Tanım: Mektup, başka bir yerde bulunan bir kişiye, bir topluluğa ya da bir kuruma bir maksadı bildirmek icin yazılan yazıdır
Mektubun Tarihi
Mektup, yazının bulunduğu tarihe kadar ortaya cıkmış eski edebiyat turlerinden biridir Eldeki en eski ornekler; Mısır firavunlarının diplomatik mektupları (MO 15 – 14 yuz yılları) ile Hitit krallarının Hattuşa (Boğazkoy) arşivinde bulunan mektuplarıdır Batı edebiyatında mektup turunun ilk orneklerini, Yunan edebiyatında goruruz Mektup, bir edebiyat turu olarak, ozellikle Latin edebiyatında gelişip yaygınlaşmıştır Bu alanda yazanların başında Cicero (MO 106 – 43) gelir Ronesans ’tan bu yana Avrupa ’da ceşitli ulkelerde bu turun yaygınlaştığı gorulur Ozellikle Fransa ’da mektup turu buyuk gelişme gostermiştir Mektup turunun Turk edebiyatında epey uzun bir gecmişi vardır Munşeatlarda (Nesir halindeki yazıları bir araya toplanmasından meydana gelen eserlere denir) resmi ve ozel mektuplara geniş yer verilirdi Şinasi ’ nin onculuğunde başlayan duz anlatım akımı, mektuplarda da etkisini gostermiş; Tanzimat ’tan bu yana yazılan ozel mektuplarda yapmacıksız, doğal bir anlatım kullanılmıştır
Mektupta Amac
Bir haberi almak ya da vermek Bir konuyu yazılı olarak tartışmak Herhangi bir konuda sevincimizi ya da uzuntumuzu bildirmek Birinden yardım dilemek ya da ona yardım etme isteğinde bulunmak Bir işi sonuclandırmak
Mektupta Bicim
1 Hitap: Mektup yazılan kişiye olan ilgi ve yakınlığımıza bağlıdır Samimi olduğumuz kişilere “Canım, Dostum, yeni tanıştığımız ya da resmi olduğumuz kişilere “Bay, Bayan, Sayın şeklinden hitap edebiliriz
2 Giriş ve Gelişme: Mektubun amacını belirten bolumdur Amaca doğrudan doğruya girilir Bir haber oğrenmek icin mi, bir sorunu tartışmak icin mi, bir mektuba cevap olarak mı yazıldığı bu bolumde ortaya konur
3 Sonuc: Bu bolumde klişeleşmiş cumleler, selam ve iyi dilekler yer almalıdır
Mektup Yazılırken Uyulması Gereken İlkeler
Mektup cizgisiz ve beyaz bir kağıda yazılmalıdır Kağıdın sadece bir yuzu kullanılmalıdır Mektup, kurşun kalemle yazılmamalıdır Mektup kağıdının sağ ust kısmına yazıldığı yer ve tarih konulmalıdır Mektup bitince imzalanmalı, sol ust koşesine de adres yazılmalıdır
Mektup Zarfı
İcindeki yazılar okunmayacak kalınlıkta olmalıdır Gonderenin adresi zarfın on yuzunun sol ust koşesine yazılmalıdır Gideceği yerin adresi orta sağ kısma yazılmalıdır Gideceği kentin adı, en alt sağ koşeye buyuk harflerle yazılmalıdır Pul sağ ust koşeye yapıştırılmalıdır
Mektup Ceşitleri
* Ozel Mektuplar
* İş Mektupları
* Resmi Mektuplar
* Edebi ve Felsefi Mektuplar
* Acık Mektuplar
* Ozel Mektuplar
Ozel Mektuplar: Tanışan ve aralarında bir yakınlık olan kişilerin birlerine yazdıkları mektuplardır
Ozel Mektup Ceşitleri:
* Teşekkur mektubu
* Baş sağlığı ve teselli mektubu
* Ozur dileme mektubu
* Davetiye mektup ve kartları
* Tebrik mektubu