elektronikci
Yeni Üye
Sokak lezzetlerinin en çok sevileni ve satılan atıştırmalığı olan midye dolma adeta satış rekorları kırıyor. Deniz ürünlerini sevenlerin vazgeçemediği midye üzerine bol limonla yenilen bir sahilde uzun uzun dinlenenlerin favori yiyeceğidir. Peki midye nasıl temizleniyor ve midye dolma nasıl yapılıyor? Midye hakkında merak ettiğiniz tüm soruların yanıtı yazımızda.
Midye, birbirine eklemlenmiş iki parçalı kabukları olan deniz ürünlerinden biridir. Tava ve dolmasıyla bilinen midyeyi yaparken en önemli nokta temizlik aşamasıdır. Tatlı sularda ve denizlerde yaşayabilen bu canlılar, mevsiminde tüketildiğinde sağlık için faydalı olmaktadır. Midyeler ağır metal biriktirebilen bir canlı türüdür. Bu nedenle sık tüketimde vücuda zararları olabilir. Midye tüketimi için kabukların ve solungaçların ayrılması önerilmektedir. Kabuklardan ve solungaçtan ayrılan midyenin daha sağlıklı olduğu kabul edilir. Son yıllarda popülaritesi artmış, dükkanlarda ve sokaklarda satılan, özellikle yaz aylarında sahil kentlerinde tüketimi yaygın görülen midye, farklı boyutlarda olmaktadır. Bu durum; suyun tuzluluk oranı, sıcaklığı, dalga boyu ve sayısı, sudaki besin miktarı ve midye sayısına bağlı olarak değişmektedir. Farklı tariflerde yapılışı olsa da, en çok tercih edilen ve tüketilen çeşitleri midye dolma ve midye tava şeklidir.
Ülkemizde üretimi geleneksel yöntemlerle yapılmaktadır. Çalışan personelin gıda hijyen ve sanitasyon eğitimleri ve üretim koşulları standartları hakkında bilgileri yeterli olmadığından, imalathane ve üretim ekipmanları genellikle hijyenik değildir. Ayrıca, üretim insan eliyle yapıldığı için, ham maddelerin uzun süre uygunsuz ortam ve koşullarda beklemesi mikroorganizmalar için çok iyi bir ortam sağlar, yani bakteriyel kontaminasyon riski oldukça yüksektir. Bu yüzden evde kendi ellerinizle midye dolmanızı yapabilirsiniz.
PEKİ MİDYE NASIL TEMİZLENİR?
- Midyeyi temizlerken midyenin canlı olması gerekir. Alınan ya da toplanan midyenin kapalı olması da tazeliği açısından önemlidir. Kabuğun dış kısmında sakal gibi bir ip vardır bu sakallı kısmı çekin ve temizleyin.
- Tüm midyeleri bolca suyun içinde yıkayın ve kabukta oluşan kum gibi maddeleri atın. Sakalı çıkardığınız yerden bıçak sokun ve ikiye ayırın. Kabuğu ikiye ayırırken dikkatli olmayı unutmayın.
- Kabuklar elinizi kesebilir. Bir kap içinde tuzlu su hazırlayarak kesilen midyeyi bu suyun içinde bekletmelisiniz. Tuzlu su içinde kalan midye, pişirim esnasında kadar tazeliği koruyacaktır.
MİDYE DOLMA TARİFİ:
MALZEMELER
1 limonun suyu
50 kabuklu midye
1 su bardağı zeytinyağı
İç pilav için;
2 su bardağı pirinç
6 soğan
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
3 çorba kaşığı kuşüzümü
4 kesme şeker
1 limonun suyu
2 kahve fincanı zeytinyağı
4 su bardağı sıcak su
1 tatlı kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı karabiber
1 demet dereotu
1 tatlı kaşığı tuz
YAPILIŞI
Midyeleri kabuklarını fırçalayarak bol suyla iyice yıkayın.
Keskin bir bıçak yardımıyla uçlarından kabuklarını açın.
Tüylü kısımlarını elinizle ayıklayıp midyeleri soğuk su dolu bir kaba yerleştirin.
Burada kısa süre beklettikten sonra iyice durulayıp temiz bir kaba alın.
Bu esnada pilavı pişirmeye başlayın.
Pirinçleri sıcak suya koyup 15 dakika kadar bekletin. Ardından süzüp iyice durulayın.
Kuru soğanları yemeklik doğrayın, kuşüzümlerini ılık suya koyun.
Zeytinyağını tencerede ısıtın.
Önce soğanları sonra dolmalık fıstıkları ardından pirinçleri kavurun.
Kuşüzümlerini, tuzu, baharatları, limon suyunu ve şekeri pirinçlerin üzerine ekleyip karıştırın.
Sıcak suyu da ilave edip pirinçler biraz diri kalacak şekilde pişirin.
Midyelerin kabuklarının içine pilavdan birer tatlı kaşığı kadar doldurup sıkıca kapatın.
Midyeleri ağızları aşağıda kalacak şekilde tencereye dizin ve üstlerine zeytinyağı gezdirin.
En üste bir porselen tabak yerleştirip sıcak su gezdirin.
Kapağını kapattığınız dolmaları yarım saat kadar kısık ateşte pişirin.
Soğuyan midye dolmasını servis yapacağınız sırada limon sıkın.
Afiyet olsun...