Menopoz, kadınlarda düzenli aralıklarla tekrarlanan adet kanamalarının sona ermesi halidir.
Menopoz kaç yaşında başlar?
Menopoza girme yaşı ortalama 51 dir. Ancak 45-55 yaş aralığı içinde izlenebilmektedir.
Erken menopoz nedir?
Cerrahi menopoz ameliyat ile yumurtalıkların alınması ile gerçekleşirken 35 yaşın altında menopoza girilmesi durumuna erken menopoz denir.
Menopoz belirtileri nelerdir?
Menopoz birden gerçekleşen bir durum olmayıp öncesinde bazı değişiklikler ile başlayıp, zaman içinde adet kanamalarının tamamen kesilmesi ile devam eder. Sonrasında ise yumurtalıkların kadınlık hormonu olan östrojen üretimini tamamen durdurmalarına bağlı daha uzun süreli problemlerin eşlik ettiği bir süreç başlar. Belki de ilk belirtiler kanama düzensizlikleri ile ortaya çıkar.
Menopoz döneminde neler olur?
Genellikle adet görülme sıklığı artar ve adet kanamalarının süresi uzar. Bu duruma sıcak basmaları, yüz ve boyunda kızarmalar ve gece terlemeleri sıklıkla eşlik eder. Sinirlilik, uykusuzluk, huzursuzluk gibi sıkıntıların yanında depresyona eğilimin arttığı menopoz süreci kadınların ruh sağlıklarını da olumsuz yönde etkiler.
İlerleyen dönemlerde rahim ve yumurtalıkların boyutları küçülür, meme dokusunda gevşeme ve sarkma meydana gelir. Vajina iç duvarı ve vulva derisinin incelmesine bağlı yanma, sızlama ile karakterize vajinit, alt idrar yollarında ise sistit gibi enfeksiyonların sıklığı artar. Vücut genelinde deri daha kuru ve ince bir hal alır.
Östrojen düzeyinin azalmasına bağlı kadınlarda kalp ve damar hastalıkları menopoz öncesine göre sonrasında daha yüksek oranda görülmektedir. Yine aynı nedenle kemik mineral yoğunluğu da azalmaya başlar. Omurgada, kaburgalarda, kalça kemiğinin başında ve diğer bacak kemiklerinde kırıklar görülebilir.
Menopoz hangi testler ile teşhis edilebilir?
Menopoz tanısı bu klinik belirtilerin yanında kandaki FSH, LH ve östrojen hormon düzeylerinin seviyesine bakılarak konur.
Bu dönemde alınacak tıbbi destek hem bu sürecin daha rahat geçirilmesini sağlayacak hem de ileri yıllara dönük özellikle osteoporoza karşı daha etkin koruma sağlayacaktır. Ultrasonografi, mamografi, kemik dansitometrisi ve smear tetkikleri ile erken dönemde birçok hastalığın tanısı konup önlemler alınabilecektir. Menopoz dönemindeki bayanlara bu nedenle tıbbi kontrollerini düzenli şekilde yaptırmaları önerilmektedir.