bilgiliadam
Yeni Üye
mitoz ve mayoz bolunme ile ilgili cozumlu sorular
SORU : 92 kromatitli bir hucre mitoz bolunme gecirdikten sonra oluşan yeni hucreler kac kromozomlu olur?
A) 184 B)92 C) 46 D)23
CEVAP : 1 kromozom 2 kromatit bulundurduğuna gore, 92 kromatit 46 kromozomda bulunur Mitoz bolunmede kromozom sayısı değişmez
CEVAP: C
SORU : İnsan vucut hucresinde kac tane cinsiyet kromozomu vardır?
A) 1 B) 2 C) 22 D) 44
CEVAP : İnsanda vucut hucresi 2n 46 kromozomludur Bu kromozomların 22 cifti (44 tanesi) vucut kromozomu, 1 cifti (2 tanesi) cinsiyet kromozomudur (XX veya XY)
CEVAP: B
SORU : Bir hucre arka arkaya iki mitoz, bir ma
yoz bolunme gecirirse, sonucta kac hucre oluşur?
A) 4 B) 8 C) 16 D) 22
CEVAP : Mitozda bir hucreden 2 hucre oluşur Arka arkaya iki mitozda 4 hucre oluşur Bu dort hucrenin her biride mayozla 4 er tane hucre oluşturunca toplam 16 hucre meydana gelir
SORU: 60 kromozomlu bir yumurta ana hucresi once mayoz sonra mitoz geciriyor
AOluşan hucrelerin metafazın da ki kromatit sayısı ?
BAna canlının otozom sayısı ?
CAna hucrenin Karaciğer hucresinde ki kromozom sayısı
CEVAP: A60 kromozomlu canlı once mayoz geciriyor yani kromozom sayısı 30 olacak sonra mitoz geciriyor yani kromozom sayısı değişmeyecek yani 60MAYOZ30MİTOZ30 olacaktır
O halde 1 kromozom 2 kromatit ise 30 kromozom 60 kromatit olur
BAna canlımız 60 kromozomlu ise 58 otozomu bulunur
CAna canlımız 60 kromozomlu yani 2n 60 karaciğer hucresi de 2n kromozomlu olduğu icin 60 kromozom bulundurur
SORU : 92 kromatitli bir hucre mitoz bolunme gecirdikten sonra oluşan yeni hucreler kac kromozomlu olur?
A) 184 B)92 C) 46 D)23
CEVAP : 1 kromozom 2 kromatit bulundurduğuna gore, 92 kromatit 46 kromozomda bulunur Mitoz bolunmede kromozom sayısı değişmez
SORU : İnsan vucut hucresinde kac tane cinsiyet kromozomu vardır?
A) 1 B) 2 C) 22 D) 44
CEVAP : İnsanda vucut hucresi 2n 46 kromozomludur Bu kromozomların 22 cifti (44 tanesi) vucut kromozomu, 1 cifti (2 tanesi) cinsiyet kromozomudur (XX veya XY)
CEVAP: B
SORU : Bir hucre arka arkaya iki mitoz, bir ma
yoz bolunme gecirirse, sonucta kac hucre oluşur?
A) 4 B) 8 C) 16 D) 22
CEVAP : Mitozda bir hucreden 2 hucre oluşur Arka arkaya iki mitozda 4 hucre oluşur Bu dort hucrenin her biride mayozla 4 er tane hucre oluşturunca toplam 16 hucre meydana gelir
SORU: 60 kromozomlu bir yumurta ana hucresi once mayoz sonra mitoz geciriyor
AOluşan hucrelerin metafazın da ki kromatit sayısı ?
BAna canlının otozom sayısı ?
CAna hucrenin Karaciğer hucresinde ki kromozom sayısı
CEVAP: A60 kromozomlu canlı once mayoz geciriyor yani kromozom sayısı 30 olacak sonra mitoz geciriyor yani kromozom sayısı değişmeyecek yani 60MAYOZ30MİTOZ30 olacaktır
O halde 1 kromozom 2 kromatit ise 30 kromozom 60 kromatit olur
BAna canlımız 60 kromozomlu ise 58 otozomu bulunur
CAna canlımız 60 kromozomlu yani 2n 60 karaciğer hucresi de 2n kromozomlu olduğu icin 60 kromozom bulundurur