Son Konu

Melatonin nedir?

voldemort

Yeni Üye
Katılım
2 Eki 2021
Mesajlar
1,336
Tepkime
1
Puanları
38
Yaş
45
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Beynin orta bölgesinde bulunan ve epifiz bezi veya iki hemisfer arasındaki epifiz bezi tarafından salgılanan melatonin, uyku döngüsünü ve vücudun biyolojik saatini düzenleyen, sirkadiyen ritim olarak tanımlanan bir hormondur.

Kemik iliği, retina, deri ve beyaz kan hücrelerinin yanı sıra sindirim sistemi organlarından mide ve bağırsak tarafından üretilen hormon, havanın kararmasıyla sentezlenmeye başlar. Uyku ritmini düzenlemenin yanı sıra melatonin, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, vücut sıcaklığının ayarlanması ve hücre yenilenmesi gibi biyolojik ve fizyolojik süreçlerde önemli bir rol oynar. Lipofilik veya başka bir deyişle yağ tipi çözücüler içinde çözülme kabiliyeti nedeniyle, melatonin bilinen en güçlü antioksidandır. Bu özellik sayesinde, vücudun tüm bölgelerine ulaşabilen ve karanlık bir ortamda uyku sırasında salgılanan melatonin, hayati aktivitelerini sürdürmek için metabolizma mekanizmalarını destekler. Melatonin, uyku süresine bakılmaksızın uyku kalitesi üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Bu nedenle, lambanın icadı, sanayileşmenin ve modern yaşamın etkisi nedeniyle, 23.00 ila 05.00 arasında ışığa maruz kalan ve uyuyan veya hiç uyumayan kişilerde melatonin salgısı kısıtlanır, bu uyku bozukluklarına neden olur. Özellikle uyku düzenleri olmak üzere birçok işlevi olan melatonin hormonunun vücuda, "Melatonin hormonu nedir?" Soruyu cevaplamak gerekiyor.

Melatonin nedir?​

Beyindeki epifiz bezinden salgılanan melatonin hormonunun insan sağlığı üzerinde ciddi bir etkisi vardır. Ana görevi vücudun sirkadiyen ritmini ayarlamaktır. Bununla birlikte, uyku ritmi ve vücut sıcaklığının düzenlenmesinde de önemli bir role sahiptir. Vücuttaki tüm yapılara ulaşmasını sağlayan lipofilik özelliği nedeniyle bilinen en güçlü antioksidan olan melatonin, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve hücre yenilenmesi gibi birçok önemli işlev sağlar. Melatonin hormonunun beyinden salınması için hava karanlık olmalıdır. Bu, ananasitler veya başka bir deyişle beyindeki ışığa duyarlı hücreler tarafından kontrol edilir. Böylece, hava parlak olduğunda, melatonin salınımı durur ve hava karardığında yeniden başlar. Bu yüzden melatonin Drakula hormonu olarak da bilinir. Salınımı akşam 21.00 ile 22.00 arasında artmaya başlayan Melatonin, 02.00 ile 04.00 arasındaki en yüksek seviyeye ulaşarak zirveye ulaşıyor. 05.00 ve 07.00 saatleri arasında tekrar azalır ve bu zaman aralığından sonra bazal veya farklı bir ifade ile alt sınıra doğru çekilir. Ortalama olarak, bir kişinin vücudunda bir gecede toplam 30 mg. melatonin sentezlenir. Böylece, gün boyunca kanda 0-20 pg / dl olan melatonin seviyesi, geceleri 50 ila 200 pg / ml'ye yükselir. "Melatonin nedir?" Soru bu şekilde cevaplanabilir. Melatonin hormonunun yaklaşık% 85'i epifiz bezinden salınırken kalan% 15'i mide, bağırsak, kemik iliği, retina, deri ve beyaz kan hücreleri tarafından salınır. Bilinen en güçlü antioksidan olması nedeniyle, antidepresan etkiye sahip olan ve kanserden kalp hastalıklarına kadar birçok hastalığın varlığı ile ilişkili olan melatonin, fizyolojik ve psikolojik sağlık için bir zorunluluktur. Bu nedenle, geceleri televizyon izlemek, melatonin salgılandığında, bir cep telefonu ile zaman geçirmek, ışığa ve özellikle mavi ışığa maruz kalmak uyku kalitesini ve vücudun hastalıklara karşı direncini azaltan faktörler arasındadır.

