Ey padişah bana bunu soylemekten utanmıyor musun? Hele biraz daha yuksel de oyle konuş Benim iki kolem var, onlar cok basit kimseler oldukları halde her gun sana hukmederler, emrederler?dedi
Padişah bundan dolayı kızdı
Ey Şeyh bu sozun hatalı bir soz, kim bana emredebilir, o dediğin kişiler kimlerdir, soyle!dedi
Şeyh gulerek cevap verdi:
Sana emreden kolelerimden biri kızgınlık, diğeri şehvettirdedi
imagesmevlananinguzelhikayeleri5add09e2c9f2d
Adam Ve Su
Su pis bir adama:
Ey pis adam koş bana gel ki seni temizleyeyimdedi
Pis adam:
Sudan utanıyorumdedi
Su bunun uzerine:
Eğer utanırsan nasıl temizleneceksin, bu pislik benim dışımda nasıl temizlenirdedi
* Gonul ten havuzunda camura bulandı, ama ten gonul havuzunda temizlendi
* Ten deniziyle gonul denizi birbirine bitişiktir, fakat aralarında bir berzah bir aralık vardır, birbirlerine kavuşmazlar
imagesmevlananinguzelhikayeleri5add09e2c9f2d
İki Kole
Bir gun padişah iki tane kole satın aldı Kolelerden biri cok temiz yuzlu inci dişli biriydi, nefesi gul gibi kokuyordu Diğeri oldukca cirkindi, dişleri curumuş ağzı kokuyordu
Padişah o guzel yuzlu koleye ihsanlarda bulunarak onu hamama gonderdi Dişleri curumuş ağzı kokan koleyi yanına cağırdı Kendini cok beğendiğini fakat arkadaşının kendisi hakkında cok kotu şeyler soylediğini belirterek, onun da arkadaşının kotu huylarını soylemesini istedi Fakat kole arkadaşına toz kondurmadı hep onu ovucu sozler soyledi Padişah ne yaptıysa bir turlu o koleye arkadaşı hakkında kotu bir soz soyletemedi
Nihayet ikinci kole hamamdan geldi Padişah onu da sınamak icin huzuruna cağırdı Onu ovucu sozler soyledi
Sıhhatler olsun ne kadar zarif ve latif olmuşsun Keşke obur kolenin sayıp doktuğu kotu huyların da olmasa ne olurdudedi ve onu da diğer kole gibi denemek istedi
Bunun uzerine kole kızdı, kopurdu ve arkadaşı hakkında kotu şeyler sayıp dokmeye başladı
Biraz konuştuktan, arkadaşının kotuluklerinden bahsettikten sonra padişah onu susturdu:
Yeter artık ikinizin de ozunu, aslını anladım, onun ağzı kokuyor, senin ise icin kokmuş, bundan sonra sen o doğru sozlu ve guzel huylu kolenin emrindesin haydi gitdedi
Guzel ve iyi yuz, kotu huyla birlikte olursa bir kalp akca bile etmez