Yüce Rabbimizin ihsan ve kereminin zirveye ulaştığı Muharrem ayı, Hicri takvimin ilk ayıdır. Bununla birlikte Muharrem ayı İslam dininde bulunan dört haram ayından biridir. Her Müslüman bu ayın anlam ve önemini bilmeli ve elinden geldiğince değerlendirmelidir. Zira bu gibi zaman dilimleri büyük hayırlar ve manevi fırsatlar içermektedir. Peki, bu ay neden bu kadar önemlidir. Bu mübarek ay içerisinde Hicri yılbaşını barındırdığı gibi haram aylardan biridir ve “Aşure” günü gibi çok değerli bir günü içerisinde barındırmaktadır. Unutmamalıyız ki Muharrem ayı, yüce Mevla’mızın on peygamberine on farklı büyük ikram ve ihsanı nasip ettiği mübarek bir aydır. Peygamberlere verilen ihsanları şöyle sıralayabiliriz.
Hazreti Musa’nın kızıl denizi yarması üzerine Firavun ile ordusunun sulara gömülmesi.
Hazreti Nuh’un Cudi Dağının üzerine gemisini demirlenmesi.
Hazreti Yunus’un yunus balığının karnından kurtulması.
Hazreti Adem’in tövbesinin Yüce Mevla’mızın kabul etmesi.
Hazreti İsa’nın dünyaya gelmesi ve semaya yükselmesi.
Hazreti Yusuf’un kardeşlerinin attığı kuyudan çıkarılması.
Hazreti Davud’un tövbesinin kabul edilmesi.
Hazreti İbrahim’in oğlu Hazreti İsmail’in dünyaya gelmesi.
Hazreti Yusuf’un hasretinden dolayı gözleri kapanan Hazreti Yakub’un gözlerinin görmeye başlaması.
Hazreti Eyüb’un hastalığından şifaya kavuşması. Bu büyük olayların hepsi bu günde vuku bulmuştur.
Muharrem ayını nasıl değerlendirmeliyiz?
Oruç ile Muharrem ayını değerlendirmek: Fahri kainat Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bir hadis i şerifinde şöyle buyurmuştur:
“Muharrem ayından bir gün oruç tutan kimseye, bir gününe karşılık otuz günlük sevap vardır.”
Bu mübarek ayda tutulan orucun ne kadar önemli ve değerli olduğu Efendimizin bu sözlerinden gayet açık bir şekilde anlaşılmaktadır. Efendimizin başka hadislerinde de zikredildiği üzere Ramazan orucundan sonra tutulan oruçların en faziletlisi ve sevaplısı Muharrem ayında tutulmakta olan oruçlardır. Muharrem ayının ilk 10 günü ve Aşure günü olan Muharrem ayının onuncu günü ile birlikte bir gün öncesinde ve bir gün sonrasında oruç tutanlara sevap vardır. Peygamberimiz başka bir hadisinde şöyle buyurmuştur:
“Aşure günü tutulan oruç, geçmiş senenin günahına kefaret olur”.
Namaz ile Muharrem ayını değerlendirmek: Muharrem ayının ilk gecesinde, bu günde kılınamaz ise içerisinde bulunan başka bir günde güzel bir niyet ederek bir şu şekilde bir namaz kılınabilir:
Şöyle niyet etmekte fayda var. “EY Rabbim, sen bana affını nasip eyle. Amel defterimi amellerle doldurmayı da bana nasip eyle. Beni hayırlı olmayacak amellerden koru. Daha sonra “niyet ettim Allah rızası için dört rekat namaz kılmaya” denilerek namaz için tekbir alınır.
1. Rekatte: Fatiha-i Şerife, daha sonra Ayetel Kürsi okunur. 2. Rekatte: Fatiha-i Şerife, daha sonra Amener Rasulü (Al-i İmran suresinin ilk 2 ayeti de ilave edilerek) okunur, daha sonra; 3. Rekatte: Fatiha-i Şerife, daha sonra Hüvellahüllezi okunur. 4. Rekatte: Fatiha-i Şerife, daha sonra ihlas-ı Şerif okunur. Bu Namazdan sonra gönülden geldiğince istiğfar edilir ve salavat-ı şerife getirilir. Daha sonrada dualar yapılır.
Hayır ve hasenat ile Muharrem ayını değerlendirmek: Bir Müslüman her zaman yaptığı yardımları Muharrem ayında biraz daha arttırmalı ve ihtiyacı olan kimselere Allah rızası için onları incitmeden yardım etmelidir. Şüphe yok ki bu mübarek ayda yapılan hayırların karşılığı olarak kat kat sevap yazılır.
İkram ve armağanlar ile Muharrem ayını değerlendirmek: Peygamberimiz bir hadislerinde buyurmuştur:
“Her kim aşure gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunur ise, Cenab-ı Hak da senenin tamamında o kimsenin rızkına bereket ve genişlik ihsan eder.”
Efendimiz böyle buyurarak, bizleri Aşure gününde ve Muharrem ayında ailemizin rızkını zora sokmayacak şekilde ikramlarda bulunmaya teşvik etmektedir.
Dua ile Muharrem ayını değerlendirmek: Muharrem ayının birinci gününde veya içerisinde yer alan bir günde, her defasında besmele çekerek 1000 kere İhlas suresini okumakta büyük hayırlar vardır. Bunun yanı sıra samimiyet ile eller ve gönüller açılarak gönülden gelen dualar yapmakta hayırlar vardır. Kelimei tevhitler, tekbirler, Salavatı şerifler getirilebilir. Sitemizde yer alan