elektronikci
Yeni Üye
Merkez Bankası yarın faiz kararını açıklayacak. 2021 yılının son dört ayında faiz indirimleri yapan TCMB'nin bu kararları ülke ekonomisine nasıl etki etti?
Ekonomistler ne diyor?
Faiz indirimleri eylülde başladı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'faiz sebep, enflasyon netice' diyerek “Bir Müslüman olarak Nas ne gerektiriyorsa onu yapmaya devam edeceğim” demişti. Merkez Bankası pandemi sonrası dünya ekonomilerinde normalleşme süreci başlarken, enflasyonist ortama hazırlanan dünyada bu söylemle 2021 yılı Eylül ayında faiz indirimlerine başladı.
Yarın Merkez Bankası'nın Şubat ayı PPK toplantısı var. Ekonomistler faizlerin değişmesini beklemiyor ama Foreks Haber, AA Finans ve Bloomberg HT kurumlarının her ay önemli göstergeler için ekonomistlerle yaptığı anketlerde TCMB'nin Eylül ayı PPK toplantısında da faiz değişikliği beklenmiyordu.
Merkez Bankası 2021 yılının son 4 ayında yaptığı toplantılarda 500 baz puan faiz indirimi yaptı. Aralık ayındaki toplantıda ise metinde 2022 yılında ilk çeyrekte etkilerin izleneceğini belirtti. Ocak ayında da faizleri sabit bıraktı.
Sonra ne mi oldu?
Ekonomide faiz indirimi sonrasında ne oldu?
twitter.com
Kamu bankalarında üst düzey yöneticilik yapmış olan ve Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof.Dr.Şenol Babuşçu bunu rakamlarla ortaya koyuyor.
Babuşçu, paylaşımında 'Politika faizini düşürdük. Bazı ekonomik göstergeler ne idi, ne oldu!' diyerek paylaştığı tabloda veriler şöyle:
Faiz oranları yüzde 19'dan yüzde 14'e inerken,
Türkiye'nin risk primi (CDS) 380'den 540'a,
TL'nin ABD Doları karşısında değeri 8,40'tan 13,50'ye,
enflasyon yıllık yüzde 19,58'den 48,69'a,
Türkiye'nin 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 18,04'ten 21,99'a,
yabancı para cinsinden borçlanmamızı gösteren 5 yıllık eurobond faizleri yüzde 5,62'den 7,27'ye,
ihtiyaç kredi faizleri yüzde 23,49'dan 30,74'e
Merkez Bankası (net) rezervleri yani milli hazinemizdeki varlıklar da eksi 37,3 milyar dolardan eksi 50,2 milyar dolara çıkmış.
Merkez Bankası kararı yarın
Düşük faiz, ekonomilerde sağlıklı bir gösterge olurken, dünyada son dönemde enflasyonist ortam, parasal sıkılaşma, pandemi sonrası normalleşme gibi çokça değişkenin bir arada olduğu bir dönemde, göstergelere de yansıdığı kadarıyla istenilen sonuçları vermiş gözükmüyor.
Peki Merkez Bankası sizce yarın ne yapacak? Yorumlarda buluşalım