Son Konu

Midenin Görevleri Nedir Mide Hastalıkları Nelerdir

Editör

Editor
Katılım
22 Ağu 2023
Mesajlar
8,854
Tepkime
5
Puanları
38
Yaş
36
Credits
5,025
Geri Bildirim : 1 / 0 / 0
Midenin Görevleri Nelerdir Kısaca

Midenin Görevleri:
Karnın sol üstünde yer almakta olan mide sindirim sistemimizin en önemli organıdır. Yenilen gıdalar mideye ulaşılır ve burada mide enzimleri sayesinde parçalanır. Parçalanması tamamlanan gıdalar ince bağırsağa yollanarak buralardan emilimle kana besin maddelerinin geçişi sağlanır.
Yemek borusu, mide girişi, mide gövdesi ve giriş kısmı olmak üzere dört bölümden oluşan mide, farklı katmanlardan oluşan bir duvara sahiptir. Asit, enzim ve mukoza örtüsü içeren hücreler ile kas katmanları ve karın zarı bulunmaktadır. Gıdaların bağırsağa yollanması için halka şeklindeki kasların kasılmasından yararlanılır. Midede bulunan iki yüz de sağda bir, solda büyük bir kıvrım olmak üzere ikişer kıvrımla birleşir. Midenin solunda dalak, üstünde diyafram, sağında karaciğer ve altında kalın bağırsak bulunmaktadır.
Midenin görevleri: Gıdaları ayrıştırmak ve sindirimi kolaylaştırmak midenin en önemli görevlerinden olup midenin bu görevini yerine getirebilmesi için gıdaların midenin içinde tutulmasını sağlayan 2 kapakçık bulunmaktadır. Midenin içinde sindirim için bir asit üretilir. Fakat bu asit aynı zamanda midenin kendisine de zararlıdır. Bu yüzden midede ayrıca üretilen sümüksü bir tabaka sindirim sırasında midenin duvarlarını kaplar. Midenin mekanik çalışmaları kasılma ve sıkıştırma hareketleri şeklinde sürer. Öte yandan kimyasal çalışmalar salgılanan asitler ile ilgilidir. Mide kapasitesi yarım ve 1 litre arasında değişmektedir. Mide suyu yaklaşık 2,5 litre olarak salgılanır.

Mide hastalıkları: Midede kötü ur varsa buna mide kanseri denilir. İyi urlar ise kanser olarak adlandırılmaz. 50 yaşını aşmış erkeklerde daha sık görülen bu hastalık, hazımsızlık, ağrı ve şişkinlikle kendini belli edebilir. Ani kilo kaybı, iştahsızlık, kansızlık, karın ağrısı, kanama ve ishal, sarılık mide kanseri belirtilerindendir.
Eğer mide duvarlarında herhangi bir yara oluşursa bu rahatsızlığa ülser denir.

Eğer gereğinden fazla yemek yenirse mide çok genişler ve artık kasılma gücünü kullanamaz. Bu durum ani mide büyümesi olarak binilir ve hastanelerde sonda aracılığıyla mide boşaltılmalıdır çünkü kasılamayan mide sindirim işlevini tamamlayamaz.
 
Üst Alt