Mide kanseri erkeklerde akciğer, kolon ve prostat kanserinden sonra 4. sırada, kadınlarda meme ve akciğer kanserinden sonra 3. sırada görülen sindirim sistemi hastalığıdır. Daha çok 50-70 yaşları arasında ve erkeklerde görülür. Türkiye’de ise Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Kanser Dairesi Başkanlığı’nın 2014 yılı istatistiklerine göre Türkiye’de mide kanseri, erkeklerde yüz binde 14,3 insidans ile beşinci, kadınlarda ise yüz binde 6,5 insidans ile altıncı sıklık sırasında yer alır.
Mide kanseri riskini arttıran faktörler nelerdir.
Erkeklerde 2 kat daha sıktır.
Geçirilmiş mide ameliyatı öyküsü olmak
Kronik gastrit hikayesi
Pernisyöz anemi
Mide polipleri
Aile bireylerinde mide kanseri öyküsü olmak
Kolon polibi öyküsü
Midede Helikobakter Pilori enfeksiyonu buluması
Sebze meyveden fakir diyet
Sigara ve alkol kullanma öyksü
Tuzlu ya da tütsülenmiş yiyecek alışkanlığı
Fazla et tüketimi
Mide kanseri belirtileri nelerdir?
Mide kanseri çok çeşitli belirtiler vererek ortaya çıkar. Bu belirtileri erkenden anlamak ve gerekli tanı yöntemleri ile hastalığın varlığını belirlemek tedavide en büyük adımdır. Bu nedenle aşağıdaki belirtilerin varlığı önemlidir. Bu belirtiler sizde varsa en kısa zamanda sağık kuruluşuna başvurulması önemlidir.
Kronik kansızlık
İstenmeyen ani kilo kaybı
İştahsızlık
Erken doyma
Halsizlik
Midede ekşime yanma
Bulantı, kusma
Yutma güçlüğü
Karında şişkinlik
Tanıda kullanılan yöntemler
Yukarıdaki belirtilerin olması durumunda ya da aile öyküsü olup da bu belirtiler olmasa bile 50 yaşından sonra genel bir muayene yapılması önemlidir. Mide kanseri belirtileri varsa mutlaka endoskopi dediğimiz kamera ile mide iç çeperi görüntülenmeli ve şüpheli yerlerden patolojik inceleme için örnek alınmalıdır. Bunun yanında kan tetkikleri ile tümör belirteçleri dediğimiz tetkikler de tanıda yardımcıdır. Gerektiğinde radyolojik yöntemler olan tomografi ve PET CT de tanıda kullanılmaktadır.
Mide kanserinden nasıl korunabilirim?
Sigara ve alkolden uzak durmak
Batı tipi beslenme dediğimiz ve rafine edilmiş fast foof tarzı gıdalar ile beslenmeden uzak durmak
Tütsülenmiş ve alevde yanmış gıdalardan uzak durmak
Taze sebze ve meyve tüketmek
Aşırı tuz tüketmemek
Ailede mide kanseri öyküsü varsa 40 yaşından sonra yoksa 50 yaşından sonra endoskopi tetkiki ile mide iç yüzeyi incelenmelidir.