Son Konu

Morbid Obezite

yasuo

Yeni Üye
Katılım
14 Şub 2021
Mesajlar
84,876
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0


Çağımızın görülme sıklığı hızla artmakta olan kronik ve kompleks bir sağlık problemlerinden olan obezite, vücutta sağlığı bozacak ölçüde anormal ve aşırı yağ birikmesi nedeniyle oluşan ve pek çok sağlık sorununa neden olan metabolik bir sendromdur. Obezite, geleneksel yöntemler ile tedavi edilebilen basit bir fazla kilo sorunu değildir, aksine yüksek sağlık riskleri taşıyan ciddi bir klinik hastalık ve tehlikeli bir sağlık sorunudur. Çünkü, obezite birçok hastalık için de önemli bir risk faktörüdür.

Yetişkinlerde obeziteyi sınıflandırabilmek ve vücut metrekaresi başına düşen ağırlığı ifade etmek için Beden Kitle İndeksi (BKI/ BMI- Body Mass Index) kullanılmaktadır..Dünya sağlık örgütü verilerine göre beden kitle indeksi 30 un üstünde olanlar obez olarak adlandırılmaktadır.

En sık karşılaşılan obezite nedenleri şunlardır:

  • Besleyiciliği zayıf, yağ ve kalori açısından zengin fast food türü gıdalar tüketmek

  • Hareketsiz yaşam

  • Az uyumak: Uykusuzluğun vücutta neden olduğu bazı hormonal değişiklikler sonucu kendinizi aç hissedebilir ve bazı yüksek kalorili yiyeceklere ihtiyaç duyabilirsiniz

  • Genetik: Genetik yapı, vücudun gıdaları enerjiye nasıl çevirdiğini ve yağın nasıl depolandığını etkileyebilir.

  • Yaşlılık: Yaşlandıkça kas kütlesi azalır ve metabolizma yavaşlar. Bu durum kilo almayı kolaylaştırır

  • Hamilelik sırasında alınan kiloyu tekrar vermek zor olabilir.
Obezitenin Tedavisi

Obezitenin tedavisi diyet-fiziksel aktivite, medikal tedavi ve cerrahi tedavi olmak üzere birkaç aşamaya ayrılabilir. Fiziksel aktivite eşliğinde diyet tedavisinin veya medikal tedavinin sonuç vermediği obezite durumlarında bariatrik cerrahiye başvurulmaktadır. Diyet sırasında diyete uyumu arttırmak için Mide balonu ve Mide botoksu gibi küçük cerrahi işlemler de diyete eklenebilir. Hastaya uygulanacak tedaviye hastanın ne istediği ve ne beklediği karşılıklı konuşularak karar verilmesi gerekmektedir. Mesela Morbid obez bir hasta sadece mide balonu veya mide botoksu gibi yöntemlerle istediği kilolara ulaşamaz. Bu yöntemler hastayı ameliyata hazırlamak ameliyat riskini azaltmak için kullanılabilecek yöntemler olarak denenmelidir.





Mide balonu:

Silikon elastik bir balonun doğrudan görüş altında endoskopik veya laparoskopik tekniklerle mideye yerleştirilmesi ve metilen mavisi ile renklendirilmiş izotonik NaCl ile şişirilmesi şeklinde uygulanır. Tam dolu mide hissinin oluşması, açlık hissi oluşturan hormon salınımında azalma ve iştah baskılanması ile sonuçlanır. Bu durumun besin alımını azaltması beklenir.

Mide botoksu:

Mide botoksu tedavisinde mide orta ve çıkışa yakın kesimlerinde kas tabakasına enjekte edilmesi ile altı aylık tedavi başlar. Dört- altı ay kadar süre ile bu kasları felç etiğinden mide hareketleri ve mide boşalması zayıflar. Böylece gıdalar mideyi daha geç terk ettiğinden kilo verilmesine katkı sağlar.

Cerrahi girişim için seçilecek hastaların özellikleri nelerdir?

1.Vücut kitle indeksi 40 kg/m² ve üzerinde olmalı,

2.Vücut kitle indeksi 35-40 kg/m² arasındaysa, şeker hastalığı, hipertansiyon, uyku apnesi vb. gibi yandaş hastalığı olmalı

3.Hastanın yaşı 18 ile 60 yaş arasında olmalı

4.Var olan obezite en az 3 yıldır olmalı

5.Hastanın hormonal bir rahatsızlığı olmamalı

6.Alkol, uyuşturucu ve ilaç bağımlılığı olmamalı

7.Kabul edilebilir ameliyat riski olmalıdır.

Tüp Mide ameliyatı (Sleeve Gastrektomi)

Ameliyat sonrası hastalar 3-4 gün sonra taburcu olurken yaklaşık 1 ay sonra katı gıda alımına geçebilmektedir.


 
Üst Alt