Son Konu

Mona lisa

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Bembeyaz dişlere ve şık bir gülümsemeye ne kadar sahip olsak da hiç elbet gülüşümüz Leonardo da Vinci'nin süper tablosundaki Mona Lisa'nınki kadar ünlü olmayacaktır. Ama Da Vinci porselenleri ile inanılmaz bir gülüşe sahip olabilirsiniz.

Elbette ki porselenleri Leonardo Da Vinci yapmamaktadır. Gülümsemesi ile ünlü bir tablonun ressamı ile estetik bir gülümsemenin birlikte anılması da yalnızca güzel bir ironidir.

Televizyonlarda mahsusen son vakitlerde sık sık ismini duyar olduğumuz Da Vinci porselenleri diş hekimliği terimi ile “laminat porselenler” den öteki bir şey değildir. Da Vinci ismi ile anılmalarının nedeni birinci kere Amerika Birleşik Devletleri'ndeki “Da Vinci Protez Laboratuarı” tarafından yapılmış olmasıdır.

Laminat porselenler ya da gayrı isimleri ile Da Vinci porselenleri, lamineler, lamineyler, laminalar estetik dertleri olan ön dişlerde harika bir kozmetik diş hekimliği tatbikidir. Laminat porselenlerin yapılış biçimini laminat parkelere benzetebiliriz. Nasıl ki laminat parkeler tutarlı hazırlanan yere yapıştırılarak yapılıyorsa laminat porselenler de emsal formda dişin tamamının kesilmesine gerek kalmadan ön yüzde hafif bir aşındırma yapılarak diş yüzeyine yerleştirilen ince porselen tabakalardır.

Porselenden imal edilen bu tabakalar ince olmaları nedeni ile ışık geçirgenliğine sahiptir bu da dişin doğal görünmesini sağlar.

Laminat kaplamalar en çok renk değişikliklerinin giderilmesi ve ortodontik tatbik istemeyen hastalarda dişler arasındaki boşluklar ve biçim bozukluklarının tedavi edilmesi ile kullanılırlar. Esas pratik meydanları şu halde özetlenebilir:

• Renklenmelerde, bleaching (diş beyazlatma) üzere metotlarla sonuç alınmayan ileri noktadaki antibiyotik, flor vb. lekelerinde kalıtsal yapı ve renk bozukluklarında,
• Ayrık dişleri bitiştirmede (diastema kapama),
• Kırık yahut aşınmış dişlerin restorasyonunda,
• Rengi ve yapısı bozulmuş eski dolguların düzeltilmesinde,
• Ortodontik tedavi alternatifi olarak.

Laminat çabucak derhal her yaş öbeğindeki bireylere uygulanabilir. Fakat kimi durumlarda çene yapısı ile ilgili sorunlar ve tırnak yeme, kalem ısırma üzere alışkanlıkları olan bireylerde uygulanamayabilmektedir.

Laminat porselenler hassas ve titiz bir çalışma ile uygulanmalıdır. Aksi takdirde lâtif bir imaj ortaya çıkmayabilir. Dayanaklılığı sahih kullanıldığında başka porselen tiplerinden çok da farklı değildir. Epeyce estetik bir sonuç veren bu tatbikin avantajları şöyle sıralanabilir:

• Küçük bir müdahale ile sağlıklı ve doğal bir görünüş elde edilir,

• Dişinizde yalnızca, tırnak genişliğinde bir yuva açılması (ki bu da her vakit gerekmeyebilir) kafidir,

• Sağlam, renkleri bozulmayan ve dayanıklı gereçlerden üretilirler.

• Dişlerinizin doğal yapısı bozulmadan istediginizin estetik özelliklere sahip olması yalnızca lamineyt veneer ile mümkündür

• Tedavi vadesi kısadır..

• Tedaviye başlamadan tedavi sonucu gösterilebilir.

• Dişlerin renklenmesini yok eder.

• Aşınmaya karşı direnci yüksektir.

Elbet her tedavi üzere bunun da bir grup dezavantajları vardır. Pahalı bir tedavidir, hassas bir diş hazırlığı ve çok düzgün bir laboratuar çalışması gerektirmektedir.

Gülümsemeniz eksik olmasın.

 
Üst Alt