Göğüs kanseri bir çok memlekette, bayanların en dehşetli sıhhat sorunu olma özelliğini taşımaktadır. Günümüzde ABD’ de, sekiz bayandan birisi göğüs kanserine yakalanmaktadır. Bu nispet Avrupa memleketlerinde on hatunda birdir. Türkiye’ de her yıl 30 bin hatun göğüs kanserine yakalanmaktadır.
Birtakım özellikleri taşıyan bayanlarda, göğüs kanseri daha sık görülür. Bu özelliklere risk faktörleri ismi verilir. Evlenmemiş ve evlat doğurmamış olmak, emzirme mühletinin kısa olması, adet görmeye erken yaşta başlanması ve ileri yasa kadar devam etmesi, ana, teyze yada kız kardeşlerde göğüs kanseri görülmesi ve hormon tedavisi görmek bunlar arasında sayılabilir.Bu risk faktörlerini taşıyan insanların kesinlikle göğüs kanserine yakalanacakları söylenemez. Yalnızca, bu faktörleri taşımayanlara nazaran, daha çokça göğüs kanserine yakalanma olasılıkları vardır. Bu faktörleri taşımayan insanlar de göğüs kanserine yakalanabilirler. Göğüs kanserine yakalanan bayanların yarısı, bu risk faktörlerini hiç taşımamaktadır. Bu nedenle, risk faktörlerinin taşımayan bireyler de olağan denetimlerini yaptırmalıdırlar.
Göğüste tespit edilen her kitle kanser demek değildir. Doğurganlık çağındaki hatunların yaklaşık %60’ında görülenfibrokistik göğüs illeti en sık rastlanan sebepdir. Tanısı muayene ve ultrason ile konur. Büyük boyutlara ulaşmadığı ve risk oluşum etmediği sürece periyodik olarak izlenen âlâ huylu bir göğüs illetidir.
Göğüsteki lezyonların saptanmasında bayanların kendi göğüslerini muayene edebilmeleri çok kıymetlidir. Sertlik ya da kitle fark edilmesi,başından bizatihi ya da sıkmayla akıntı olması, göğüs basının içeriye çekilmesi, ciltte çöküntü ya da portakal kabuğu görünümünde olması, göğüs ucunda ekzemaya misal erozyon ve ıslaklık olması, göğüs cildinde kızarıklık olması , damarlanmanın artması, göğüste ve kolda ödem olması üzere bir sorun tespit edildiğinde yahut rutin olarak umum cerrahi tabibine başvurulması, göğüs kanserinin erken bir periyotta teşhis edilmesini sağlar ve hasebiyle tedavide muvaffakiyet bahtı artar.
50 yaş üzerinde olan bayanlarda göğüs kanseri görülme sıklığı, yaşı 50 yaşın altında olan hatunlardan 4 kat daha ziyadedir. Bu nedenle, 50 yaş üzerindeki her bayan, kesinlikle yılda bir kere tabibe baş vurarak muayene olmalı ve mammografi dediğimiz göğüs sinemasını çektirmelidir.
Göğüs kanserinin ön tanısı muayene, ultrason ve mammografi ile konur. Kesin tanı için kesinlikle kuşkulu kesimden eksizyonel biopsiyapılması gerekir. Göğüs kanseri cerrahisinde çok süratli gelişmeler olmaktadır. Göğüs kanseri tespit edilmiş hastaların kanserin boyutuna nazaran, tedavi formülleri değişmektedir.. Erken periyotta gelen hastaların tedavisinde mastektomi ismi verilen göğsünün tamamının alınması gerekmemekte, yalnızca tümörlü kısım etrafındaki sağlam doku ile çıkartılmaktadır. Erken tanı konmuş olgularda Göğüs Esirgeyici Cerrahi (koltuk altı disseksiyonu)artık standart haline gelmiştir. Şayet koltuk altında yayılma varsa, tedaviye radyoterapi yahut kemoterapi ek edilmektedir.
Göğüs biopsi ameliyatları sonrası hastalar birebir gün taburcu edilmektedir. Göğüs tümörü cerrahilerinde ise hastalar 1 yahut 2 gün sonra taburcu edilebilmektedir. Patoloji sonucuna nazaran ameliyat sonrası tedavi düzenlenmektedir.