Arac sahiplerinin her yıl ödeme yaptığı Motorlu Araç Vergisi (MTV) 2 taksitte yapılır ödemelerin 1. taksiti 1-31 Ocak ayı 2. taksit ise 1-31 Temmuz tarihlerinde yapılmaktadır.
Trafik şube ve ofislerine kayıtlı motorlu taşıtlar ile Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne kayıtlı ve kayıtlı uçak ve helikopter sahipleri bu vergiyi ödemekle yükümlüdür. Motorlu Taşıtlar Vergisi yükümlülüğü motorlu taşıtların tescili ile başlar ve tescilin silinmesiyle sona erer. Trafiğe kaydedilecek yeni araç takvim yılının ilk 6 ayı içinde alınmışsa, ödeme takvim yılı başında yapılır; Yılın ikinci yarısında alınan aracın ödemesi son 6 aylık dönemin başında başlar.
Karayolları Trafik Şubesine kayıtlı tüm motorlu araç sahiplerinin yılda iki kez ödemeleri gereken bir vergi türü olan Motorlu Taşıt Vergisi her yıl Ocak ve Temmuz aylarında iki taksit halinde ödenmektedir. Motorlu Taşıt Vergisi borcunuzu Gelir İdaresi web sitesinden gib.gov.tr veya sözleşmeli bankalardan kolayca ödeyebilirsiniz. Nakit veya kredi kartı ile ödeme yapabilirsiniz. Bazı bankalar devlet tarafından sunulan taksitlere ek taksit seçenekleri sunmaktadır. Bu şekilde, bütçenizi bir kerede tüketmek yerine, ödemelerinizi daha kolay bir şekilde yapabilirsiniz.
Motorlu Taşıtlar Vergisi Nasıl Hesaplanır?
Araç sahiplerinin her yıl ödemesi gereken Motorlu Taşıt Vergisi miktarı, Karayolu Trafik Kanunu uyarınca belirlenir. Motorlu Taşıt Vergisi'nin hesaplanmasında, taşıt türü, yaşı ve motor hacmi önemlidir. Ödenecek vergi miktarı, aracın otomobil, kamyon, minibüs, otobüs veya minibüs olmasına bağlıdır.
Motorlu Taşıtlar Vergisi, otomobil ve motosikletlerin yaş ve silindir hacmine ve otobüslerin yaş ve oturma kapasitesine göre belirlenir. Kamyon ve kamyonetlerde, MTV miktarı, aracın yaşı ve maksimum toplam ağırlık dikkate alınarak hesaplanır.
Motorlu taşıtlar vergisi ödenmezse ne olur?
Ödemeyi geciktirirseniz, priminiz aylık artış zammına eklenir, bu nedenle Motorlu Taşıt Vergisi tutarınızın ilk taksitini Ocak sonundan önce yatırmayı unutmayın. Ödemezseniz, önce Maliye Bakanlığı'ndan bir uyarı alırsınız. Eğer ödeme ertelenirse, uzun süre yapmazsanız, Bakanlık banka hesaplarınızı ele geçirecek ve MTV'yi hesabınızdan tahsil edecektir. Daha da kötüsü, aracınız bile bağlanabilir. Bu tür sorunları yaşamak istemiyorsanız, zamanında araç verginizi ödemeniz gerekir.