Son Konu

Multipl Skleroz (MS)

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
46
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0


Mayıs ayının son haftası çarşamba günleri Dünya Multiple Skleroz (MS) günü olarak kutlanır. Hastalık hakkında bilgilendirme yapılması ve farkındalık oluşturulmaya çalışılır. MS, beyin ve omuriliği yani merkezi hudut sistemini etkileyen bir hastalıktır. Ülkemizde ve dünyada sıklığının artığına dair yayınlar mevcuttur. Nedenleri tam olarak bilinmese de meydana gelen yanlış kodlama sonucu bağışıklık sistemi, hudut sisteminin rastgele bir kısmını yabancı olarak tanımlar ve ona karşı savaşır. Bağışıklık sisteminin birçok nedenden ötürü uyarıldığı iddia edilmektedir. Bunlar ortasında beslenme değişikliği, barsak flora bozukluğu, vitamin D eksikliği, değişik enfeksiyonlar, kronik toksisite suçlanmaktadır. Sonuç olarak bağışıklık sisteminin saldırdığı ve harap ettiği hududa nazaran MS hastalığı farklı bulgular ortaya koymaktadır. Ataklar halinde kendini gösteren MS hastalığı, her şahısta farklı şiddet, sıklık ve bulgularla ortaya çıkabilmektedir.

Her MS hastasının öyküsü başkasından farklılık göstermektedir. Genelde hastalığın görülmesi 30-40 yaş aralığındadır. Genetik yatkınlık ve yetişkin çağlarda alınan virüslerin neden olabileceği MS hastalığına entelektüel, çalışan bayanların yakalanma oranın daha fazla olduğu görülmektedir.

MS hastalığı en çok; görme sorunları, algılama sıkıntıları, uyuşma, güç kaybı, olağandışı kas spazmları, hareket sorunları, istikrar zorlukları, konuşma bozuklukları, yutmada zorluk, görme bozuklukları, çok yorgunluk, akut yahut kronik ağrılar, idrar kesesi ve bağırsaklarda sorunlar ile depresyon üzere belirtiler vermektedir. Bu nedenle hastalık kıdemli hocalar tarafından ‘Maymun gibi’ formdan hale giren manasında isimlendirilir.

MS hastalığın teşhisini koyabilmek için hastanın öyküsünün bilinmesi ve nörolojik muayenesi kıymetlidir. MR ve beyin omurilik sıvısının tahlili de MS hastalığı teşhisine kıymetli katkılar sağlar. Bunların yanı sıra uyarılmış cevaplar denilen, kol ve bacaklardan elektrik verilip ilgili merkezlerdeki algılama müddetlerine bakılarak hastalığa teşhis konulabilmektedir. Birebir usullerle görme ve işitme işlevleri da test edilebilir.

Hastalığın tam tedavisi bulunmamaktadır. MS ataklarını ve bunların tesirlerini azaltmaya yönelik tedaviler uygulanmaktadır. Atakların müddetini ve tesirini azaltmak emeliyle yüksek doz kortizon tedavisi uygulanmaktadır. Kortizon kısa bir müddette uygulandığı için insan sıhhatine fazla bir yan tesiri bulunmamaktadır. Atakları çok sık geçiren hastalarda atak sayısının azaltılması için immunmodülatuvar ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Bunların yanında hastalığın gidişatını yönetmek, beslenme sistemini sağlamak, toksik yükü azaltmak kıymetlidir.


 
Üst Alt