Rusya ve Ukrayna'nın metal ve yer altı kaynaklarındaki zenginlikleri fiyatlamaları etkilemeye devam ediyor. Metal emtia tarafında yaşananlar birebir vakitte enflasyonist baskıyla uğraş eden ekonomilerde de maliyetleri artırıyor.
Altın 7 ayın tepesinden geriledi, paladyum fiyatı yükseliyor
Rusya-Ukrayna krizinin kötüleşeceği kaygıları ile bu sabah 7 ayın doruğunu gören spot altın fiyatı bugün bir ölçü gerilerken, paladyum fiyatı ise arz kaygıları ile yükselmeye devam etti.
Dünya paladyum üretiminin yüzde 40'ını gerçekleştiren Rusya'nın ihracatının aksayacağı, global bir arz açığının ortaya çıkabileceği kaygıları paladyum fiyatını bugün 2.674 dolar/ons düzeyine kadar taşıdı.
Paladyum düne nazaran yüzde 3'ü aşan artışla 2.650 dolar/ons düzeyinde süreç görürken, spot altın ise 1.950 dolar/ons düzeyinin görülmesinin akabinde düne nazaran yüzde 0,56 kayıpla 1.934,00 dolar/ons düzeyine geri çekildi.
Gümüş fiyatlarında düşüş yüzde 1'i aşarak 25 dolar düzeyinden dengelenme gayretinde, platin ise yüzde 0,1 oranında artış yaşadı.
Çin'de çelik fiyatları, Rusya-Ukrayna çatışmasının arz riskini yükseltmesiyle 2 haftanın doruğunu aştı
Çin'de çelik vadeli süreçleri, Rusya-Ukrayna çatışmasının deniz çok Çin çeliğine olan talebi artıracağı umuduyla bugün iki haftadan fazla bir mühletin en yüksek düzeyine tırmandı.
Analistler, çatışma halinde Rusya'nın global çelik ticaretinin iddiası %10'unu oluştururken, Ukrayna'nın %4'lük bir hisseye sahip olduğunu hatırlatarak arz kesintisinin kimi büyük alıcıları alternatif kaynaklar aramaya zorlayacağını ve şu anda yalnızca Çin'in bu devasa pazar boşluğunu doldurabileceğini belirtti.
Shanghai Vadeli Süreçler Borsası'nda Mayıs vadeli sıcak haddelenmiş rulo, %2,5 artarak 5.158 yuan/tona (817 dolar) çıktı ve üç gün üstü üste artarak 11 Şubat'tan beri en yüksek düzeyine yükseldi.
İnşaat demiri ve kömürde de tepeler görüldü
ShFE'de inşaat demiri %2,5 artarak 4.893 yuan/ton ile 14 Şubat'tan beri en yüksek düzeyini gördü.
Öte yandan Çin'de talep yükselmesi mümkünlüğünün fiyatları desteklediği bildirildi.
Dalian Emtia Borsası'nda Mayıs vadeli demir cevheri, %5,9 artarak 764 yuan/ton ile 15 Şubat'tan beri en yüksek seviyeyi gördü.
Dalian'da koklaşabilir kömür %5,7, kok kömürü %4,9 artarak sırasıyla 22 Ekim ve 27 Ekim'den beri en yüksek düzeye çıktı.
Nikel fiyatları, Rusya'ya yaptırımların arz telaşını yükseltmesiyle artış yaşadı
Nikel fiyatları, stokların düşük olduğu bir sırada Rusya'ya yaptırımların tedarik bozulmalarına yol açacağı telaşıyla artış yaşadı.
Londra Metal Borsası'nda üç ay vadeli nikel, TSİ 06.11'de %0,2 artarak 25.150 dolar/tona çıkarak geçen hafta çıktığı 10 yılın en yüksek düzeyine yakın seyrediyor.
Shanghai Vadeli Süreçler Borsası'nda Nisan vadeli nikel kontratı, %1,9 artarak 179.110 yuan/tona (28.377 dolar) çıktı.
LME'de nikel stokları, 79.524 ton ile Aralık 2019'dan beri en düşük düzeyine geriledi. Nakit nikel primleri ise 454 dolar/ton.
Diğer metallerde de fiyatlamalar karışık!
LME'de bakır %0,5 artarak 10.008 dolar/tondan, alüminyum %0,1 düşerek 3.473 dolar/tondan, kurşun yatay seyrederek 2.408,5 dolar/tondan, çinko %0,3 artarak 3.757 dolar/tondan ve kalay %0,4 düşerek 45.600 dolar/tondan süreç gördü.
Rusya'dan Avrupa çelik ihracatına fren!
Rusya merkezli çelik imalatçısı Severstal, hissedarına yönelik yaptırımlardan ötürü Avrupa’ya çelik ihracatını durdurduğunu açıkladı.
Şirket, “Emtia akışlarını alternatif global pazarlara yönlendiriyoruz” dedi.
Severstal’un ana hissedarı Rus oligark Alexey Mordashov, bu hafta başında Avrupa Birliği’nin yaptırımına maruz kalmıştı.
Öte yandan dün dünyanın en büyük üç konteyner sınırı, Moskova'ya yönelik Batı yaptırımlarına karşılık olarak Rusya'ya ve Rusya'dan kargo gönderilerini süreksiz olarak askıya aldı.