Son Konu

Meme Estetiği (Mamoplasti)

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0


Meme, emzirme dönemindeki fonksiyonel önemi dışında aynı zamanda kadın vücudu için görsel açıdan son derece önemli bir organdır. Hatta günümüzde bir çok kültürde kadınlık organı meme olarak görülmektedir. Bu yüzden de meme büyüklüğünün istenilenden az olması durumu (meme hipoplazisi) karşımıza sıklıkla düzeltilmesi için gelen bir durumdur.

Meme hipoplazisi, gerek gelişimsel olarak gençlik döneminde gerekse yıllar içinde tekrarlayan emzirme süreçleri, hormonal değişiklikler gibi sebeplerle ilerleyen yaşlarda sıklıkla saptanmaktadır. Bu durumda biz plastik cerrahlar meme hacmini arttıran cerrahi teknikleri uygulamaktayız. Günümüzde meme büyütme için kullanılan farklı teknikler bulunmakla beraber dünyada en sık kullanılanı, silikon meme protezleri ile meme büyütme işlemidir. İkinci sırada gelen teknik ise, son yıllarda özellikle daha sınırlı büyütme gerekliliği olan veya asimetrik düzeltme gereken durumlarda tercih edilen yağ enjeksiyonu işlemidir. Meme büyütme isteği ile tarafımıza başvuran hastaların büyük çoğunluğunda silikon meme protezleri ile büyütme işlemi uygulamaktayız.

Silikon meme protezleri ile meme büyütme işlemi genel anestezi altında uygulanan ve yaklaşık 1,5 saat süren bir işlemdir. Meme protezi temel olarak iki plana yerleştirilir: Kas altı (Pektoral kas altı = Submusküler) ve Meme bezinin altı (Subglandüler). Bu karar, hastanın meme dokusunun ve göğüs kasının (pektoral kas) durumuna göre verilir. Ameliyat genelde iki farklı kesinden biri kullanılarak gerçekleştirilir: Meme başında çevresindeki renkli alanın (areolar) alt yarısı (Sirkumareolar) ve Meme altı katlantısı bölgesinde. Yapılan kesi yaklaşık 4 cm kadardır ve doğru planlandığında belli belirsiz olacak şekilde iyileşir. Ameliyat öncesinde, hasta ile yapılan görüşme sırasında gerek hekimin yönlendirici soruları gerekse mevcut görseller üzerinden hastanın ameliyat sonrasında ulaşmak istediği meme büyüklüğü belirlenir. Ameliyat sırasında, protezin yerleştirileceği boşluk oluşturulduktan sonra, uygun hacimli protez belirlenerek steril şartlarda antibiyotikli solüsyonlarla yıkanarak yerleştirilir. Ameliyat tamamlandıktan sonra hastaya ameliyat sonrasında 4 hafta kullanacağı özel sütyen giydirilir ve hasta yatağına alınır

Meme büyütme ameliyatında, ameliyat sonrası dönemi etkileyen önemli bir etken, protezin planıdır. Pektoral kas altına yerleştirilen protez, kasta gerilmeye yol açarak meme bezi altına yerleştirilen protezlere oranla daha fazla ağrıya neden olurlar. Bu ağrı en yoğun ameliyattan sonraki 12 saat içinde görülmektedir ve bu nedenle hasta ameliyat gecesi hastanede tutularak uygun ağrı kesici ve kas gevşetici tedavisi uygulanmaktadır. Ameliyattan sonra ilk kontrol 7-10 gün sonra yapılmaktadır. Bu kontrolde dikiş hatları kontrol edilir. Meme büyütme ameliyatında nihai sonuç diğer bir çok estetik ameliyata göre daha hızlı bir şekilde (yaklaşık ameliyattan sonraki 1. ayda) oturur. Ameliyattan sonraki ayda özel sütyenin kullanılması ve omuz-kol kaslarının kuvvetle kullanılmasını gerektiren aktivitelerden kaçınmak yeterli olmaktadır.

Meme küçültme

Meme dokusu kadınlarda, emzirme fonksiyonu yanında, şekli ve boyutu ile vücut imajında son derece büyük öneme sahiptir. Göğüslerde; ailesel yatkınlık ve gelişimsel sebepler nedeniyle veya emzirme ve kilo alma gibi nedenlerle hacim artışı ve sarkma meydana gelebilmektedir. Bu deformasyon; omuz ve sırt ağrılarına, meme altlarında kızarıklık, pişik ve ülserasyona hatta boyun-bel fıtıklarına dahi sebep olabilmektedir. Meme kanserinin son yıllardaki artışı düşünüldüğünde, estetik de olsa tüm meme ameliyatlarında mutlaka göz önünde bulundurulması ve 40 yaşından büyük tüm hastalarda ameliyat öncesi meme ultrasonu veya mammografi ile tarama yapılması gerekmektedir.

Meme küçültme ameliyatı genel anestezi altında yapılır ve yaklaşık olarak 3 saat kadar sürer. Ameliyatta meme dokusunun büyüklüğüne göre temel olarak 2 tip kesi kullanılır. Bunlardan ilki, vertikal kesi (meme başı çevresi ve burdan aşağı uzanan dikey bir iz), diğeri ise Ters-T kesidir (Vertikal çizime ek olarak meme altı katlantı boyunca ek bir iz). Ters-T kesi daha sarkık ve büyük memelerde gerekirken, küçültmeden çok dikleştirme gerektiren vakalarda vertikal kesi kullanılır. Özellikle koltuk altı ve meme dış yan bölümlerinde yağ fazlalığı olan hastalarda ek olarak liposuction da uygulanmaktadır. Ameliyat sonunda, ameliyata özel olarak üretilen sütyen giydirilerek hasta yatağına alınır ve geceyi hastanede geçirir.

Hastalar ameliyattan sonraki gün veya ondan sonraki gün (drenlerden gelen miktar azaldığı zaman) taburcu edilmektedirler. Ameliyattan sonraki 48-72 saat içinde duş almaya başlamakta ve genellikle en geç bir hafta sonra iş başı yapmaktadırlar. Ameliyattan sonra ilk kontrol birinci haftada yapılmakta ve bu kontrolde, dikiş hatları kontrol edilmektedir. Ameliyat sonunda giydirilen özel sütyen ortalama 6-8 hafta kadar kullanılmakta, ardından hastalar kendi tercih ettikleri sütyene dönmektedirler. Ameliyatın nihai sonucu, ödemlerin yüksek oranda ortadan kalktığı 3. ay civarında net olarak ortaya çıkmaktadır. Fakat hastalar hemen ameliyattan sonraki 1.saatten itibaren ağırlıklardan kurtulmanın hafifliğini ve rahatlığını hissetmektedir.


 
Üst Alt