Son Konu

Motorda kompresyon kaçağı belirtileri

Profösör

(¯´•._.• Site Yetkilisi•._.•´¯)
Katılım
11 Ocak 2022
Mesajlar
15,260
Tepkime
14
Puanları
38
Yaş
35
Konum
Rusya
Web
bilgilihocam.com
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Yaşlı veya hor kullanılmış araçlarda kompresyon kaçağı sorunları görülebilmektedir. Yakıtın verimli yanabilmesi için silindirdeki yakıtın iyi bir şekilde sıkıştırılması gerekir. Eğer bazı parçalar aşınmış ise ve silindir kapağı contası işlevini kaybettiyse motorda kompresyon kaçağı meydana gelmektedir.

Motorda kompresyon kaçağı belirtileri​

Motorda kompresyon kaçağı olabileceğini düşündüren bazı belirtiler şunlardır:

Sizin aracınızın aynı modeli sizinkinden daha az yakıt harcıyorsa veya 0’dan 100’e daha kısa sürede çıkıyorsa motorunuzda kompresyon kaçağı olabilir.

Yani aracınızın gereğinden düşük performans gösteriyor olması kompresyon kaçağı olabileceğini, silindirlerdeki hava/yakıt karışımının olması gerektiği derecede sıkıştırılamadığını bize anlatır.

Bu sorunun başka belirtileri vardır. Motor yağ yakıyorsa, egzozdan gri/mavi duman geliyorsa bu da kompresyon kaçağına işaret eder.

Motorda kompresyon kaçağı var ise motor çabuk hararet yapar, yağ ve su eksiltir.

Motorda kompresyon kaçağı neden olur ?​

Bu sorunun yaygın sebebi silindir kapak contasının yanmış, çatlamış, yıpranmış, yani işlevini kaybetmiş olmasıdır. Silindir kapak contası, silindir kapağı ile motor arsında bulunur ve yağ, su, hava kaçaklarını önlemede görevlidir.

Silindir kapağı yüksek basınç ve sıcaklığa maruz kaldığı için zamanla yanması, çatlaması durumu oluşabilmektedir. Eğer silindir kapağı contasında kaçak olursa yanma odasına su girer ve bu da hem motor performansını düşürür hem de motor yağı kalitesini düşürür.

Silindir kapağının yanmasının başlıca sebebi motorun hararet yapmasıdır.

Motorda kompresyon kaçağı olmasının diğer yaygın sebebi sübap arızasıdır. Motorun hararet yapması sübapları eğmekte, bükmekte ve işlevlerini azaltmaktadır.

Deforme olan sübapların düzgün oturmaması, kapanmaması nedeniyle sızdırma oluşmaktadır. Otomobillerde emme sübapı ve egzoz sübapı bulunur.

Emme sübapı yakıt ve havanın silindire geçtiği yerdir. Egzoz sübapı ise yanan gazların atıldığı yerdir. Her ikisinin de arıza/deforme olmasının başlıca sebebi aşırı sıcaklıktır.

Pistonlarda aşınma veya delik olursa da bu kompresyon kaçağına sebep olur. Motor çalışırken silindirin içi aşırı sıcaktır ve bu sıcaklık pistonlarda aşırı sıcak noktalar meydana getirir. Zamanla bu sıcak noktalarda delik veya çatlak oluşursa bu da sızıntıya sebep olur.

Yukarıdaki sebeplerin haricinde silindir bloğunun çatlaması, triger kayışının düzgün çalışmaması, piston halkalarının aşınması, sübapları yaylarının, yuvalarının, tırnaklarını aşınmış olması ve eksantirik milinin aşınması motorda kompresyon kaçağı olmasına neden olmaktadır.

Motorda kompresyon kaçağı test ile nasıl anlaşılır ?​

Motorda kompresyon kaçağının iki testi vardır:

  • Islak test
  • Kuru test
Kuru test yaygın olanıdır ve genel bir bilgi verir. Eğer kuru testte motorda kompresyon kaçağına dair bir bulgu görülürse daha detaylı olarak durumu anlamak için ıslak test yapılabilir.Eğer ıslak test ile kuru test sonuçları aynı veya birbirine yakın ise motorda kompresyon kaçağı yok demektir.

Motor kompresyon testinde silindirlerin içindeki basınç bar veya psi cinsinden ölçülür. Her bir silindirin sıkıştırma basıncı ayrı ayrı ölçülür. Eğer silindirlerden birinin sıkıştırma basıncı diğerlerinden en az1,5 bar daha az ise o silindirin kapak contası yanmış olabilir.

Testte olması gereken değer motordan motora değişebilmektedir. Motor üreticileri sıkıştırma değerinin kaç olması gerektiğine dair katalog yayınlamakta olup motorda kompresyon kaçağı olup olmadığı bu değerlerle kıyaslanarak anlaşılmaktadır.

Motorda kompresyon kaçağı tamiri​

Eğer sorunlu parça silindir kapak contası, sübaplar veya pistonlar ise bunların değişmesi mümkündür. Silindirde çatlak var ise bu çatlakları dolduran katkı maddeleri vardır.

Motorda kompresyon kaçağı belli bir noktaya kadar tamir edilebilen bir sorundur.
 
Üst Alt