Son Konu

Metabolizmanızı hızlandırmak için 10 ipucu

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Bir bireyin yaşamsal fonksiyonlarının devamlılığı için gerekli olan kuvvete Bazal Metabolizma Kuvveti denir ve Bazal Metabolizma Suratı olarak da bilinir. Şayet metabolizmanız süratli çalışıyor ise aldığınız besinleri kuvvete dönüştürecek ve harcayacaktır. Ancak, şayet bir nedenden ötürü yavaşlamışsa tüketilen besinin kuvvete dönüşümü yavaşlayacak, harcanamayıp vücutta depo edilecektir. Ve bunun sonucunda da kilo artışı olacaktır.



Metabolizma suratını; yaş, cinsiyet, hormonal değişiklikler ( menopoz-andropoz), bilinçsiz yapılan diyetler, hipotroidi, fizikî aktivite zayıflığı yavaşlatabilir. Gelgelelim yeniden de metabolizmanızı hızlandırmak sizin elinizde.


Bunun için size bir kaç teklif ;


  • Su için; her gün 8–10 bardak içeceğiniz su metabolizmanızı hızlandırırken, su içilmemesi metabolizma suratını % 2–3 orantısında azaltacaktır.
  • Güne kahvaltı yaparak başlayın; güne istekli başlama da ve günü daha enerjik sürdürmede sabah kahvaltısı ve içeriği büyük değer taşır.Kahvaltı yapmanız metabolizmanızı % 15–20 nispetinde artırmaya yardımcı olacaktır ve sizde vücudunuzun erken uyanmasını sağlayacaksınız.
  • Öğünlerinizi atlamayın; sık sık yapılan öğünler, metabolizmanızın hızlanmasına yardımcı olacak ve besinlerin yağ olarak depolanmasını önleyecektir. Metabolizma suratınızı artırmak ve istikrarlı beslenmek için günde 3 ana öğün, 2-3 ara öğün tüketilmelidir. Öğün atlanarak uzun mühlet (4-5 saat ) aç kalınmamalıdır.
  • Geç saatte yemek yemeyin; istikrarlı bir kahvaltı ve öğlen yemeği ile hafif bir akşam yemeği yiyerek, ara öğünlerinizi de tüketerek metabolizmanızı hızlandırmanız mümkün. Akşam yemeğini olabildiğince erken bir saatte, son ara öğününüzü ise yatmadan 2-3 saat evvel yemeye itina gösterin.
  • Yemeklerinizde baharat kullanın; yemeklerinizde çeşitli baharatlar kullanmak hem yemeğinize lezzet katacak hem de metabolizmanızı % 15–20 nispetinde hızlandırmanıza yardımcı olacaktır.
  • Diyetinizle yerinde ölçüde kalsiyum alın; kalsiyumun metabolizma üzerinde olumlu tesirleri vardır. Bu nedenle beslenmeniz de süt, yoğurt, peynir, brokoli, badem, kabak, ıspanak, asma yaprağı üzere sebzelerin bulunmasına itina gösterin.
  • Kafeinli içeceklerden uzak durun; Süt, meyve suyu, soda üzere içecekler günlük likit tüketiminize yardımcı olurlar. Kahve, çay üzere kafeinli içecekler, kafeinin yüksek diüretik tesirinden ötürü âlâ bir likit kaynağı değildirler ve su bölgesine tüketilemezler. Kafein idrar yoluyla vücuttan likit kaybına sebep olacağından tüketim ölçüsü artıkça vücuttan likit kaybıda artacaktır. Bu nedenle kafeinli içeceklerden uzak durmaya çalışın, alanına su tüketiminizi artırın.
  • Yemeklerinizi yavaş ve çiğneyerek tüketin; birinci lokmanın alınması ile doyma iletisinin dimağa ulaşması arasında 15-20 dk'lık bir vade vardır. Bu nedenle yemek sürenizin en az 20 dakika olmasına itina gösterin.
  • Yüksek glisemik indeksli besinlerden uzak durun; beyaz pirinç, beyaz ekmek, patates, makarna, reçel üzere azıkların glisemik indeks kıymetleri yüksektir. Bunların tarafına tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği ya da kepek unundan yapılmış, glisemik indeks pahası düşük yiyecekleri tercih edin. Diyette bol posalı/lifli besinlere bölge vermeye ihtimam gösterin zira öğünlerde lif nispeti arttıkça glisemik indeks kıymeti de azalır.
  • Fizikî aktivitenizi artırın; hareketinizi ne kadar artırırsanız o kadar çok kalori yakarsınız. Gün içerisinde ki aktivitelerinizi artırmaya çalışın. Örneğin otomobilinizi en uzağa park edin ya da otobüsten bir durak evvel inin ve gideceğiniz alana kadar yürüyün, asansör alanına merdiven kullanın. Her gün yarım saat tempolu yürüyüş yapmaya çalışın, yürüyüşlerinizi yemekten 1 saat sonra yapmanızın metabolizmanızı daha da hızlandırmanıza yardımcı olacaktır.
 
Üst Alt