Son Konu

Melik Şerif Duzu Turkusunun hikayesi

bilgiliadam

Yeni Üye
Tepkime
42
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Melik Şerif Duzu Turkusunun sozleri
Melik Şerif Duzu hikayesi

Doksan uc muhacirlerinden bir kafile Refahiye’nin (yurtbaşı) koyu yoresine gecici bir sure icin yer değiştirmiş Bu kafilenin, Şahin isminde, zengin iki evli bir ağası varmış Melikşerif Koyu’nun ağası ise İsak Bey adında biriymiş İsak Bey’in Ak Hanım ve Zeynep adında iki kızı, Şevket Bey adında bir de oğlu varmış Şamil, İsak Bey’in kucuk kızı Zeynep’e dunur olur Ucuncu Hanım olarak Zeynep’le evlenmek ister Zeynep’i oldukca fazla sevmektedir Fakat , İsak Bey bu işe rıza gostermez Zeynep de iki evli bir kişinin ucuncu hanımı olmak istemediğini belirtir İsak Bey’in iki kızı ve hizmetkarlarının hanımları, her gun Bulgarı Cayırları Semtine, koyunları sağmaya giderler Bunu bilen Şamil, Zeynep’in yolunu bekler, kırık atlısı ile Zeynep’i alıp, zorla kacırır Bu kacırma esnasında, Otuziki oruk olan Zeynep’in sacının sekiz oruğu kopar İsak Bey’e haber gelir, elli atlıyla Şamil’in peşine duşer, fakat yetişemez O civarda barınamayacağını anlayan Şamil, Zeynep’i alarak Bayburt’un Pavnik Koyune yerleşir

İsak Bey , kızının kendi isteği ile kactığını zannettiğinden 7 sene Zeynep ile konuşmaz 7 sene sonra , Zeynep Hanım , bir kızı ile beraber babasının elini opmeye gelir İsak Bey 6 ay kızı Zeynep Hanım’ı misafir eder 6 ay sonra , 7 katır yuku eşya ve bircok ziynet ile kızını yolcu eder Zeynep Hanım , Bayburt’a vardıktan 1 ay sonra kolera hastalığına yakalanır Babasına haber gelir Kolera bulaşıcı olduğu icin , İsak Bey , oğlu Şevket’i Bayburt’a gondermek istemez Fakat , Şevket
dayanamayarak ablasını gormeye gider Bayburt’un Pavnik Koyune vardığında , Zeynep Hanım defnedilip , cenaze alayının geri geldiğini gorur Zeynep Hanım’ın vasiyeti uzerine , kacırılırken kopan 8 oruk sacı ve kanlı yazması , kzı ile beraber İsak Bey’e gonderilir Ancak o zaman İsak Bey kızının zorla kacırıldığını anlar Bunun uzerine yore halkı Zeynep Hanım’a aşağıdaki turkuyu yakar :

Melik şerif duzunu
Cicek almış yuzunu
Gidek gelin getirek
İsak Beyin kızını

Oy yandım yandım gelin
Ac koynun dondum gelin

Kuleği alamadım
Koyunu sağamadım
Deli Şamil gelende
Cemberi calamadım

O niye niye niye
Oldum yar diye diye

Şamil karakuş oldu
Aldı dereye daldı
Ağlama Zeynep bacı
Ceyizin bana kaldı

Şamil’in , Ardahan’a yerleştiği rivayet edilmekte ise de, Ardahan işgal altında olabileceğinden, Bayburt’a yerleşmiş olması daha kuvvetli bir ihtimaldir

Oy yandım yandım gelin
Ac koynun dondum gelin

Goruculer duzuldu
Zeynep hanım suzuldu
Suzulme Zeynep hanım
Atlıların duzuldu

O niye niye niye
Oldum yar diye diye

Üst Alt