Göğüs kanseri hatunlarda en sık görülen ve vefata neden olan kanser tipidir. Hala önleyici bir önlem bulunmamaktadır. Lakin erken devirde tanı koyulduğu vakit tesirli tedavisi mümkün olmaktadır. Son periyotta tarama mamografisi , manyetik rezonans görüntüleme ve periyodik muayeneler ile göğüs kanserleri erken periyotta teşhis edilebilmektedir. Bunun için hatunlara düşen en büyük vazife her hafta duş alırken kendilerini muayene etmeleridir. Bu, tabip muayenelerinden ve tarama mamografilerinden de daha kıymetlidir.
Göğüs kanseri riskini artıran faktörler:
1. Ailesinde göğüs kanseri olanlar .
2. Birinci adetini olağandan erken görenler ve geç menapoza girenler.
3. Daha evvel göğüs kanseri ameliyatı olanlar.
4. Hiç veladet yapmamış yahut birinci veladetini 30 yaşından sonra yapmış olanlar.
5. Östrojen tedavisi gören hatunlar.
6. 50 yaşın üzerinde olanlar.
Bu risk faktörlerini taşımayan bayanlar da hayatlarının bir devrinde göğüs kanserine yakalanabilirler. Göğüs kanseri vakalarının yaklaşık yarısı bu risk faktörlerine sahip değildir. Risk faktörü taşımayan hatunların 18 yaşından sonra tertipli olarak kendilerini muayene etmeleri, 40 yaşından sonra da her yıl hekim muayenesi ve mamografi ile denetim edilmeleri gerekmektedir.
Göğüs kanserinin tedavisi bir ekip işidir. Bu kadronun en değerli üyesi hastanın kendisidir. Tedavide hasta , umum cerrah , patolog , plastik cerrah , onkolog ve fizik tedavi tabibi tam bir ekip oluşturmalıdır. Göğüs kanserinin tedavisi evresine nazaran değişmekle birlikte cerrahi , radyoterapi ve kemoterapiye bu kadro karar vermektedir.
Yukarıda ve birçok mahalde yazılan , söylenen korkutucu şeylere karşın göğüs kanseri yavaş büyüyen bir kanser çeşididir.
Siz isterseniz kanserden daha süratli olabilirsiniz.