Obezite vücutta sağlığı tehdit edecek oranda yağ birikmesi olarak tanımlanır. Obezitenin nedenlerinin altında pek çok faktör bulunurken, özetle harcanılan kalori miktarından fazla kalori alınması ve bu kalorilerin yağa dönüşerek depolanması olarak açıklanabilir. Vücut kitle indeksinde kişinin kilosunun boyuna oranı %20 fazla ise obezite, eğer %60 oranında yani VKİ 40’ın üzerinde ise morbid obezite olarak sınıflandırma yapılır.
MORBIT OBEZITENIN NEDEN OLDUĞU HASTALIKLAR
Morbid obezite metabolik bir grup hastalığa yol açabilir. Bu hastalıklar sonucunda kişi ölümcül problemlerle karşı karşıya kalabilir, yaşam kalitesi düşer ve yaşam süresi önemli ölçüde etkilenebilir, hem fiziksel hem de psikolojik sorunlarla mücadele etmek zorunda kalabilir. Morbid obezite ile ilişkili olan hastalıklar arasında;
Tip ll diabet
Koroner arter hastalığı
Safra kesesi taşı
Göğüs ve kolon kanseri
Osteoartrit
Hipertansiyon
Uyku apnesi
İdrar inkontinansı
Damarsal hastalıklar, iskelet ve kas sistemi hastalıkları da morbid obeziteye eşlik eden hastalıklar arasında sayılabilir.
Bu nedenle uluslararası standartlara göre vücut kitle indeksi 35'in üzerinde olup ek hastalığı bulunanlara ve vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde olan kişilere obezite cerrahisi önerilebilir.