Mastokpeksi olarak adlandırılan operasyon meme kaldırma işlemi olarak yapılmaktadır ve hastanın beden ölçülerine uyumlu olacak şekilde doğal ve simetrik meme görünümü elde etmesine imkan sağlayan operasyonlardır. Bayanların sağ ve sol göğüslerinde genelde çok fark edilmese de asimetrik bir durum bulunmaktadır. Meme dikleştirme operasyonlarında aslında asimetri görünümlü olan bölgelerde operasyonla düzeltilmektedir. Memelerdeki sarkıklık seviyesini belirlemek için memenin alt çizgisi baz alınarak hesaplama yapılarak çizginin ne kadar altında kaldığı tespit edildikten sonra istenilen görünüme göre değerlendirme yapılmaktadır.
Göğüslerde Oluşan Sarkmaların Nedenleri
Genelde yaşlanmanın etkisi ile sarkmalar olabildiği gibi bazı durumlarda hormonlardan kaynaklı meme dokusunda azalma meydana gelmesinden de sarkmalar oluşabilmektedir. Memelerde boşalma ve yer çekimi etkisi il sarkmalar oluşmaktadır. Genel olarak bayanlarda emzirme ve gebelik dönemlerinde süt kanallarının dolması ve sonra tekrar boşalma işlemlerinin oluşması sonucu meme dokularında deformasyon oluşmasından dolayı zamanla sarkmalar oluşmaktadır. Özellikle üç doğum ve sonrasında sarkmalar kendini göstermektedir. Memelerde çeşitli etkenlerden dolayı oluşan sarkmalar meme dokusunu zayıflaması ile meydana çıkmaktadır.
Meme Dikleştirme Operasyonlarında Kullanılan Yöntemler
Hastanın göğüs ve sarkıklık oranına göre farklı yöntemler uygulanabilmektedir. İlk olarak hastanın sarkma oranı tespit edilerek hafif, orta ve ileri olarak derecelendirme yapılmaktadır. Meme sarkma oranının fazla olması ile cerrahi işlem sonrası kalacak izlerin de oranında artma oluşmaktadır.
Hafif Derece Sarkma Olan Memelerde Dikleştirme Operasyonu
Yapılan kontrollerde eğer sarkma oranı çok değilse dikleştirme işlemi ile eşzamanlı silikon meme protezleri kullanılabilmektedir. Fakat silikon kullanmak istemeyen hastalarda memenin baş bölgesinin çevresinde bir bölüm alınarak dikleştirme o bölgeye doğru yapılıp işlem tamamlanmaktadır. Meme çevresinde halka şeklinde iz kalmaktadır.
Orta ve İleri Derece Sarkma Olan Memelerde Dikleştirme Operasyonu
Meme dikleştirme operasyonunun genel olarak uygulandığı seviyedir. Sarkmaların derecesi meme alt çizgisine göre orta seviye durumundaysa meme başındaki fazla derinini çıkartılıp meme dokusunun alt bölgesinde toplanıp tamamlanmaktadır. Hafif derece meme dikleştirme operasyonunda olduğu gibi meme çevresinde halka şeklinde iz kalmaktadır. İleri seviye sarkma olan hastalarda da meme başından itibaren fazlalık çıkartılıp memenin alt bölgesine toplama yapıldıktan sonra kesi yerleri kendinden yok olan dikiş ile kapatılmaktadır.
Meme Dikleştirme Operasyonu Sonrası ve İyileştirme
Hastaların normal yaşamlarına dönebilmeleri 6-7 günü bulabilmektedir. Fakat bu süre hafif derece aktiviteler içindir. Ağır spor dalları ile uğraşan kişilerinde 70-90 gün beklemesi gerekmektedir. Operasyondan sonra oluşan görünüm kalıcı olarak sağlanabilmesi için aşırı kilo dengesizliği ve gebelik oluşumu yaşanmaması gerekmektedir. Meme dikleştirme operasyonları genel olarak ömür boyu kalıcılık sağlamayacağının bilinmesi gerekmektedir.
Operasyondan sonra iyileşme dönemi hızlı gelişen bir süreçtir. İlk bandajların alındığı dönemler bazı şişlikler ve şekilsiz görünümler oluşabilmektedir. Bandajların alınması 3-4 gün sürebilmektedir. Bu tür oluşumlar zamanlar düzelecektir. Aynı şekilde meme üzerinde kesi yapılan bölgede de belli bir zaman potluk oluşuma meydana gelecektir. Fakat bu tür etkiler ameliyatta 25-30 gün sonra kaybolacaktır.
Meme dikleştirme estetiği sonrası beklenen görünümüm tam oluşması hastanın yapısı ile ilgili olarak 6-12 ay arasında değişmektedir. Bu süre içinde meme dokularında oluşan his kaybı ve operasyon izleri de rahatsız etmeyecek seviyeye gelecektir.
Meme Dikleştirme Operasyonu Kimlere Uygulanabilir
Özellikle bilinmesi gereken konuların başında meme dikleştirme ameliyatı memelerin boyutlarında küçültme ya da büyütme imkanı vermemesidir. Özellikle hastanın uygulama yapılacak bölgedeki cilt ve doku yapısının bu operasyona uygun olmasının belirlenmesi ve bunun için gerekli testlerin yapılması gerekmektedir. Cilt yapısı uygun olmayan hastalarda bu operasyon uygun olmamaktadır. Özellikle cilt yapısı çok esnek olan hastalarda meme dikleştirme operasyonu sonrasında tekrar bir miktar sarkma oluşmaktadır.
Meme dikleştirme operasyonu sonrası dolgunluk hissi artmasının yanında meme bölgesinde oluşacak izler bazı hastalarda ilerleyen dönemlerde rahatsız edici bir görünüm olarak görülmesinden dolayı huzursuzluk verebilmektedir. İzleri sorun yapacak kişilerin bu operasyonları yaptırmaması gerekmektedir.
Operasyon sonrası oluşacak görünümü merak eden hastalar işlemi yapacak ekipten operasyon öncesi ve sonrası görselleri bilgisayarlı ortamda göstermesini talep edebilirler.