Son Konu

Mükemmeliyetçi ailelerin çocukları kaygılı oluyor

nicebayan

Yeni Üye
Tepkime
2
Web
nicebayan.com
Credits
-1
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Mükemmeliyetçi ve zorlama uygulayan *ailelerin, ilkokul döneminden itibaren çocukların başarısız kimlik kazanmasında *etkin oldukları bildirildi*
*
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik *Danışmanlık Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd Doç Dr Abdullah Işıklar, Ulusal Eğitim Bakanlığınca ilkokul birinci derslik *öğrencilerinin 1 hafta önce okula başlatılmasının dürüst bir kullanım olduğunu *söyledi*
*
Eğitim ve öğretim döneminin birincil haftasını çocuklarıyla sınıfta geçiren *ailelerin zamanla sınıfları terk etmesi gerektiğine dikkati çeken Işıklar, okula *uyum sürecinde ebeveynlerin okuldaki rehber ve derslik öğretmenlerle işbirliği *içinde olmalarını nasihat etti*
*
Çocukların okula uyumda zorlanmalarının normal olduğunu ifade eden *Işıklar, Her istediği yapılan, kesintisiz ödüllendirilen bir çocuktan okulda *disiplin altına girmesi bekleniyor 40 dakika oturması, zil çalınca dışarı *çıkması, oyuncaklarını paylaşması isteniyor Çocuk haliyle bu düzene harmoni *sağlamakta zorlanıyor Bu süreçte veliler de öğretmenlere takviye vermeli *Tuvalete girdikten daha sonra pantolununu çekemeyen bir çocuk düşünün Anneler bu işi *kendileri üstlendiği için çocuk, bu sefer de öğretmeninden bunu bekliyordiye *konuştu*
*
Mükemmeliyetçi aileler, başarısız kimlik oluşturuyor*
Işıklar, mektep döneminin çocukların başarılı ve başarısız kimlik *oluşturmasındaki en kayda değer vakit dilimi olduğunu belirterek, kimi çocuğun okuma *ve yazmaya 3 ay sonradan başlarken, kimilerinin de yılın sonuna içten bunu *başarabildiğini ifade etti*
*
Ailelerin, başarısızlıkları kendi çocuklarına özgü sandığını anlatan *Işıklar, şöyle devam etti: *Diğer çocuklarla kıyas ediyorlar veya 'tembel, çalışmıyor' gibi *etiketlemeler yapıyorlar Kıyaslamak, çocuğun yerine atama gerçekleştirmek çocukta 'ben *yapamıyorum' algısı oluşturuyor İlkokul birinci sınıftan itibaren çocuklarda *'başarılı kimlik veya başarısız kimlik oluşturma' başlıyor Özellikle *mükemmeliyetçi ailelerin çocuklarında bu nedenle yüksek kaygı görülüyor *Mükemmeliyetçi ve baskıcı aileler, çocukların başarısız kimliğe sahip olmalarında *bu tavırlarından nedeniyle etkin oluyorlar*
*
Yüksek enerjili gıdalar bitiren öğrenciler, öğretmenleri zorluyor*
Öğrencilerin okul disiplinine girmelerin de beslenmelerinin de manâlı *rol oynadığına dikkati çeken Işıklar, Çocuklar, gün içinde alması gereken *kaloriyi ara sıra sadece kahvaltıda alıyorlar Çocuk, çikolota gibi yüksek kalorili *yiyecekleri tüketiyor ve enerjiyle yükleniyorlar Haliyle bu enerjiyi, sınıfta *tüketmeye çalışıyorlar 40 kişilik bir sınıtfaki öğrencilerin 15'inin bu *enerjiyle yüklü olduğunu düşünürsek öğretmenler de sınıfta çocuğu denetim etmekte *zorlanıyordedi*
*
Ülkemizin büyük bölümü karasal iklimin etkisinde olduğu için *öğrencilerin okuldaki zamanının büyük çoğunluğunu kapalı alanda geçirdiğine *dikkati çeken Işıklar, Öğrencilerin enerjilerini tüketmeleri için okullarımızda *yeterli aktivite alanları yok Milli Eğitim Bakanlığı, bu konuda besin *uzmanlarından takviye almalı Öğrenciler için gıda takvimi oluşturulmalı*ifadelerini kullandı*
*
*
*

Üst Alt