan öğrenciler bölümden mezun olur.
Başka bir alternatif yol olarak üniversitelerin Fen Edebiyat Fakültelerinde bulunan Matematik Bölümü tercih edilebilir. Bölümden mezun olan öğrenciler için başarılı sayıldıkları taktirde Pedagojik Formasyon Sertifikası alarak öğretmen olma hakkı verilir.
Lise haricinde İlköğretim matematik öğretmeni olarak çalışmak isteyen adaylar için üniversitelerin İlköğretim Matematik Öğretmenliği bölümü tercih edebilir. Her iki bölüm arasında ufak tefek farklılıklar bulunsa da ders içerikleri neredeyse aynıdır.
Matematik Öğretmeni Olmak İçin Hangi Derslerin İyi Olması Gerekir?
Matematik öğretmeni, üniversite giriş sınavının sayısal (MF) alanından tercih edilmektedir. Bu doğrultuda ele alınacak olursa öğrencilerin; matematik dersinin yanında, fizik kimya ve biyoloji gibi fen derslerine karşı da başarılı ve ilgili olması beklenmektedir.Günlük yaşantımızın her alanında karşımıza çıkan matematik; bilgi, beceri ve analitik düşünmeyi gerektirir. Dolayısıyla bu branşta eğitim almış, kendini geliştirmiş profesyonel bireylere ihtiyaç artmıştır.
Matematik branşında öğretmen olmaya karar veren adayların sahip olması gereken özellikler şu şekilde sıralanabilir;
- Pratik düşünebilmeli,
- Matematik dersini sevmeli,
- Bilgilerini başkalarına aktarmaktan keyif almalı,
- Sayısal zekaya sahip olmalı,
- Gerektiği zaman empati kurabilmeli,
- Yeni bilgiler öğrenmekten keyif almalı,
- Matematik dersini sevdirmek ve doğru bir şekilde aktarabilmeli,
- Matematik öğretmeni mesleğini benimsemeli,
- Çalışma ortamını ve iş koşullarını sevmeli,
- Her daim gelişmeye açık olmalı ve kendini geliştirmeyi hedef haline getirmeli.
Matematik Öğretmeni Taban Puanları
Öğretmen olmak isteyen adaylar için hemen hemen her ilde bulunan, devlet üniversiteleri veya vakıf üniversiteleri olmak üzere iki seçenek bulunmaktadır. Geçmiş yıllarda yapılan alımlara bakıldığında, devlet üniversitesinde ortalama en düşük puan 303, vakıf üniversitesinde ise ortalama en düşük puan 260 olarak hesaplanmıştır.Sayısal alanda tercih yapacak öğrenciler için MF puanı, TYT (%40) ve ATY (%60) sınavından aldıkları puanların ortalaması baz alınarak hesaplanmaktadır.
Matematik Öğretmenliği Zor Mu?
Her meslek grubunun ayrı zorluğu bulunmakta. Para, elbette kolay kazanılmıyor. bunun için bir emek, alın teri şart. Matematik öğretmenliği, Matematik ile içli dışlı bir kişi için aslında son derece zevkli bir meslek. İlköğretim matematik öğretmenliği kısmen daha kolay olsa da, Lise, ders açısından biraz daha zor olabiliyor. Bazı öğrenciler öğretmenlere zor soru yöneltebildiği için, bir öğretmenin kendini en iyi şekilde geliştirmesi ve gelebilecek her zor soruya cevap vermesi gerekiyor.Matematik Öğretmeni Maaşları Ne Kadar?
Bu sorunun cevabını belirleyen çok sayıda kriter mevcut. Matematik öğretmeni maaşları, görev yapılan yere bağlı olarak da değişkenlik gösterebilmekte. Örneğin Kars’ta görev yapan bir öğretmen ile, İstanbul’da görev yapan öğretmenin maaşları arasında farklılık olabiliyor. 2021 yılı itibariyle ortalama matematik öğretmeni maaşı en düşük 4591 tl ‘dir. Sözleşmeli matematik öğretmeni maaşı da 5500tl üzerine çıkabilmektedir.Matematik Öğretmeni Olmaya Değer Mi?
Aslında bu sorunun cevabı tamamen sizde saklı. Çocukları seviyor musunuz? Devlet bünyesinde mi çalışmak istiyorsunuz, özel sektörde mi matematik öğretmeni olmak istiyorsunuz? Devlet sektöründe avantaj her ayın belirli gününde maaşın hesabınıza yatıyor olmasıdır. Öğretmenlik mesleği genel olarak rahattır. Fakat az önce de belirttiğimiz gibi bunun kararını en iyi siz verebilirsiniz.Matematik Öğretmenleri Geçinebilir Mi?
Bu durum aslında ilden ile değişkenlik gösteren bir kavramdır. Alacağınız maaşın büyük bir kısmı elektriğe, suya, kiraya gidecekse geçinmeniz zor olabilir. Örneğin İstanbul’da kiralar nispeten diğer illere göre daha yüksektir. Fakat Anadolu şehirlerinde daha düşüktür. Eğer eşiniz de çalışıyorsa geçinmeniz daha kolay olacaktır. Aile sayınız, yaşayış biçiminiz gibi faktörlerin de önemi son derece büyüktür.Matematik öğretmeni nasıl olunur? Matematik öğretmeni olmak için hangi bölüm okunmalı? Sorusuna sizler için en iyi şekilde cevap vermeye çalıştık.