Çoğu kullanıcı tarafından eleştirilen Windows 11’in katı sistem ihtiyaçlarını hepimiz biliyoruz. Bir hatırlatma olarak, Windows 11’i “resmi” olarak çalıştırmak için en az 4 GB RAM belleğe, 64 GB depolama alanına, DirectX 12 yahut üstü ile uyumlu bir ekran kartına, 8. kuşak yahut daha yeni bir işlemciye ve Emniyetli Platform Modülü (TPM) 2.0’a gereksinim var.
TPM 2.0 bir kenara, uyumlu işlemci listesi sahiden bir epey kısıtlı. Intel tarafında sadece 8. jenerasyon yahut daha yeni işlemciler resmi olarak destekleniyor. Lakin eski jenerasyon CPU’lar bu dayanak listesinde olmasa bile bildiğiniz üzere işletim sistemini kurmanın birçok yolu var.
Microsoft, yakın vakitli bir Insider web yayınında çağdaş Windows 11 Misyon Yöneticisi’ni tanıtmıştı. Farklı olan şu ki, çalışanlardan birisi bu sunumda Core i7-7660U işlemci üzerinde çalışan Windows 11 işletim sistemini gösterdi. Az evvel belirttiğimiz üzere, bu yonga 7. Jenerasyon Core ailesine ilişkin ve resmi olarak takviye sunulmuyor.
Yazılım devi ortadan geçen müddette işlemci listesinde bir değişiklik yapmadı ve Windows 11 sürüm 22H2 ile tekrar bir değişim beklemiyoruz. Microsoft daha evvel 7. jenerasyon Intel yongaları “analiz ettiğini” söylemişti, lakin nihayetinde bu serinin resmi dayanağı alamayacağı açıklandı.
Microsoft datalarına nazaran, minimum sistem ihtiyaçlarını karşılamayan aygıtlarda %52 daha fazla çekirdek modu çökmesi yaşandı. Öte yandan desteklenen donanımların %99,8’lik bir kısmı, yani neredeyse tamamında çökme meseleleri yaşanmadı. Elbette bu bilgiler Windows 11’in kusursuz olduğu manasına gelmiyor. Geri Bildirim Merkezi de dahil olmak üzere birçok alanda işletim sistemiyle ilgili kusurların yaşandığını görüyoruz.