Melatonin nasıl salgılanır?​

Melatonin, beyindeki epifiz bezindeki pineolasit hücreleri tarafından salgılanır. Işığa duyarlı pineolasit hücreleri, havanın kararmasıyla doğrusal olarak hormon salınımını arttırır. Melatonin hormonunun üretiminde kullanılan ana madde olarak ifade edilen triptofan serotonine dönüşür. Gün boyunca salgılanan ve aynı zamanda mutluluk hormonu olarak da bilinen Serotonin, havanın kararmasıyla melatonin hormonu ile değiştirilir. Işığa duyarlı retina hücreleri olarak tanımlanan fotoreseptörlerin, beyindeki pinealositler ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. Gün ışığının kaybolmasıyla, bu hücreler beyindeki epifiz bezine ışık miktarında bir azalma olduğu bilgisini iletir. Ülkemizde kış aylarında daha uzun geceler nedeniyle melatonin daha uzun süre salgılanmaktadır. Bununla birlikte, bu durum doğrudan kişinin yaşı ile ilgilidir. Başka bir deyişle, kişi yaşlandıkça, melatonin hormonu salımı miktarı azalır. İnsan vücudunun ışığa maruz kalması, uyku düzeninin farklılaşmasında anahtar mekanizmadır. Işık kaynağı retinadan beyindeki hipotalamik bölgeye kadar sinirleri uyarır. Hipotalamustaki suprachiasmatik çekirdek (SCN) bölgesi ışık değişimi hakkında bilgi aldıktan sonra, bu bilgiyi epifiz bezine gönderir ve melatonin salınımını başlatır. Böylece uyku ve uyanıklık hissi oluşur. Melatonin salınımı arttıkça beyne uyaranlar daha az algılanır ve uyku hissi oluşur. Melatonin, uykudan sonuna kadar geçen süre boyunca yüksek kan seviyelerinde bulunmaya devam eder.

Melatonin ne işe yarar?​

Vücuttaki uyku ve uyanıklık zamanının belirlenmesini sağlayan Melatonin, havanın kararmasıyla salınmasına başlayan ve geç saatlerde salınımını zirveye çıkaran bir hormondur. Güneş ışığının ve yapay ışıkların doğrudan salınmasını etkileyen melatonin hormonu, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemli bir rol oynar. Vücudun biyoritmisinin düzenlenmesinde önemli bir etkiye sahip olan melatonin, birçok fizyolojik fonksiyon üzerinde de etkilidir. Melatoninin diğer bazı işlevleri aşağıdaki gibi listelenmiştir:

  • Uyku süresine bakılmaksızın uyku kalitesini artırır. Etkili uyku için sirkadiyen ritim çok önemlidir. Normal sınırların altındaki bir melatonin seviyesi uyku bozukluklarına yol açabilir.
  • Antioksidan etkisi sayesinde hücrelerin hasar görmesini önler.
  • Enfeksiyon ve bağışıklık sistemi hastalıklarına karşı koruma sağlar. Göz sağlığı için son derece önemlidir.
  • Farklı kanser türlerine karşı koruyucu etki sağlar. Çalışmalar, melatoninin özellikle meme ve kolon kanseri üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir.
  • Akut pankreatit ve böbrek iltihabı üzerinde olumlu bir etkisi vardır.
  • Uyku bozuklukları ve anksiyete için kullanılan benzodiazepin grubu, doz azaltımında görülen yoksunluk semptomlarını azaltmaya yardımcı olur.
  • Stres faktörünün bağışıklık sistemi üzerindeki etkisini azaltır.
  • Kardiyovasküler sistem üzerinde koruyucu bir etkisi vardır.

Melatonin düzeyi nasıl artırılır?​

Normal değerlerin altında olan melatonin seviyesi, özellikle uykusuzluk gibi birçok uyku bozukluğuna neden olur. Ayrıca yorgunluk, halsizlik, çarpıntı, anksiyete bozukluğu, depresyon, cinsel anoreksi ve işlev bozukluğu gibi birçok rahatsızlığa da yol açabilir. Melatonin hormonunun bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri olan ve stresi azaltan, yaşam süresini uzatan ve yaşlanma belirtilerini azaltan çalışmalar vardır. Karanlıkta salınan bir hormon olan melatoninin birçok vücut üzerindeki etkisi henüz kanıtlanmamış olmasına rağmen, bu konuda bilimsel araştırmalar hızla devam etmektedir. Melatonin seviyesini artırmak için sigara ve alkol tüketimi tamamen durdurulmalıdır. Ek olarak, kahve tüketimini sınırlamak ve stresten kaçınmak, melatonin salınımını arttırır. Gece yarısından önce uyumak, akşamları yenen yiyecek miktarını azaltmak melatonin üretimini arttırır. Buna ek olarak, gece yatakta zaman geçirmemek, gece ışıklarını kullanmamak ve odayı ışıktan izole etmemek melatonin üretimini tamamen destekler. Ayrıca uyku problemleriniz varsa ve rahatsız edilmeden uyanırsanız, melatonin seviyenizi ölçmek için uzman doktorunuza başvurabilir ve doktor tar
 
Üst Alt