Mihrali Bey
BİR DESTAN KAHRAMANI: MİHRALİ BEY (18441906)
Birkac Soz
Mihrali Bey'in koyunden (AcıyurtSıvas) olmam dolayısıyla cocukluğum, hep bu yuce kişinin kahramanlıklarını dinlemekle gecti Halkımızın, İkinci Koroğlu, İkinci Battal Gaziolarak vasıflandırdığı Mihrali Bey'i inceleyip yazmak fikri de bundan kaynaklanmıştır
1971 yılından itibaren bu konuda bilgiler toplamaya başladım Malzemeleri toplarken gordum ki; Gazi Ahmet Muhtar Paşa'nın Hatırat ve Mehmet Arif Bey'in Başımıza Gelenler'i haricindeki yazılar (Bkz Bibliyografya 2, 5, 10, 11, 13) hep bu eserleri tekrardan ibaret
Duyduklarımın ve bildiklerimin pek coğu yazılmamıştı Araştırmalarımı derinleştirdim Halen sağ olan torunları ve bu sahada derlemeleri bulunan amcam Beşir Sonmez ile irtibata gectim Eksik bir kısım kalmaması icin on uc yıl bekledim Saygıdeğer dostum Ali Birinci'nin de teşvikiyle nihayet yazmaya karar verdim
Mihrali Bey'in hayatı okunduğunda bazı bolumler, okuyucularımıza mantıksız gelebilir Şunu soyleyelim ki; bunların hepsi de hakikattir Bu yuzdendir ki, halkımız onu yuceltmiş; bir destan kahramanı olarak gormuş; hakkında sayısız destanlar soylemiştir Maalesef bunlardan pek azı elimizde mevcuttur Yayımlanan ve bilinen destanların haricinde, ben de Tokatlı Aşık Puryani'den uc destan derleyerek manzum parcalar bolumune ilave ettim
Mihrali'ye Muhur Alide denmektedir Bu, halkımızın yakıştırmasıdır
Mihrali'nin hayatı, başlı başına bir film konusudur
(Sivas, 10 4 1984)
Yrd Doc Dr Doğan KAYA