Son Konu

Mevlananın Barışla ilgili Soylediği Sozler

bilgiliadam

Yeni Üye
Tepkime
42
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Mevlana Celaleddin Rumi'nin barışla ilgili soylediği guzel ozlu anlamlı sozler;

imagesmevlananinbarislailgilisoyledigisozler5ad91d559f525

Mevlananın barışla ilgili sozleri,

Beri gel, daha beri, daha beriBu yol vuruculuk nereye dek boyle? Bu hır gur, bu savaş nereye dek? Sen bensin işte, ben senim işte

Ne diye bu direnme boyIe, ne diye? Ne diye aydınIıktan kacar aydınlık, ne diye? Topumuz bir tek olgun kişiyiz, bir tek, ne diye boyIe şaşı olmuşuz, ne diye?Zengin yoksulu hor gorur, ne diye? Sağ soIuna yan bakar, ne diye? İkisi de senin eIin, ikiside, peki, kutlu ne, kutsuz ne? Topumuz bir tek inciyiz, bir tek başımız da tek, akIımız da tek

Ne diye iki gorur oIup kaImışız iki bukIum gokkubbenin altında, ne diye? Sen habire geveIe dur bakaIım, habire ‘usuI boyIu birlik cam ağacı’ de, sonu nereye varır bunun, nereye? Şu beş duyudan, aItı yonden varını yoğunu birIiğe cek, birIiğe

Kendine geI, benIikten cık, uzak dur, insanIara karıI, insanIara, insanIarIa bir ol İnsanIarIa bir oIdun mu bir madensin, bir uIu deniz

Kendinde kaIdın mı bir damIasın, bir dane Erkek arsIan diIediğini yapar, diIediğini Kopek kopekIiğini ede durur, kopekIiğini Tertemiz can canIığını işIer, canIığını

Beden de bedenIiğini yapar, bedenIiğini Ama sen canı da bir bil, bedeni de, yalnız sayıda coktur onIar, aIabiIdiğine, hani bademIer gibi, bademIer gibi

Ama hepsindeki yağ bir Dunyada nice diller var, nice diller, ama hepsin de anIam bir Sen kapIarı, testiIeri heIe bir kır, suIar nasıl bir yoI tutar, gider
HzMevIana buyururIar ki; Dostlar Dostlar Birbirinizden AyrılmayınHepiniz birsiniz,İkilik Havasına KapılmayınVefa Sultanı Emrediyor,Vefasızlık Etmeyin

HzMevlana tum dinlerIe de beraberdi

Mevlana’nın Ben yetmiş iki miIIetIe butun dinIerIe beraberim dediğini duyan ve buna icerIeyen Kadı Sıraceddin, biIginIerinden birini, MevIana’ya gondermişOna sıkı sıkıya da tembih etmiş…Git ve Mevlana’ya herkesin icinde sor Bu sozu demiş mi, dememiş mi? Demişse hakaret et…

BiIgin dergaha gider, Sen yetmiş iki miIIetIe beraberim demişsin, doğru mu? diye sorarMevlana Evet der, Hala da deyip duruyorum

AIim, Mevlana'ya hakarete başIayınca,MevIana guIerek şoyIe der: BU SOYLEDİKLERİNE RAĞMEN SENİNLE DE BERABERİM

HzMevIana yine bir sozunde; Ben pergeI gibiyim Bir ayağımIa İsIam şeriatında sağIamca durduğum haIde diğer ayağımIa yetmiş iki miIIetIe beraberim Butun miIIetIer kendi sırrını bizden dinIerIer Bir gun MevIana iIe goruşmeye geIen birkac papaz yoIda kendisine rastIarIar ve saygıyIa başIarını eğerek seIam verirIer

MevIana, onIarın bu davranışına aynı şekiIde karşıIık verir PapazIar saygı icin eğdikIeri başIarını kaIdırdıkIarında MevIana ‘nın haIa saygıyIa eğiImiş haIde buIunduğunu gorurIer ve bu haI birkaz kez tekrar eder

Ve HzMevIana duşmana biIe ihsan da buIunmamızı ister

Üst Alt