Son Konu

Modern Kimyanın Kurucusu Kimdir

bilgiliadam

Yeni Üye
Katılım
16 Ağu 2017
Mesajlar
1,516,397
Tepkime
42
Puanları
48
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Modern Kimyanın Kurucusu Hakkında Bilgi

Modern Kimyanın Kurucusu

Modern anlamda kimya bilimin kurucusu Cabir bin Hayyan olarak bilinir



Cabir Bin Hayyan; başta kimya olmak uzere, tıp, eczacılık, metalurji, astronomi, felsefe, fizik gibi ilim dallarına katkılarıyla bilim tarihcileri tarafından tanınan Musluman bir alimdir KUfe'de eczacı bir babanın cocuğu olarak doğmuştur Maddelerin altına donuşturulmesi (transmutasyon) icin metotlar geliştirmeyi hedefleyen simya ilminin babası olarak bilinen Cabir bin Hayyan, geliştirdiği element anlayışı, denge teorisi yaklaşımı, tatbikatları, icat ettiği alet ve duzeneklerle kimyanın babası kabul edilmektedir

Organik maddelerin distilasyonuna buyuk onem veren ve dunya uzerindeki ilk kimya laboratuvarını kuran Cabir bin Hayyan, tabiattaki maddelerin saf olmadığını belirtmiş ve bunları saflaştırarak saf elementler elde etmeye calışmıştır Mesela suyu tekrar tekrar damıtarak saflaştırmıştır Cabir, kimyevi işlemlerde kullanmak uzere tasarlamış olduğu aletlerle kimyaya buyuk katkılarda bulunmuştur Bunlar arasında en dikkat cekenlerden biri, damıtmayı kolaylaştıran, daha verimli ve guvenli bir şekilde yapılmasını sağlayan imbiktir

Cabir bin Hayyan oksidasyon (metallerin yuksek sıcaklıkta ısıtılarak oksitlerine ayrıştırılması), bunun tersi olan reduksiyon, buharlaştırma, sublimleştirme (saflaştırmatasfiye), eritme, suzme, damıtma, kristalleştirme (billurlaştırma) gibi yontemler geliştirmiştir Ceşitli metal ve celik uretim usUllerinin geliştirilmesi, deri ve bez boyalarının hazırlanması, kukurtlu bileşiklerden arsenik ve antimuan, bitkilerden yağ elde edilmesi, metallerin saflaştırılması, kumaşın boyanması, su gecirmez elbiselerin cilalanması, manganez dioksitin cam yapımında kullanılması ve gunumuzde hala kullanılan camın renklendirilmesi gibi buluşları da gercekleştirmiştir1,3,4,5 Cabir bin Hayyan ve diğer İslam alimleri vasıtasıyla Avrupa dillerine gecmiş kimya ile ilgili bazı tabirler de vardır Alkol (elKuhl, Alcohol), ustun tasfiye aleti (elİnbik, Alembic), alkali (alkali, alkali), ismid (Antimony), aludel (kapkacak), cinko asidi (tutti), mağara tuzu (Reculgar, realgar) bunlardan bazılarıdır5 Bu tabirler ve yontemler gunumuz kimyasında halen kullanılmaktadır Bunlardan bazıları kirecleştirme (calcination), kristallendirme, filtreleme, sıvılaştırma ve arıtma olarak, modern kimyanın halen kullandığı ve vazgecemediği tekniklerdir



Bilim, insanoğlundan ayrı düşünülemeyeceği gibi orta çağdan bu yana gelişen bilim de geçirdiği değişikliklerden ötürü günümüzde artık faklı adlandırılmaktadır. Bilimin anlamına kısaca göz attığımızda karşımıza şöyle bir tanımı çıkmaktadır. Gözlemlenebilen dünyada ki, evrende ki olguların belirli bir kısmını inceleme hedefi olarak alıp, belirli gözlem, yöntem ve deney basamakları kullanarak ve denetlenebilen mutlak gerçekliğe dayanarak belirli yasalara ulaşan, düzenli ve tutarlı bilgidir.

