Son Konu

Mesane Kanseri

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0


Mesane, böbrekten süzülen idrarın depolandığı ve dışarı atıldığı, adalelerden oluşmuş içi boş bir organdır. İç yüzeyi özel bir hücre tabakasıyla döşelidir. Bu hücreler idrar kesesini, idrarın tahriş edici etkisinden korurlar. Mesane kanseri bu hücrelerin kontrol dışı büyümesi ve çoğalması sonucu oluşur. Tüm yaş guruplarında görülebilse de sıklıkla yetişkinlerde görülür. Çoğunluğu erken evrede tespit edilir ve bu evrelerde tedavi şansı yüksektir. Ancak erken evre mesane kanseri bile tekrar etme eğilimindedir, bu nedenden dolayı hastaların uzun yıllar boyunca takip edilmeleri gerekmektedir.

Nasıl bulgu verir?

En tipik bulgusu idrarda kanamadır (Hematüri) ve hastaların hemen hemen %75’inde görülür. Gözle görülür bir kanama olabileceği gibi mikroskobik incelemede te tespit edilebilir. Potansiyel bir kanser belirtisidir ve göz ardı edilmemelidir. Ancak her idrarda kanama mesanede kanser olduğunu göstermez. İdrar yolu enfeksiyonu, böbrek taşları ve prostat büyümesi de benzer şikayetlere neden olabilir. Özellikle mikroskop ile tespit edilen kanamalar önemli bir sorun olmadan da görülebilir. Mesane kanserinin tespit edebilbilmesi için tanısal testler yapılması gerekir. Diğer belirtileri aşağıdaki gibidir.

  • Sık idrara çıkma

  • İdrar yaparken ağrı ve yanma

  • Sırt ağrısı

  • Kasık ağrısı
Mesane kanseri düşündürecek şikayetlerin varlığında, özellikle idrarda kanama var ise, vakit kaybedilmeden doktora başvurulmalıdır.

Nedenleri nelerdir?

Nedeni tam olarak bilinmemektedir. Tütün kullanımı, bazı mesane enfeksiyonları, radyasyon ve bazı kimyasallar ile maruziyet mesane kanseri ile ilişkili bulunmuştur. Mesane içindeki hücreler genetik mutasyonlar ve dış etkenlerin tetiklemesi ile anormal ve kontrolsüz şekilde büyümeye başlar. Bu anormal hücreler bir araya gelerek tümörü oluştururlar.

Mesanedeki farklı tipte hücrelerden kanser gelişebilir. Mesane kanserinin tipi tedaviyi belirler.

  • Değişici hücreli mesane kanseri: Mesane, üreter (böbrek ve mesane arasında idrar akışını sağlayan kanal) ve böbrek iç yüzeyini döşeyen mesane doluluğuna göre şekli değişen hücrelerden kaynaklanır. Mesane kanserlerinin yaklaşık %90’ı değişici hücreli mesane kanseridir.

  • Skuamöz hücreli mesane kanseri: Skuamöz hücreler tekrarlayan enfeksiyon ve tahrişler ile değişici hücrelerin şekil değiştirmesi ile oluşur. Zamanla bu hücreler kanserleşebilir. Bazı parazitler nedeniyle ortaya çıkan mesane enfeksiyonlarının sık görüldüğü yerlerde daha yaygındır. Mesane kanserlerinin yaklaşık %6-8’i skuamöz hücreli mesane kanseridir.

  • Adenokarsinom: Mesane içindeki mukus salgılayan hücrelerden kaynaklanır. Oldukça nadirdir (%2).
Mesane kanseri riskini arttıran durumlar nelerdir?

  • Tütün kullanımı: Mesane kanseri için tanımlanmış en belirgin etkendir. Tütün ve tütün ürünleri içinde bulunan zararlı kimyasalların idrarda birikmesi sonucu mesane iç yüzeyini döşeyen hücrelerde gelişen hasara bağlı mesane kanser gelişim riski artar. Erkeklerde görülen mesane kanserine bağlı ölümlerin %48’inden, kadınlarda görülen mesane kanserine bağlı ölümlerin %28’inden sorumludur.

  • İleri yaş: Yaşla birlikte risk artar. Her hangi bir yaşta görülebilse de 40 yaş altında çok nadirdir (
 
Üst Alt