Geçtiğimiz günlerde Paris’te başlayan yangın, Fransa’nın en değerli tarihi yapılarından biri olan 850 yıllık Notre Dame Katedrali'ne zarar verdi. Yapının bir çok tarafının çökmesine sebep olan yangın, tüm yerküreyi üzüntü içinde bıraktı. Kısa bir mühlet sonra Fransız milyarderler, bu tarihi yapıyı kurtarmak için bir araya geldi.
LVMH’in CEO’su Bernard Arnault, geçtiğimiz Salı günü binanın tamiri için €200 milyon bağış yapacağını açıkladı: “Arnault ailesi ve LVMH Öbeği, bu ulusal trajedi için bir arada ve Fransa’nın sembolü olan bu kıymetli katedralin onarımı, mirasının korunması ve birliği için yardım edeceğine kelam veriyor. Fransız Tarihinin temel bir modülü olan bu mimari yapının tekrar inşasına adanan fona yekun 200 milyon avro bağış yapılacak.”
Yerkürenin en büyük lüks marka öbeği olan LVMH’in bünyesinde Celine, Christian Dior, Fendi, Givenchy, Louis Vuitton üzere markalar nokta alıyor. Arnault’un bağış kararı üzerine, Salma Hayek’in eşi ve Kering Kümesi CEO’su François-Henri Pinault da €100 milyon bağış yapacağını açıkladı.
“Babam, François Pinault ve ben, Notre Dame’ın onarımı için Artemis fonundan €100 milyonluk bir bağış yapmaya karar verdik,” diye açıklama yapan Pinault; Gucci, Saint Laurent, Balenciaga ve Alexander McQueen üzere markaların bulunduğu Kering öbeğinin CEO’su.
Bir çok haber menşesi, Notre Dame’ın yapısının temellerinin kurtarıldığını söylerken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bu değerli tarihi yapının onarılması için açıklamada bulundu: “Notre Dame yanıyor, bu üzüntüyü biliyorum ve bu acı tüm Fransızları etkiledi. Gelgelelim bu akşam burada umuttan da bahsetmek istiyorum. Gururlu olalım zira bu katedrali 800’den ziyade sene evvel inşa ettik ve bu yapıyı yüzyıllar boyunca büyüttük ve geliştirdik. Bu gece ciddiyetle söylüyorum: birlikte tekrar inşa edeceğiz.”