Orta çağdan önce karşılaşılan bilimde daha çok tinsel konular ele alınıp evrende ki her şey din üzerinden açıklanmaya çalışılmıştır. Ancak orta çağda gerçekleşen Rönesans’ın etkisiyle evrende var olan olayları açıklamak için dogmatik yapıda ki dinin yetersiz olacağı fark edilmiş ve gözlemlere dayanarak, belirli yöntemlerle ulaşılan somut bilgilerin güvenilirliği ön plana çıkmıştır.

Modern bilim denildiğinde elbette ilk akla gelen isim Galileo Galilei’dir. Orta çağ Avrupası’nda oldukça tutucu ve dogmatik olan Hristiyan inancının ortasında “Dünya yuvarlaktır ve kendi etrafında döner” sözleriyle Papa tarafından yargılandığı ve kitapları yasaklanmayıp sadece dünya ile ilgili bölümün çıkartılması istendiği ve ömrünün sonuna kadar ev hapsinde herkesçe bilinen bir gerçektir.

Galileo Galilei Kimdir?

1564-1642 yılları arasında yaşamış olan bilim adamı. Matematikte çalışmalarından dolayı 25 yaşında Pisada Profesörlük makamına ulaşmıştır. Corpenicus ve Kepler’in açtığı yolda ilerlemiş Gök Bilim Dinamiği ve Mekanik Fiziğin temellerin atmıştır. Güneş Merkezci görüşü benimsemiş ve çalışmalarına bu yolda devam etmiştir.

Galileo Galilei’nin Buluşları Nelerdir?

Galileo Hollandalı gözlük tüccarının yaptığı teleskobu geliştirmiştir. Gözlük teknoloji ile teleskop teknolojisi ayrı olduğu için Galileo merceklerini kendi yapmak zorunda kaldı. Bu merceklerle de çok kaliteli bir dürbün yaptı. Bu dürbünü İtalyan donanmasında kullanılarak savunmada ve saldırıda büyük üstünlük sağlandı. Bu yüzden de İtalya hükümeti onu ömür boyu maaşa bağladı. Galileo bu dürbünü daha da geliştirerek 20 kat daha güçlü teleskopunu yaptı. Galileo teleskopuyla birçok incelemede ve keşiflerde bulunmuştur. Güneş üzerinde ki lekeleri, Ay üzerinde ki dağ ve vadileri, Jüpiterin dört uydusunu keşfetmiştir.

Galileo’nun asıl katkısı fizik dalında olmuştur ve modern fiziğin kurulmasını garantilemiştir. Aristo’dan itibaren inanılan hafif cisimlerin ağır cisimlere göre daha yavaş düşeceği inancına serbest salınım yasası ile yıkmıştır. Formüllerini çıkardığı yasalar arasında serbest salınım yasası ve sarkaç yasası da vardır. İvmeyi bulan ilk kişidir. Bunlarla birlikte tüm bu yasaları formüle etmeyi başarmıştır. Ayrıca süredurum yasası denen yasayı bulmuştur ve bu yasayı Newton’nun eylemin ilk yasası olmuştur. Onun içindir ki bu yasaya eylemsizlik yasası denir. Bu alanda bulduğu tüm yasalar dinamiğinde kurucusu olmasını sağlamıştır.

Galileo’nun çalışmalarında izlediği yöntem gözlem ve deney yöntemidir. Doğada ki olayları titizlikle incelemiş ve daha sonra bunları tarafsız deneylerle kanıtlamış ve formüllerini çıkarmıştır. Bu yöntemde doğal olarak matematik ve geometri dilini kullanmıştır. Bu nedenle fizik bilimi Galileo ile birlikte tam bir nicelik kazanmıştır.

Galileo yaptığı çalışmalarla bilinen dünyayı kökünden sarsmış ve özellikle Aristo’nun evrenini yıkmıştır. Galileo günümüz biliminin ve astronominin temellerini atmış, Isaac Newton ve Einstein gibi bilim adamlarının zeminini oluşturmuştur. Kısacası Galileo Galilei pozitif bilimin atası olmuştur.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst Alt