Son Konu

Migren Çeşitleri Hakkında Bilgi

Editör

Editor
Katılım
22 Ağu 2023
Mesajlar
8,854
Tepkime
5
Puanları
38
Yaş
36
Credits
5,025
Geri Bildirim : 1 / 0 / 0
Migren Çeşitleri Hakkında Bilgi
Migren İlaçları ve Migren Çeşitleri.

En çok görülen auralı ve aurasız migrendir. Bunlar arasında da en sık görülen migren tipi aurasız migrendir. Migren hastalarının yaklaşık yüzde 80-90′ında görülen basit migren tipidir. Yalnızca baş ağrısıyla başlayıp baş ağrısıyla biter.

Migreni diğer baş ağrılarından ayıran en önemli fark yarım baş tutmasıdır. Ancak ağrı şiddetlendiği zaman tüm başa yayılır. Zonklayıcı olması, ağrının yanında bulantı, kusma, ışık ve gürültü rahatsızlığının da olması migren olasılığını güçlendirir.

Migrenin süresi genel olarak 3-72 saat civarında olur. Beyinde hücresel düzeyde bir bozukluk başlamakta ve bunun sonucunda beyin damarları ve beynin etrafını saran zarlar etkilenmekte ve şiddetli zonklayıcı ağrı ortaya çıkmaktadır.

Migren Neden Olur?

Migren hastalığı kadınlarda daha fazla görülmektedir. Her 5 kadından biri ve her 10 erkekten birinde migrene rastlanmaktadır. Migrenlilerin bu hastalığa doğuştan yakınlıkları vardır. Migrenli insanların beyni ve sinir sistemi daha hassas ve uyarıya yatkındır. Migrenin östrojenle de ilgisi bulunmaktadır. Hormonlarının aktif olduğu genç kadınlarda görülme oranı erkeklerden 3 kat fazladır.

Migren Ağrısı Nasıl Olur?

Migren ağrısı sırasında beyin çevresindeki damarlar genişler, damarların etrafında şişmeler oluşur. Sinir uçları, damardaki her genişlemede uyarılır ve hasta bu ağrıyı zonklama şeklinde algılamaya başlar.

Migreni Tetikleyenler

Sigara dumanı, floresan ışığı ya da titreyen herhangi bir ışık, parfüm, basınç farklılıkları, sıcaklık ve nem değişikliği, kuvvetli rüzgar, lodos, mevsimsel değişimler, uyku düzenindeki bozukluklar, doğum kontrol hapları, adet dönemi ve hamilelik gibi kadınlarda hormonal değişiklikler, stres, açlık, öğün atlama, ağır kokular migreni tetikleyen unsurlar arasındadır.

Migreni Tetikleyen Besinler

Şarap, çikolata, peynir, her türlü kafein, et ve tavuk suyu tabletleri, salam, sucuk, çerez türü gıdalar migreni tetikleyebilir.
Migren Çeşitleri

Migren genel olarak auralı migren ve aurasız migren tipi olarak ayrılmaktadır. Bunun dışında daha az görülen hemiplejik migren, oftalmik migren, komplike migren gibi çeşitleri de vardır.

Auralı Migren

Auralı migren %10-20 oranında rastlanan bir migren tipidir. Auralı migren tipinde baş ağrısı gelmeden bazı nörolojik belirtiler olur. Birçok hasta sağ ya da solu görememek, ışık sapmaları, karanlık noktalar görmek gibi şikayetlerde bulunurlar. Kişi parlak ışıklar, zikzak çizgiler gördüğünü veya görmesinin bulanıklaştığını ifade eder. Bazen de bir gözü tamamen görmez. Bu sorunlar beş dakikayla bir saat arasında devam eder, sonra baş ağrısı başlar. Auralı migren genetik unsurların daha fazla rol oynadığı bir migren tipidir.

Auralı migren durumu kişinin doğuştan özelliğidir. Genel olarak 20 yaşından önce ortaya çıkar.

Aurasız Migren

Aurasız migren en yaygın görülen migren türü olmasına rağmen risksizdir. Bu migren türü doğrudan başağrısıyla başlar.

Hemiplejik Migren

Hemiplejik migren çok az görülür. Ağrıdan önce tüm gün sürebilen güçsüzlük, uyuşma, görme bozukluğu ya da konuşma bozukluğu ortaya çıkar. Hemiplejik migren komaya ve felce yol açabilen bir migren türüdür.

Baziler Migren

Baziler migrene nadiren rastlanır. Çift görme, baş dönmesi, uyuşmalar ya da bulantı gibi belirtiler kendini gösterir. Baziler migren profilaktik tedavi gerektirir.

Abdominal Migren

Herhangi bir başağrısı hissedilmeden günler süren bir mide bulantısıyla kendini gösterir. Karnın orta bölümünde tekrarlayan hafif veya şiddetli ağrı nöbetleri bazen üç güne kadar devam edebilir.

Retinal Migren

Migren atağı öncesinde hastada körlük olur, bir gözü görmez, saatlerce, dakikalarca sürebilir ve sonrasında ise düzelir. Ancak atak öncesinde oluşan körlük, yanlış tedavi sebebiyle kalıcı hale gelebilir.

Migren Teşhisi

Migren teşhisi baş ağrısı tanısı, klinik muayene ve MR ile konulur.

Migren İlaçları – Migren Tedavisi Nasıl Olur?

Migrenli hastalara uygulanan ilaç tedavisi atak tedavisi ve önleyici tedaviden oluşur. önleyici tedavide en az 6 ay veya daha fazla süreyle günlük düzenli ilaç kullanılarak atak sıklığı ve şiddetinin azaltması hedeflenir. Atak tedavisi ise o sıradaki migren atağını bitirmek için yapılan tedavidir.

Analjezikler, non-steroidal anti-inflamatuvarlar, ergot türevleri, nöroleptikler, anti-emetikler, anti-depresanlar, beta-blokerler migren tedavisinde kullanılan ilaçlar arasındadır.

Migrenin Zararları

- Migren hastalarıyla ilgili yapılan araştırmalara göre beynin yaşamsal merkezlerinin yoğun olduğu bölgelerinde lezyon riski, migreni olmayan kişilere göre 7 kat daha fazla olmaktadır. Risk, auralı migreni olan kişilerde ya da ayda en az bir kez migren atağı yaşayanlarda daha çoktur. Sık atak yaşayan auralı migren hastalarında ise risk 16 kat fazladır.

- Auralı migren tipi olan kadın doğum kontrol hapı ya da menopozda östrojen hormonu kullanırsa felç olasılığı 15 kat artar.

- Auralı migren tipi damar tıkanıklıklarına zemin hazırlar. Bu sorunu olan kişi sigara içerse damar tıkanıklığı olasılığı artar veya beyin krizi riskiyle karşılaşabilir
 
Üst Alt