Meme kanseri birçok ülkede, kadınların en korkulu sağlık sorunu olma özelliğini taşımaktadır.
Günümüzde yaklaşık her sekiz kadından birine meme kanseri teşhisi koyulmaktadır.Kanser hücreleri aslında hepimizin vücudunda var. Ancak çevresel faktörlerinde etkisiyle onu değişime uğrattığımız zaman bu etkiye maruz kalmış hücrelerin kanser hücresine dönüşme riski ortaya çıkıyor.Normal ve sağlıklı bir meme hücresinin değişime uğraması ve diğer vücut hücrelerine yayılması ile meme kanseri oluşur. Hem kadınlar hem erkekler meme kanseri olabilirler. Ancak kadınların en sık karşılaştığı kanser türüdür meme kanseri. Kanserin birçok risk faktörü vardır.Bu risk faktörleri yaşa, sigara kullanımı, radyasyon, hava kirliliği, genetik yatkınlık, kimyasal-katkı maddeler ve kötü beslenme alışkanlığı gibi birçok faktör vardır.Meme kanserinde dengesiz beslenmenin en önemli risk faktörleri arasında olduğunu gösteren birçok çalışma vardır.
Meme kanserinin oluşum nedenleri;Kalıtım,hormonlar,beslenme olarak sıralanabilir. Diğer birçok kanser türünde olduğu gibi meme kanseri ile beslenme arasında önemli bir ilişki vardır. Kanser hastalığı üzerine araştırma yapan uzmanlar bazı besinlerin içerdikleri maddelerin kanser riskini arttırdığını belirtmekteler. Bu besinler;Yağlı tüm hayvansal besinler,Yağlı şarküteri ürünleri,Tereyağı,Kızarmış besinler,Tütsülenmiş besinler,Tuzlanmış veya salamura yapılmış besinler,Doğrudan ateşte pişirilmiş etlerdir. Yıllardır yapılan araştırmalar ile bazı besinlerin kanser riskini azaltıcı etki yaratabildiği bulunmuştur. Bu araştırmalara göre kanser riskini azaltıcı besinlerin başında meyve, sebze, kuru baklagiller, tam tahıl ürünleri gelir.Yumurta, az yağlı süt veya yoğurt, az yağlı peynir, lor ve çökelekte kanser riskini azaltıcı etki gösteren hayvansal besinlerdir
Fazla Kilolarınızdan Kurtulun!
Obezite, birçok kanser türlerinin riskini artıran bir hastalıktır.Birçok çalışmada, fazla kilonun ve
obezitenin özellikle karın ve kalça bölgesinde artan vücut yağının menopoz sonrası meme kanseri
riskini artırdığı ile ilgili sonuçlar ortaya çıkmıştır.Vücudunuz da 1 kg yağı azaltmanız sadece meme
kanseri riskini değil diğer birçok kronik hastalığın (diyabet, hipertansiyon, kardiyovasküler gibi) riskini 2-4 kat oranında azaltacaktır.
Fiziksel Aktivite ve Kanser
Yapılan bir çok çalışmada orta düzeyde egzersiz yapan kadınların meme kanseri olma riskinin
azaldığını vurgulamıştır. fiziksel olarak aktif bir yaşam kansere karşı koruyucudur ve egzersiz sırasında salgılanan endorfin hormonu sayesinde psikolojik olarak da mutlu olmayı sağlar.
Vücut ağırlığınızı ideal seviyede tutmayı hedefleyin.Sebze ve meyve tüketiminizi yüksek seviyede
tutun, günde 5 kez meyve ve sebze tüketmeyi hedefleyinYağ alımınızı sınırlamayı deneyin. Günlük
aldığınız enerjinin % 20- 25 kadarının yağdan gelmesini sağlayın.(sağlıklı yetişkin bireyler bu değer %30’ a kadar çıkabilmektedir.) Yediğiniz besinleri yağ içeriklerine göre ayarladığınızda tükettiğiniz yağ miktarını da azaltmış olursunuz.Omega 3 yağ asitlerinden zengin besinleri beslenme planınıza
ekleyin.Trans yağ asitlerinden mutlaka uzak durun.Kırmızı et tüketiminizi haftada 1- 2 kez olacak
şekilde sınırlandırın.Tütsülenmiş, yanmış besinleri tüketmekten kaçının.Mümkün olduğunca meme
kanserine neden olabilecek risklerden kaçının.İyi beslenmeyi sağlayın Kendinizi mümkün olduğunca stresten uzak tutun ve sağlığınızı koruyun.
Muhteşem Üçlü Brokoli – Karnabahar – Lahana
Brokoli, karnabahar, lahana gibi lahanagiller de bulunan sülforafanın, meme kanseri üzerinde anti-
kanserojen etkisi vardır.Tümör gelişimini baskılayan sülforafan kanser oluşumunu engeller.
Salatalarınızda çiğ brokoli tüketmeniz sülforanın kana karışma düzeyini artırır.
Doğru Yağı ve Doğru Miktarı Kullanın
Hayvansal kaynaklı ve trans yağ içeren besinlerin tüketimini azaltın.Fast-food tarzı beslenmede
günlük alınması gereken yağ miktarını fazlasıyla aşılmaktadır.Bitkisel yağlar sağlıklı yağlarda olsa da kalorisi diğer katı yağlarla ortalama aynı kaloridedir. Omega-3 yağ asitleri içeren balık, hücreleri
yeniler, kansere karşı korur
Posa Oranı Yüksek Besinleri Artırın
Yüksek lif içeren, kompleks karbonhidratlar toksik ve kimyasal maddelerin barsaklardan atılımını
kolaylaştırarak kanser riskini azaltır.En iyi posa kaynakları tam tahıllı ürünlerdir. Meyve, sebze ve kuru baklagiller tüketiminiz de gerekli posa ihtiyacını sağlamada yardımcıdır.
Anti-Karsinojen Besinler
Nar, turunçgiller, domates, havuç, kuşburnu,Brokoli, brüksel lahanası, lahana, karalahana, turp,Yeşil yapraklı sebzeler, ıspanak, soğan, sarımsak,Buğday, çavdar gibi tahıllı besinler,Somon, uskumru, alabalık,Fındık, ceviz, badem, zeytinyağı, fındık yağı
Mutlaka Yapılması Gerekenler
Vücut ağırlığınızı, ideal ağırlığınıza düşürün ve koruyun.Fiziksel aktivitenizi artırın, düzenli spor
yapmaya özen gösterin.Sebze-meyve tüketimini artırın. Çiğ tüketmeye çalışın ve her zaman tek besin yerine çeşitli ve renkli sebze ve meyve tercih edin.Hamur işi, tatlı gibi beyaz un yerine esmer un ve tahıllı besinleri tercih edin.Yemeklerde kullanılan yağ miktarını kısıtlayın ve sağlıklı yağları tercih edin.Salam, sosis, sucuk gibi şarküteri ürünleri sofranızdan uzaklaştırın. Kızartma, mangal yerine fırın, buğulama, haşlama gibi sağlıklı pişirme yöntemlerini tercih edin.